Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum ve Bitcoin Arasında 6 Katlık Maliyet Farkı

Yükselen DeFi trendi ile Ethereum işlemlerinde ödenen maliyet, bu ay da Bitcoin işlem ücretlerini solladı. İkili için yıl geneline bakıldığında ise yine büyük bir fark ortaya çıkıyor. 

Önde gelen kripto para analiz şirketi Glassnode tarafından yayınlanan verilere göre; eylül ayında Ethereum ağında gerçekleşen işlemlerin toplam maliyeti 166 milyon dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı. Bitcoin işlem ücretleri ise 26 milyon dolarda kaldı.

Uzun süredir Bitcoin’i arkadan takip eden Ethereum işlem ücretleri, DeFi ile şahlandı. Merkeziyetsiz finans platformlarına olan ilgi, Compound (COMP) projesinin öncülüğünde haziran ayında ETH işlem ücretlerini Bitcoin’in önüne taşıdı. Ethereum işlem maliyetleri geçtiğimiz ay, giderek artan DeFi protokolleri ve yatırımcının bunlara gösterdiği ilgi ile Bitcoin işlem maliyetlerinin 6 katına ulaştı.

2020 Genelinde de Fark 2 Kattan Fazla

Kripto para araştırma ve analiz platformu Coin Metrics ise yıl genelindeki tabloyu gözler önüne seren bir rapor hazırladı. 2020 yılının başından bu yana toplam Ethereum işlem maliyetlerinin Bitcoin ağındakilere kıyasla, 2 kat fazla olduğu açıklandı. Yayınlanan verilere göre; Ethereum’un toplam işlem maliyeti son 9 ayda, 350 milyon doların üzerine çıktı. Geçen sene aynı zamanlarda, Bitcoin işlem ücretleri 135 milyon dolarken Ethereum işlem maliyeti 27 milyon dolardı.

Açıklanan verilere göre; Ethereum tabanlı DeFi projeleri ETH ağının sınırlarını zorlasa da, ağın genişlemesinde büyük rol oynadı. Bu genişleme beraberinde yüksek işlem ücretlerini de getirdi. Coin Metrics’e göre; Uniswap (UNI), Sushiswap (SUSHI), YAM Finance (YAM) ve yearn.finance (YFI) gibi projeler işlem maliyetlerinin artışında önemli yer tutuyor.

ethereum-bitcoin-maliyet
2020 boyunca ETH ve BTC işlem ücretlerini gösteren grafik. Kaynak

Ethereum Ağı Yalnızca Büyük Oyunculara mı Hizmet Edecek?

DeFi projelerinin popülerliği, Ethereum ağındaki yüksek işlem ücretlerini yeni bir norm haline getirdi. Bu işlem ücretleri madencilere rekor kazançlar sağlayarak ETH ağının hash oranlarını güçlendirse de, perakende yatırımcının belini bükebilir.

Ağdaki yoğunluk, işlem ücreti bakımından yatırımcılar arasında bir rekabete yol açarak, Ethereum sahasındaki küçük oyuncuları devre dışı bırakabilir. Böyle bir senaryo da, Ethereum ağının yalnızca balinalara hizmet eden bir ekosisteme dönüşmesine yol açabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment