Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CryptoRuble Rusya’yı Batılı Yaptırımlardan Kurtaracak

Yakın zamanda gerçekleşen bir devlet toplantısında Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Sergei Glazyev, “CryptoRuble“nin Batı tarafından uygulanan yaptırımları hafifletebileceğini söyledi. Koin Bülteni üzerinden daha önce defalarca kez Rusya ile ilgili haber yayınladık ve biliyoruz ki kripto para ve Rusya yan yana geldiği zaman illa bir karışıklık oluyor. Söz konusu CryptoRuble olduğunda da Rusya bizi şaşırtmıyor ve yine birlik sağlayamıyor. Devlet içinde milli dijital para birimi konusunda hala daha farklı düşünen kesimler var.

Rusya’nın planladığı CryptoRuble aslında -adından da anlaşıldığı üzere- Ruble’nin dijital hali. CryptoRuble devlet tarafından kontrol edilen ve yasal bir aracı olarak işlev görecek bir dijital para.

Sergei Glazyev CryptoRuble gibi devlet tarafından kontrol edilen bir kripto paranın Rusya’nın Batı tarafından uygulanan yaptırımlarla başa çıkmasına katkıda bulunabileceğini düşünüyor:

“Bu araç devletin hassas konuları için bize gayet güzel uyuyor. Yaptırımlara bakılmaksızın Dünya’nın her yerinde karşı taraflarımızla anlaşmalar sağlayabiliriz.”

FFarklı Fikirler

Glazyev’in CryptoRuble hakkındaki olumlu görüşleri bir süredir Rus hükûmetinden kripto paralar hakkında çıkan farklı fikirlerin en sonuncusu.

Rus haber kanalı TASS’a göre 28 Aralık’ta kripto paralarla ilgili olan Rusya’daki bir devlet toplantısında bazı devlet yetkilileri CryptoRuble hakkında pek olumlu yorumlarda bulunmadı.

Hem Maliye Bakan Yardımcısı Alexey Moiseev hem de Rus merkez bankasının Yönetici Vekili Olga Skorobogatova, milli bir dijital para birimi oluşturmak için bir gereksinim görmediğini belirtti.

Şimdi iş burada biraz ilginçleşiyor çünkü Haziran 2017’de gerçekleşen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Zirvesinde Olga Skorobogatova şöyle bir yorum yapmıştı:

“Kesinlikle milli bir dijital para birimine kavuşacağız. Üzerinde çalışmaya çoktan başladık bile.”

Yeni Bir Sorun Değil

Rus hükûmetinde milli bir dijital para birimi oluşturmaya yönelik olan tartışmalar 2015 yılına kadar dayanıyor. Bu fikri ortaya ilk kez bir Rus ödeme hizmet sağlayıcısı olan Qiwi attı ve Rusya’daki milli kripto paranın “BitRuble” olarak adlandırılmasını önerdi.

Rus Devlet Duması kripto paraların risklerini ve nasıl düzenlenebileceğini araştırmak için resmi bir çalışma ekibi oluşturmuştu. Geçmişte kripto paraların Rusya’da kökten yasaklanabileceğine dair haberler çıkmış olsa da devletin tutumu hala daha netlik kazanmış değil. Bu gidişle de yasaklamaktan ziyade dijital paraları düzenleyecekler gibi duruyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment