Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Bakan Putin’e Merkezi Kripto Para Üretilemeyeceğini Söyledi

Rus Maliye Bakanı ülkede milli bir kripto para oluşturulma fikrine karşı değil. Ama istiyor ki devlet bu işe karışmasın. Rus medyasına göre Maliye Bakanı Anton Siluanov, Vladimir Putin’e kripto paraların merkezsiz ana defterlere dayalı olduklarını ve bu yüzden merkezi bir CryptoRuble oluşturulamayacağını söyledi.

Başkana Eğitim

Vladimir Putin, “CryptoRuble” adlı milli bir kripto paranın oluşturulması hakkında çalışmalar yürütülmesini istemişti. Ülkenin Maliye Bakanı olan Siluanov ise Rus başkana kripto paraların doğaları, yapıları hakkında küçük bir eğitim verdi. Siluanov 29 Ocak 2018’de gönderilen bir mektupta Maliye Bakanlığı’nın, finansal otoritelerin denetiminde olacak milli bir Rus kripto parası fikrine muhalefet olmayacağını ancak bu işin içine hükûmetin dahil olmaması gerektiğini söyledi.

Interfax tarafından edinilen belgede Siluanov merkezi, milli bir kripto para oluşturmanın teknik özellikler nedeniyle neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Bakan “kripto paraların merkezsiz ana defter teknolojileri üzerine kurulduklarını” vurguladı. Ama bakan, hükûmet tarafından müdahale edilmeyen milli bir kripto paranın oluşumu için devlet bütçesinin kullanılması fikrine sıcak yaklaşıyor.

Siluanov aynı zamanda dağıtılmış ana defter teknolojileri kullanmanın belli başlı yasal ve teknolojik kısıtlamaları beraberinde getirdiğini söyledi. Bakan bu bağlamda Bitcoin ve Ethereum gibi blockchain’ler üzerinde gerçekleşen sayısı kısmen az olan işlemlere değindi.

“Yabancı yatırım çekmek için milli bir kripto para kullanmak, bu [kripto parayı] yabancı para birimlerine dönüştürme gerekliliğini de beraberinde getirir” diyen bakan Rus kullanıcıların yakın zamanda yabancı borsalarda yaşadıkları kısıtlamalara da değinmiş oldu.

Gönderilen mektupta dağıtılmış ana defter teknolojilerini askeri amaçlar için kullanmanın belli başlı riskler taşıyabileceğinden de bahsediliyor (mesela gizlilik). Haberleri takip ediyorsanız sizin de bileceğiniz üzere pek çok devlet yetkilisi kripto paraların para aklama ve terörizm finansmanı gibi suçlar için kullanıldıklarını iddia ediyor ancak Anton Siluanov, Blockchain işlemlerinin tamamen anonim ve takip edilemez olduklarına yönelik sunulan argümana karşı çıkıyor.

CryptoRuble İkilemi

Aralık ayında Siluanov’un vekili olan Alexei Moiseyev CryptoRuble’nin “kullanışsız” olacağını söylemişti. Haberleri takip ediyorsanız şunu da biliyor olacaksınız ki Rusya’da kripto para konusu üzerinde hala bir uzlaşmaya varılabilmiş değil. Bir uzlaşmaya varmak bir yana, üzerinde uzlaşmaya varılma ihtimali olan bir fikir dahi yok diyebiliriz. Belirttiğimiz gibi Maliye Bakanlığı’ndaki yetkililer CryptoRuble’nin ya kullanışsız olacağını düşünüyorlar ya da böyle bir kripto paranın oluşturulması durumunda hükûmetin işin içine girmemesi gerektiğini düşünüyorlar. Ancak gelin görün ki Rusya Merkez Bankası CryptoRuble fikrinden gayet hoşlanıyor ve Bitcoin gibi merkezsiz kripto paralara son derece katı yaklaşıyor.

Centrobank geçtiğimiz yaz “milli bir dijital para” oluşturma fikrini gözden geçirdiğini duyurmuştu. Daha sonra Aralık ayı civarında Rusya Merkez Bankası’nın Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, Rusya’nın üye ülkeler tarafından kullanılabilecek olan ortak bir dijital para yaratmak istediğini ve bunun için Avrasya Ekonomi Birliği’ndeki üye ülkelerle konuşulacağını söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment