Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC: Bitcoin’in Değil ICO Tokenlarının Menkul Kıymet Olarak Düzenlenmesi Gerektiğini Düşünüyor

ABD kongresi ile Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun gerçekleştirmiş olduğu toplantı sırasında kripto para birimlerinin nereye ait olduğuna dair tartışmalar yeniden gün yüzüne çıktı.

ABD temsilciler meclisi komitesi‘nin 26 Nisan tarihinde Wall street düzenleyicileri ile gerçekleştirmiş olduğu ödenek toplantısında kripto para birimleri de ele alındı. Toplantıda kripto para birimlerinin hala yabani bir ortama sahip olduğuna inanıldığı ve ne tip düzenlemeler getirilebileceğinden bahsedildi. SEC’in başkanı Jay Clayton ise daha önceki açıklamalarından dolayı bu toplantıda kripto para birimleri konusunda daha yetkin bir durumda bulunmaktaydı.

Kongre üyesi Chris Stewart oğlunun bundan yıllar önde ismini vermek istemediği bir dijital para birimine 17$ yatırdığını ve şu anda kendisinden daha yüksek bir net varlığa sahip olduğunu belirtti. Ayrıca eğer gerekli düzenlemeler yapılmazsa insanların doğru kararlar verebilmeleri için yeterince bilgiye sahip olamayacaklarını belirterek bunun çözümü için Clayton’a döndü.

“Bitcoin Bir Menkul Kıymet Değildir, ICO’lar ise Yeterince Şeffaf Değiller”

Başkan Clayton’ın “karışık bir alan” olarak tanımladığı alana Bitcoin‘in bir para birimi olarak ele alınması ve ICO‘lar dahil olmakta. Clayton’a göre Bitcoin birçok kişi tarafından menkul kıymet olarak görülmemekte.

Öte yandan ICO’larda olduğu gibi bir projeye finansman sağlamak için kullanılan tokenlar farklı olmakta. Clayton bu tokenların hemen hepsinin bir menkul kıymet olduğunu ve aksini kendinin daha önce rastlamadığını belirtirken eğer bir şey menkul kıymet olarak değerlendiriliyorsa onun menkul kıymet olarak düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Düzenleyicilerin şu anda bu tokenler ile meşgul olmaktalar ve SEC, token çıkartan şirketlerin bu konuda aktif rol üstlenmesini istiyor. Başkan Clayton menkul kıymetler için gerçekleşmesi muhtemel olan düzenlemelerin duyuru şeklinde olacağını ve yatırımcıların kurum tarafından gerçekleştirdiği bu duyuruları takip etmesi gerektiğini belirtti. Kongre üyesi Stewart tarafından token çıkartan girişim şirketlerinin kendilerini sunarken yeterince şeffaf olup olmadıkları konusunda yönelttiği soruya ise Clayton’ın cevabı net bir şekilde “Hayır.” oldu.

Clayton, kripto para birimlerinin ekonomik olarak fayda sağlayacağı ve büyük potansiyele sahip olduğuna inandığını belirtti. Fakat kanun koymakla yükümlü devlet adamları halen bu piyasanın nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda tartışmaktalar.

Örneğin ICO’lar içinde bulunduğumuz yılın ilk çeyreği itibariyle 6.3 milyar $’lık bir yatırım toplamış bulunmaktalar. Clayton ise bunun normal finans piyasalarında görmeye alışkın olmadığımız kanunlar çerçevesinde gerçekleştirdiğini belirterek, SEC’in bu yeni çıkartılan tokenlar üzerinde bir yetkiye sahip olması gerektiğine inandığını söyledi.

Bitcoin’in SEC’in kontrolü dışında bir ödeme yöntemi olarak kullanılması hakkında ise Clayton:

“Kanunlarımız kripto para birimleri için hazırlıklı değildi. Kanunlarımız devlet destekli para birimleri için bir hazırlığa sahipti. Bu kripto para birimlerinin bir devlet desteği olmamakta. Devlet destekli bir para birimi için insanların daha az düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirdim fakat devlet destekli olmaya birimler için bunu söyleyemem.”

Kongre üyesi Stewart ise kripto para piyasasında daha büyük bir kontrole sahip olmalarını gerektiğini belirtti fakat bunu yaparken aşırıya kaçmamaları konusunun da altını çizdi. “Daha önce bir krizi önlemek için yaptığımız olduğumuz düzenlemeler çoğu zaman aşırıya kaçmıştır.” diyerek daha önceden gerçekleşen birkaç örnek gösterdi. Sözlerine şu şekilde devam eden Stewart:

“Henüz bir sorun ortaya çıkmamışken bu sorunun üzerine düşmeli ve gerek tedbirleri almalıyız. Aksi halde birinin dikkatini çektikten sonra kongreye gelmesi ve bizim henüz hazırlıklı değilken bu duruma karşı hareket etmemiz pek doğru olmamakta.”

Başkan Clayton ise SEC’in bu konu üzerine düşmekte olduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment