Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Merkez Bankası Ülkedeki Bankaların Kripto Para İşlemleri Yapmasını Yasakladı

İran Merkez Bankası (CBI), kara para aklama ihtimalinden endişe duyduklarını gerekçe göstererek ülkedeki bankaların kripto sektörüyle ilişkisi olan şirketler ile ilişkisine ve kripto para birimi ile işlemlerine yasak getirdi.

Yerel habel ajansı IRNA‘nın geçtiğimiz pazar günü yaptığı bir habere göre, İran Merkez Bankası’nın para aklama ve sermayenin ülke dışına kaçmasıyla  mücadele etmekten de sorumlu olan yüksek kurulu, ülkedeki bankaların ve finansal kurumların kripto para birimleri alım, satım ve teşvik ettirme gibi her türlü girişimi yasaklayan bir genelge yayımlamış bulunmakta.

Genelgede İran Merkez Bankası kripto para birimlerinin kara para aklama, terörizme destek sağlama ve suçlular arasında bir alışveriş aracı olarak kullanılabileceğini belirtmekte. Genelgeden bir bölüm:

“Bankalar, kredi kurumları ve borsalar bu tür kripto para birimlerini almaktan ve satmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca bu tür para birimlerinin teşvik ettirecek kampanyalardan uzak durmalıdır.”

Kripto para birimlerine uygulanan bu yasaklama Iran hükumetinin bu ay içerisinde uygulaması olduğu daha geniş bir reformun bir parçası olmakta. Bu reform ile ülkedeki resmi ve açık piyasalarının kurlarının eşitlenerek ülkenin resmi para birimi olan İran Riyali‘inin değer kaybetmesinin önüne geçmeyi amaçlıyorlar. Merkez bankası ayrıca İran vatandaşlarının nakit halde sahip olabilecekleri yabancı dövizlere de 10,000€‘luk bir sınır getirmiş bulunmakta.

Alınan bir başka tedbir ise bankalar harici herhangi bir şekilde para transferi veya değiş tokuşuna izin verilmemesi olmakta. Bunun sebebi ise geçtiğimiz ay İran Riyali’nin fiyatının tüm zamanların en düşük değerine düşmesi ve bunun gelecekte ABD‘nin uygulayabileceği bazı ekonomik yaptırımlara sebep olabileceği korkusu olmakta.

İran daha önce küresel para transfer sistemi SWIFT‘in ülkedeki bankalara yasaklama getirmesi üzerine 2012 yılında bankacılık sektöründe bir engellemeye maruz kalmıştı. 4 yıl süren bu yasaklama eski ABD Başkanı Obama’nın Tahran’da imzalamış oldukları nükleer anlaşmadan sonra kaldırılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise bu anlaşmanın 12 Mayıs’ta, ya bir başkanlık feragatnamesi imzalayarak yada Obama döneminde yapılan nükleer anlaşmasını resmi olarak düşürülerek bitirileceğini öngörmekte.

Bu esnada İran ise, Venezuela’nın petrol destekli kripto para birimi “Petro“ya benzer bir şekilde kendi Blockchain tabanlı hükumet destekli kripto para birimi çıkarmak ve oluşabilecek ekonomik yaptırımların önüne geçmek için aktif olarak bir çalışma içerisinde bulunmaktalar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment