Kripto Para Madenciliği Yenilenebilir Enerjiye Kayıyor
Bitcoin gibi coinler ile kripto para madenciliği yapan kişiler yenilenebilir enerji kullanmaya başladılar. Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre kripto para madenciliği yapanların %76’sı yenilenebilir kaynaklara yöneliyor.
Bitcoin gibi madencilik ile üretilen kripto para birimlerinin artan enerji talebi tartışmalara konu olmakta. Ancak Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan 3. Global Cryptoasset Karşılaştırma Çalışması, kripto para madencilerinin %76’sının elektrik ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarından da faydalandığını gösterdi.
Çalışmada Bitcoin, Ether (ETH), Bitcoin Cash (BCH) ve diğer PoW kripto para birimleri tarafından tüketilen toplam enerjinin %39’undan fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığı bilgisine ulaşıldı.
Üniversitenin daha önce yaptığı benzer bir araştırmada yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji oranı %28 olarak tespit edilmişti. Ancak 2018 yılında madencilerin %60’ı farklı kaynakların yanında yenilenebilir enerji kaynaklarına da yer vermekteydi.
Yapılan son araştırma, hidrolik enerjinin madenciler arasındaki en yaygın enerji kaynağı olduğunu ortaya koydu. Madencilerin yaklaşık %62’sinin hidrolik enerji kaynaklarını kullandığı bildirildi. Kömür ve doğal gaz kaynakları ise sırasıyla %38 ve %36 ile ikinci ve üçüncü sıralarda yer aldı. Rüzgar, petrol ve güneş enerjisi de kripto para madencilerinin başvurduğu diğer kaynaklar olarak listede yer aldı.
Asya-Pasifik Bölgesinde Kömür Hala Revaçta
Raporda, kripto para madencilerinin enerji tüketimi bölgelere bölünerek Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’daki madencilerin kömür, doğal gaz, rüzgar ve petrol gibi enerji kaynaklarından elde edilen elektriğe kıyasla hidrolik enerjiden de neredeyse eşit düzeyde faydalandıkları belirtiliyor.
Asya-Pasifik bölgesinde elektrik ihtiyacının yarısını kömürden elde edilen enerji sağlamakta. Buna karşın Latin Amerika bölgesinde ise hiçbir kripto para madencisi, elektrik enerjisi için kömür kullanmamakta.
Bitcoin Hash Gücüne En Büyük Destek Asya-Pasifik Bölgesinden
Raporda ayrıca, Asya-Pasifik bölgesindeki madencilerin Bitcoin hash gücünün neredeyse %77’sine katkıda bulunduğu ancak en düşük miktarda yenilenebilir enerji kaynağı kullananların da yine bu bölgedeki madenciler olduğu belirtilmekte.
Kuzey Amerika, toplam hash gücünün yalnızca %8’ini sağlarken bölgedeki madenciliğin enerji ihtiyacının %63’ü yenilenebilir kaynaklardan sağlanmakta. Avrupa’da kripto para madenciliği için kullanılan enerjinin yaklaşık %30’u yenilenebilir kaynaklardan sağlanmakta ve bölge bu oranla Kuzey Amerika’nın ardından yenilenebilir kaynak kullanımında ikinci sırada yer almakta. Ayrıca Avrupa, Bitcoin hash gücünün yaklaşık %10’una katkıda bulunmakta.