İş Yerinde Kripto Para Madenciliği Yapıp Yakalananlar
Kripto para madenciliği yapmak için bazen epey fazla işletim gücüne sahip olmak gerekiyor. Dolayısıyla madenciliğe giriş yapmak isteyen insanlar genelde bu iş için özel tasarlanmış olan madencilik ekipmanlarını alıyorlar. Ne var ki bu ekipmanlar cep yakabiliyor ve insanlar bazen bu maliyeti karşılayamıyorlar. Madencilikten gerçekten ciddi gelir elde etmek için de ekran kartlarıyla dolu büyük bir maden çiftliği kurmak gerekiyor ve bu da insanların madencilik serüvenine engel olabiliyor. Elektrik masraflarına değinmeye sanırız gerek yok.
Ancak bazı kişiler madencilik yapmanın önüne çıkan bu engelleri aşmanın (pek de etik olmayan) bir yolunu buluyorlar. Bu kişiler işverenlerin ruhu duymadan -daha doğrusu, duyuncaya kadar- şirketin ya da kuruluşun kaynaklarından faydalanarak madencilik yapıyorlar. Bu yazıda şu ana kadar bu durumla karşılaşılmış birkaç olayı özetleyeceğiz.
Kırım’daki Madenci Fiyaskosu
Kırım Bakanlar Kurulu’nda çalışan iki kişi Bitcoin madenciliği yapmak için bu devlet kurumunun bilgisayar ağındaki işletim gücünü kullandılar. İki çalışan tarafından yapılan madencilik Eylül 2016’dan Ocak 2017’ye kadar, yani 5 ay boyunca, kimsenin dikkatini çekmedi. Madenciler bu süre içerisinde 15 bin ruble değerinde (bin lira) Bitcoin kazmayı başardılar. Söz konusu 15 bin rubleyi kazanıncaya kadar harcadıkları elektriğin masrafı ise 57 bin ruble (3 bin 800 lira) civarındaydı. Olay gün yüzüne çıktığında iki madencinin ceza olarak kişi başı 30 bin ruble (2 bin lira) ödeme yapmasına karar verildi.
Yine Devlet Kurumu, Bu Sefer Avustralya
İş yerinin kaynaklarından faydalanarak madencilik yapılan bir diğer yer ise Avustralya’ydı. Devletin resmi kurumlarından olan Meteoroloji Bürosu’nda çalışan iki bilgi işlem elemanı Şubat 2018 tarihinde kurumun dahili bilgisayar ağını kendi çıkarları için kullandılar. Ne devlet kurumu ne de kolluk kuvvetleri yaşanan olayın detaylarını öğrenebildiler. Ortaya çıkarılan tek gerçek polisin bu çalışanları sorguya çektiği. Söz konusu iki çalışan tarafından yürütülen madencilik operasyonlarının maliyeti ne kadardı, çalışanlar yaptıkları şey için ne kadar ceza aldılar gibi sorular şu an için cevapsız.
Devlet Kurumu Değil…Rusya’daki Nükleer Tesis
Şubat 2018 tarihinde ortaya çıkmış bir diğer olay ise Rus polisinin nükleer bir araştırma merkezinde çalışan bilim insanlarını yakalaması oldu. Rusya’nın batısındaki Sarov bölgesinde bulunan ve son derece gizli tutulan tesis, devlet için nükleer savaş başlığı geliştiriyordu.
İddialara göre de tesiste çalışan kişiler kurumun süperbilgisayarını kripto para madenciliği için kullandılar. Burada bahsettiğimiz makinenin saniyede 1 trilyon hesap yapabilme gibi ciddi bir işletim gücü var. Bu makinenin normalde yalnızca tesis dahilindeki araştırmalarda kullanılması ve hiçbir şekilde online hale getirilmemesi gerekiyordu. Tabii bu makineyi madencilik yapmak için kullanınca internete de bağlamak gerekti. Sonra da bunu yapan kişiler yakalandılar.
Makineyi bir kez internete bağladıktan sonra tesisin dahili güvenlik bölümü olayı kısa sürede fark etti. Makineyi madencilik için kullanan kişiler sorgulanmak için Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi’ne teslim edildiler. Bahsettiğimiz süperbilgisayarın kapasitesini göz önüne alacak olursak çalışanların kazdıkları Bitcoin miktarı da hatırı sayılır boyutta olsa gerek.
Florida Citrus Departmanı’ndaki Madencilik Vakası
Bir diğer suç ise Florida’daki Citrus Departmanı’nda çalışan bir bilgi işlem elemanı tarafından işlendi. Matthew McDermott adlı çalışan Ekim 2017- Ocak 2018 tarihleri arasında kurumun bilgisayarlarını Bitcoin, Litecoin’in ve diğer kripto paraların madenciliğini yapmak için kullandı. McDermott madencilik için kullandığı bilgisayarları gizlice bir maden havuzuna bağladı.
Florida Kolluk Kuvvetleri Departmanı’nın bulgularına göre McDemortt iş yerinde madencilik yapmanın dışında başka suçlar da işlemişti. McDermott aynı zamanda devlet mülkü sayılan kredi kartını kullanarak değeri toplamda 22 bin dolar olan 24 adet ekran kartı satın almıştı.
Madencilik yapan kişi bu işlemi aylarca sürdürmeyi başarmış olsa da yakalanmasına yol açan ana sebep kurumun elektrik masraflarında görülen artıştı. Kurumun elektrik faturasında madencilik yapılan dönem boyunca yüzde 41’lik bir artış görüldü ve yetkililer bu artışın sebebini araştırmaya başladılar. Sebep bulunduğunda ise yaşanan olaylar McDermott’ın tutuklanmasıyla son buldu.
Louisiana Başsavcısının Ofisinde Madencilik
Yaşanan bu olay gösterdi ki Louisiana Adalat Departmanı çalışanları pek de yasalara uyan vatandaşlar değillermiş. Eyaletin başsavcısı olan Jeff Landry, gizlice kripto para madenciliği yapmak için hükûmet bilgisayarlarının kullanılmasına ilişkin bir soruşturma başlattı. Bu olayın tam olarak ne zaman başladığını bilmiyoruz ancak büyük ihtimalle geçtiğimiz Eylül ayında departmandan kovulan birkaç bilgi işlem çalışanının bu durumla bir alakaları vardı. Hatta yetkililer o dönemde bu kişilerin neden kovulduklarına dair bir açıklama yapmamışlardı ve ortada bir soruşturma döndüğünü ancak Şubat 2018’e gelindiğinde gün yüzüne çıkarmışlardı.
Şu anda dahi olayın ardındaki pek çok detay bilinmiyor. Kamuya açık şekilde paylaşılan tek bilgi aralarında bilgi işlem bölümünün eski müdürünün de bulunduğu birkaç çalışanın ofisteki ekipmanları şüpheli biçimde kullandıkları. Ancak işten çıkarılmış olan çalışanlar kendileriyle ilgili ithamları reddediyorlar. Çalışanlar ofisteki bilgisayarları madencilik için kullanamayacaklarını, bu cihazların yeteri kadar güçlü olmadıklarını söylüyorlar ve böyle bir şey yapmış olsalar zaten tüketilen elektriğin çok fazla dikkat çekeceğini belirtiliyorlar.