Kore Bankası: Dijital Para Oluşturursak Bankacılık Sektörü Zarar Görür
Güney Kore‘nin merkez bankası, devlet destekli dijital paralar hakkında yaptığı araştırmalar sonucunda böyle bir dijital paranın çeşitli sorunlar yaratabileceği kanısına vardı.
Yerel haber kaynaklarından Yonhap tarafından yapılan habere göre Güney Kore’deki merkez bankası, devlet desteğiyle oluşturulacak bir dijital paranın özellikle yerel bankacılık sektörü için zararlı olabileceğini düşünüyor.
Dünya genelindeki bazı hükümetler son zamanlarda merkez bankası destekli dijital paralar hakkında kapsamlı araştırmalar yapmaya başladılar. Özellikle Venezuela’nın Petro adı altında kendi dijital parasını oluşturmasının ardından İran, Rusya gibi ülkeler de bu konuyu değerlendirmeye başladılar.
Güney Kore’nin merkez bankası olarak faaliyet gösteren Kore Bankası, bundan birkaç gün önce kendi dijital parasını oluşturmayı düşünmediğini açıklamıştı. Merkez Bankası, bu açıklamasının ardından dijital paralarla ilgili yeni açıklamalar paylaştı.
Bu konu hakkında altı aylık bir değerlendirme yapan Kore Bankası, merkez bankası destekli bir dijital paranın özellikle özel kurumlar için sorun yaratabileceğini düşünüyor.
Bankanın araştırmalarına göre böyle bir dijital paranın kullanıma sunulması, insanların paralarını özel kurumlardan çekmelerine ve faiz oranlarının dolaylı yoldan artmasına yol açabilir.
Merkez Bankası adına araştırmayı sürdüren isimlerden Kwon Oh-ik, merkez bankasını oluşturacağı bir dijital paranın bir nevi “Kore Bankası tarafından açılmış bir banka hesabı” olarak görüleceğini ve insanların o aşamadan sonra özel kurumları tercih etmemeye başlayacaklarını düşünüyor:
“Bankaların en büyük borç kaynaklarından birini vadesiz mevduatlar oluşturuyor. İnsanlar paralarını çekmeye karar verirlerse bankalar daha fazla fon alabilmek için oranları artırır, rezerv oranını düşürürler.”