Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Moskova’nın Kendi Dijital Parası Olabilir

Kripto paraların Rusya’daki durumu yine farklı bir noktaya geldi. Yakın zamanda ortaya çıkan CryptoRuble haberlerinin ardından piyasadaki epey kişi heyecanlandı. Ancak Moskova şehri, kendine ait dijital parası olsun istiyor. Adı, tahmin edebileceğiniz gibi, Moscowcoin. Hükümet organları arasında bu plana yönelik çok fazla bir iletişim henüz yok.

Muhtemel Bir Dijital Para: Moscowcoin

Dünyadaki pek çok ülke şuanda dijital paraları araştırıyor. Bu ülkelerden hangisi kendi dijital parasını ilk basan ülke olur bilemiyoruz ancak Rusya oldukça sağlam adımlarla ilerliyor. Yakın zamanda Vladimir Putin’in olası bir CryptoRuble’nin oluşturulmasına onay verdiğine yönelik haberler çıkmıştı. Bu para biriminin ilerleyen aylarda çıkıp çıkmayacağı ise hala daha gizemini koruyor.

Pek çok insan bu konuda Rus yetkililerden ortak bir karar yayınlanmasını beklese de, hala daha bir fikir birliği sağlanabilmiş değil. Olayı biraz daha açıklamak için şöyle diyelim: CryptoRuble, Rusya’nın tek dijital parası olmayabilir. Çünkü Rusya’nın başkenti olan Moskova, kendine ait bir dijital para istiyor. Konuyla ilgili hala daha net bir bilgi olmasa da, düşüncesi bile ilgi çekici.

Moskova Ekonomik Kalkınma ve Politika Departmanı’nın başı Vladimir Efimov, Moscowcoin’in gerçek bir proje olduğunu onayladı. Ülkeden ziyade şehir odaklı dijital para üretmek, olayları çözmekten ziyade daha da karıştırabilir. Rusya iki tane ulusal dijital para çıkarmayı düşünüyor. Bunlardan biri sadece Moskova’da, diğeri ise ülkenin geri kalanında kullanılacak. Türkiye’nin her yerinde Türk Lirası kullanıp, İstanbul’da yalnızca İstanbul Lirası kullanmak gibi bir şey bu.

Tekrardan belirtmekte fayda var ki bu projeyle ilgili ortaya çıkan bilgiler hala tartışılıyor ve altyapı çalışmaları henüz başlamadı. Tahmin edilebileceği üzere, sadece Moskova’ya ait bir dijital para oluşturmak birkaç sorun (mevcut altyapıyı değiştirmek, müşterileri yeni para birimine alıştırmak gibi) yaratacaktır. Parantezde belirtilen iki sorun da çözmesi kolay şeyler değil.

Altyapı sorunlarının dışında, Moscowcoin’in niye kullanılacağı da merak konusu. Para birimlerini daha dijital hale getirmek gayet güzel bir olay. İyi, hoş, güzel ancak bu dijital paraları kabul eden kurumlar olmayacaksa, insanlar bu paraları nerede kullanacak? Bu sorunun cevabı için de ortaya atılan birkaç fikir olsa da kesin bir şey yok.

Moscowcoin projesinin detayları belli olmasa da “Rusya, dijital para” kelimelerini daha sık sık yan yana göreceğiz. CryptoRuble projesi domino taşı etkisiyle diğer tüm ülkeleri harekete geçirebilecek potansiyelde. Projeyle ilgili ilerleyen zamanlarda çıkan haberleri paylaşmaya devam edeceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment