Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada’nın Quebec Şehri, Madencilere Yetecek Enerjiyi Sağlayamıyor

Çin ile aralarında ciddi sorunlar yaşayan Bitcoin madencileri için gözde yerlerden birinin Kanada’nın Quebec şehri olduğunu daha önce sizlerle paylaşmıştık. Özellikle soğuk havası, görece ucuz enerji maaliyeti ve Kanada’da bulunması ile başlı başına madencilik adeta biçilmiş bir kaftan izlenimi veren bu şehir, Bitcoin madencileri için büyük bir opsiyon olabilirdi. Olabilirdi diyoruz çünkü, tüm bu avantajlarına rağmen son günlerde gelen haberler; madenciler için pek de iç açıcı değil.

Kanada’nın en büyük hidro elektrik santrallerinden olan Hydro Quebec’in, madenciler için gerekli enerji miktarını sağlamakta zorlandığı, hatta bunu sağlayamayacağı haberleri, yerel ve dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, Bitcoin madencilerinin kurmayı planladıkları merkezler için gereken enerjinin karşılanamayacağı belirtilirken, bu açıklamanın şehirde birçok madencinin kabul edileceği haberlerinden sadece bir hafta sonra gelmesi de, ciddi şaşkınlık yarattı.

Madencilerin İstediği Miktarı Karşılamakta Zorlandılar

Ülkedeki en büyük hidro elektrik firmalarından biri olan Hydro Quebec, yaptığı resmi açıklama ile Bitcoin madencilerinin isteklerini karşılayacak enerjiyi üretemeyeceklerini açıklayarak, madencileri şehre çekmeyi ve bu sayede ekonomik gelişmişliği arttırmayı amaçlayan tüm bu projelere ve çalışmalara adeta büyük bir darbe vurdu.

Konuyla ilgili konuşan Hydro Quebec sözcüsü Marc Antonie Pouliot, şunları söyledi:

”Maalesef, bizim önümüze sunulan tüm projeleri onaylayacak kadar enerjiye sahip değiliz. Son günlerde önümüze çok fazla talep geliyor. Başlarda her şey güzeldi ancak bu denli yüksek talebi karşılamamız mümkün değil. Madencilik merkezleri ile alakalı önümüze son bir haftada tam 70 yeni proje geldi. Başlarda bu rakam çok daha düşüktü. Neredeyse her gün 15 yeni istek alıyoruz. Bu durum, olay karşısındaki stratejimizi yeniden gözden geçirmemiz gerektiği anlamına geliyor.”

Aynı zamanda ülkeye madencilik şirketlerinin adaptasyonu konusunda, büyük çoğunluğuı Çinli olan madenciler ile çalışan Feral Pierssens de, Hydro Quebec’e gelen taleplerin yanı sıra, ülkedeki diğer şehirlerdeki diğer firmalara da çok çok fazla talep geldiğini belirterek, ”bu sadece buzdağının görünen kısmı, çok daha fazla kurum başka firmalarla iletişim halinde ve Hydro Quebec’e ulaşmak için sırada bekleyen daha yüzlercesi bekliyor.” açıklamasını yaptı.

Göçteki Ana Sebep Çin Hükümeti

Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti ile madenciler arasında patlak veren sorunların ardından, birçok madencilik firması dünya genelinde yeni merkezler açmak için çalışmalara başlamıştı. Kanada’nın Quebec şehri de tam da bu noktada devreye girerek bu madencileri şehre kazandırmaya çalışmıştı. Buradaki temel amaç, hem madencilere ucuz enerji ve soğuk kışlar sebebiyle ucuz soğutma imkanı sunmak, hem de şehirdeki ekonomik durumu iyileştirmek, gençlere yeni bir iş imkanı yaratmaktı. Ancak, talebin bu kadar artacağını beklemediklerini de söylemekte fayda var. Hydro Quebec CEO’su Eric Martel, artan talebi karşılamaya çalışırlarsa şehirdeki elektrik direklerinin patlayabileceğini veya yerel halka bazı günler elektrik veremeyeceklerini belirtiyor.

Firma, geleceği planlarken, şehrin önümüzdeki 10 yıl boyunca saatlik 100 Tera watt enerjiye ihtiyaç duyacağını hesaplamış ve hesaplarını yılda 6 milyon eve elektrik verecek şekilde yapmıştı. Madencilerin şehre gelişi yönünde haberlerin çıkmasının ardından Quebec yönetimi bir de bu şirketlere veri merkezleri açtırma konusunda yardımcı olarak, daha fazla Kanadalının iş bulmasını sağlamak derdindeydi.

Sektörün Liderleri Quebec’in Peşinde

Hydro Quebec şirketinin yöneticilerinden David Vincent, geçtiğimiz günlerde Reuters’e verdiği demeçte şunları söylemişti:

”Blockchain piyasasındaki en büyük 5 oyuncunun en az 3 ya da 4 tanesi şu an bizimle çalışmak istiyor.”

Ayrıca Çin’deki en önemli madencilik şirketlerinden olan Bitmain’in CEO’su Nishant Sharma da yaptığı açıklamada Quebec şehrinde bir merkez açmayı düşündüklerini belirtmişti.

Hydro Quebec’in enerji dağıtımından sorumlu başkan yardımcısı Eric Fillion da birçok madencilik şirketinin gerekli altyapıya ve imkanlara sahip şehirler ve binalar bulma konusunda adeta birbirleri ile bir yarış halinde olduğunu belirtmiş ve gerekli enerjiye sahip olduklarını belirtmişti. Ancak görülen o ki, Quebec halkı ve Hydro Quebec bu denli bir ilgiyi beklemiyorlardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment