İsviçre Ulusal Bankası’nın üst düzey bir temsilcisinin ifade ettiğine göre özel dijital para birimleri herhangi bir devlet tarafından çıkarılan dijital para versiyonlarından daha iyi. Ayrıca Merkez Bankasının yönetim kurulu üyesi Andrea Maechler’e göre kripto para birimleri daha az riskli. Onun bu yorumları İsviçre’nin devlet destekli bir kripto para çıkarma niyetinin olmadığını göstermekte.
Dijital Merkez Bankası Parası Daha Riskli
İsviçre Merkez Bankası sözcüsü, “Özel sektör tarafından çıkarılan dijital para birimleri” herhangi bir merkez bankası tarafından sunulabilecek herhangi bir dijital para versiyonundan daha iyi ve daha az riskli olduğunu düşündükleri söyledi. Andrea Maechler’in Zürih’teki bir etkinlikte yaptığı açıklamada, “Halk açısından bakıldığında nakitsiz perakende ödemeleri için çıkarılacak bir dijital merkez bankası parasının, verimli bir sistem sağlamak için çok da lazım olmadığını” ifade etti. Merkez bankası tarafından çıkarılacak bir kriptonun paranın bankanın çalışma riskini neden artırabileceğini açıklamaya şöyle devam etti.
Devlet destekli bir kripto para ile, eğer bir banka zor duruma düşerse insanların hesaplarından para transfer etmesini kolaylaşacak. Reuters’in tarafından bildirildiğine göre Maechler, “Bu durum ciddi herhangi bir avantaj sağlamamakla birlikte finansal istikrarla ilgili olarak ucu açık riskler doğurabilir” diyor. Onun tercihine göre böyle bir durum, SNB’nin ticari bir banka olarak hareket ettiği “denenmiş ve test edilmiş iki katmanlı sistemin” sorgulanmasına ve müşterilerle ile karşı karşıya gelinmesine neden olacaktır.
Bayan Maechler’in açıklamalarının tamamı kripto paralar konusunda olumlu değil ne yazik ki. Bitcoin’e olan ilgiye rağmen “kripto para birimlerinin geleneksel para birimleri için gerçek rakipler olmadığını” düşünüyor. Maechler ayrıca aldatmaca vakalarının gerçek kullanımdan daha ağır bastığını söylüyor. SNB temsilcisi sözlerinde paranın bir değişim aracı, istikrarlı bir hesap birimi ve uzun vadede saklanabilir bir değer olması gerektiğini ancak kripto paraların bu performansı göstermediğini belirtiyor. Dijital paraların oldukça dalgalı olduklarını ve bir ödeme aracı yerine spekülatif bir yatırım aracı olduklarını ekliyor.
Ancak ne kripto paraları beklenmedik bir şekilde tanıması ne de onlara karşı sıradan karşıt bir konuşma yapması Andrea Maechler’in konuşmasını önemli kılan şeyler değil. Konuşmada asıl önemli olan nokta, Merkez bankası ve İsviçre hükümetinin devlet destekli bir kripto para birimini başlatmak için acil bir plana sahip olmadıkları veya hatta arzu etmemiş olmaları.
Kripto Paralar İsviçre Bankalarının Teklif Ettiği Şeye Sahipler
Bir “e-franc” projesi ile İsviçre devleti, en az bir “kripto para” kontrol etmeye istekli bir hükümetler kulübüne katılabilir. Bu yarışmada lider olan Venezüella, devlet tarafından dijital para çıkaran ilk ülke oldu. “Petrol destekli” petro, hiper enflasyona maruz kalan bolivarın yerini kısmen alabilir. Rusya da kripto para çıkarma konusunda ince eleyip sık dokuyor ama şu an için bu fikir arka plana atılmış durumda. Rus Merkez bankası bunun “uygun olmadığını” düşünüyor ve Maliye bakanlığı da Putin’e merkezi bir kripto paraının mümkün olmayacağını bildirdi. İsveç bir “e-kron” çıkarılması fikrini tartışıyor ve Polonya’nın ise “e-złoty” geliştirmekte olduğu bildiriliyor.
İsviçre hiçbir zaman bu türden kulüplere katılmaya istekli olmamış, bağımsızlığıyla gurur duyan bir ülke. İsviçre’nin bankacılık uygulamaları, hem Amerikan hem de Avrupa vergi makamlarından gelen vergilendirme baskılarının artmasından önce de yıllar boyunca iyi bir örnek oldu. Kripto paralara yönelik tutumu, İsviçre’nin bağımsızlığının bir başka kanıtı da olabilir.
Alp konfederasyonu, birçok kripto para işletmesinin genel merkezi veya temsil edildiği kripto dostu bir yargı alanı olarak kabul edilmekte. İsviçre, Zug Kantonu’nda bir kripto para vadisi kuran ilk ülkelerden biri haline gelmiştir. Çinli madencilik devi Bitmain burada bir şube açmış ve Rusya’nın en büyük bankalarından biri olan Gazprombank, kripto para birimi anlaşmalarını burada test etme planları olduğunu açıklamıştır.
Merkezi olmayan düzenlenmemiş kripto para birimleri, ülkenin İsviçreli bankalarda hesabı bulunan kişilere çok uzun bir süre boyunca sağladığı güvenliği ve kimliğin saklı kalması avantajını sunuyor. Hal böyle olunca da İsviçre’nin geçmişten beri banka müşterilerine sağladığı bu ortamı kripto paralar içinde tekrar sağlayıp sağlamayacağı merak ediliyor.