Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Piskopos Kripto Paraları Olumsuz Yönde Eleştirdi

Kripto paralar artık hayatın içine o kadar girmiş durumdalar ki farklı sektör ve alanlardaki türlü türlü kişiler ortaya çıkıp konu hakkında kendilerince bir yorumda bulunuyorlar.

Dijital paralar hakkında en çok konuşan kesim genelde geleneksel finans kurumları ve bankalar olsa da bazen politikacılar ve oyuncular da bir kendilerini gösterip kripto paraları yerin dibine sokuyorlar.

Bu yorumların arasına bir yenisi daha eklendi. Bu sefer yorumda bulunan isim Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlı bir piskopos olan Hilarion Alfeyev. Kilise dışı ilişkiler bölümünün başkanı sıfatıyla konuşan Alfeyev hem kripto paralar hem de ABD Doları hakkında yorumda bulundu.

Bir Rus din adamının ABD Doları hakkında pek hoş bir tutum sergilememesi garip değil ancak RT’ye göre piskopos kripto paraların değerinin tamamen hissiyata dayalı olduğunu düşünüyor:

“Ben şahsen kripto paranın arkasında hiçbir destek olmayan yeni bir finans balonu, yeni bir Ponzi olduğu kanaatindeyim.”

Piskoposun kripto paralara karşı böyle sert bir tavır sergilemesinin sebebi bunların kendi deyimiyle bankacılık sistemi tarafından getirilen doğal bir sürecin sonucu olması.

İlahiyatçı isim kilisenin kripto paralardan kaçınmasının iyi olacağını söyledi:

“Bu yenilik gayrimenkulleri dijital hale dönüştüren tüm bankacılık sisteminin bir yansıması. Bu (kripto paralar) kilisenin her zaman aleyhinde konuştuğu ancak hakkında hiçbir şey yapamadığı faizciliğe imkan sağlıyor. Hepimiz paralarımızı bankalarda tutmalıyız.”

Duygulu Değer

Ocak 2018 itibariyle kripto paraların toplam piyasa hacmi 630 milyar $’dan daha fazla bir miktara ulaşmış durumda.

630 milyar $ göze ve kulağa büyük gelebilir ancak bu sayı hala daha Dünya’nın en büyük borsalarıyla kıyaslandığında epey küçük kalıyor. Ancak yine de bu sayı geçtiğimiz beş senede kripto paralar hakkındaki “hissiyatın” ne kadar geliştiğini göstermeye yetiyor.

Rus piskopos dijital paralara bir değer biçmek ile elle tutulur, geleneksel varlıklara değer biçmek arasında fark olduğunu vurguluyor:

“Kripto paralar bu doğrultudaki bir diğer adım -şimdi kağıt yerine elektronik numaraların olmasıyla beraber. Bunu belli bir grup insanda görüyoruz. Bu kripto paraların bir değeri var ancak gerçeklikten uzaklar ve belki de en büyük tehlike bu.”

Alfeyev doların günümüzdeki değerine de değindi ve şuanda dünya genelinde dolaşımda olan dolar miktarı göz önüne alındığında bu değeri belirlemenin zor olduğunu söyledi:

“Ama artık dünya üzerinde herhangi bir altın rezervinin karşılayabileceğinden çok daha fazla dolar var. Bir bakıma dolar zaten bir kripto para. Bu para biriminin nasıl kontrol edildiğini, fiyatının nasıl düşüp yükseldiğini ve hatta sirkülasyonda kaç tane dolar olduğunu bile bilmiyoruz.”

Düşündürücü Söylemler

Rus piskoposun görüşleri kripto paraların detaylı bir analizi yapılırken kullanılmayabilir ancak yine de söylediklerinde dikkat çeken belli başlı kısımlar var.

Piskopos da şu sıralar dünyada oldukça sık dile getirilmeye başlayan bir konuya değiniyor: dünya genelinde daha iyi bir ekonomi sağlanması. İster kripto para, ister dolar, ister ruble hakkında konuşulsun pek çok önemli isim günümüz dünyasının finans sisteminde bazı şeylerin yolunda gitmediğini dile getiriyor.

Kripto paraların ve Blockchain teknolojisinin bu finans sistemini ve dijital ortamda ticaret yapma biçimimizi değiştirecek potansiyeli var ve zaman geçtikçe bankalardan kiliselere kadar her alandaki kurum, kripto paraları ve günlük hayatta bu paraların nasıl kullanılacağını araştırmak durumunda kalıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment