Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bakana Göre İran Kendi Kripto Parasını Oluşturacak

İran yetkililerinden gelen yeni açıklamalara bakarsak İran Merkez Bankası’nın, hükûmet tarafından yönetilecek olan bir kripto para geliştirdiği izlenimini alabiliriz.

Bilgi ve Komünikasyon Teknolojileri Bakanı olan MJ Azari Jahromi, yakın zamanda merkez bankasının yönetici kuruluyla bir toplantı yaptı ve bu toplantı sonrasında Çarşamba günü Twitter üzerinden bir açıklamada bulundu.

Toplantı hakkında konuşan Jahromi toplantıda “Blockchain’e dayalı dijital paraların tartışıldığını” söyledi ve “ülkedeki seçkinlerin kapasitesini kullanarak İran’ın ilk bulut tabanlı dijital parasının uygulamaya konulmasına” karar verildiğini belirtti.

Maksat kaynak koymuş olmak diyerek atılan tweeti aşağıya bırakalım ama Farsça.

İran’dan gelen bu haber aslında biraz ilginç çünkü Salı günü Venezuela kendi kripto parasının ön satışına başlamıştı. İran ile Venezuela arasındaki benzerlik ise ikisinin de ABD tarafından hem finansal hem de ekonomik yaptırımlara maruz kalıyor olması.

Söz konusu dijital para, kabul görmesi durumunda, ne şekilde hayata geçecek bilmiyoruz. Eğer böyle bir dijital para İran Merkez Bankası’nın kontrolü altında olursa bu bilidğimiz devlet-destekli bir dijital para olmuş olur. Singapur, Çin, Rusya ve Birleşik Krallık da bu alanda bazı çalışmalar yürütüyor.

İran’da kripto paralara yönelik bazı düzenlemeler de yapılıyor ve söz konusu dijital para bu düzenlemelere tabii olacak mı olmayacak mı bunu da bilmiyoruz.

İran’ın siber güvenlik otoritesinin başında olan Abolhassan Firouzabadi geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı yorumlarda İran’ın -düzenlenmesi takdirinde- Bitcoin’i “hoş karşılayacağını” söylemişti. İran’daki haber kaynakları İran’ın Bitcoin’i hala bir para birimi olarak tanımadığını belirtiyorlar.

Aslında İran ile ilgili biraz daha derin iddialar var. Belirttiğimiz gibi İran da Venezuela gibi ABD tarafından uygulanan yaptırımlarla uğraşmak zorunda kalıyor ve bazı kaynaklar İran’ın bu yaptırımlardan bir nevi kurtulmak için gizliden gizliye zaten Bitcoin kullandığını iddia ediyor. Ne var ki İran’daki yerel haber kaynaklarına göre hükûmet bu iddiaları reddediyor ve kripto paraların riskli olduğuna dair sıkça hatırlatma yapıyor.

Merkez Bankası’nın şöyle bir açıklama yaptığı olmuştu:

“Dijital paralarda yaşanan büyük değişkenlikler, network marketing ve saadet zinciri gibi rekabetçi faaliyetlerle bir araya gelip dijital para piyasasını oldukça güvensiz ve riskli hale getirdi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment