Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD, Kripto Paraları Şeffaflaştırmak İçin Chainalysis ile Anlaştı

ABD Vergi Dairesi (IRS) tarafından başlatılan anonim kripto para ağlarını izlemeyi hedefleyen programın kazananlarından biri de Chainalysis oldu. Program, Monero (XMR) ve Bitcoin Lightening Network gibi ağlardaki işlemlerinin şeffaflaştırılmasını ve buralarda gerçekleştirilen yasa dışı faaliyetlerin önüne geçilmesini hedefliyor.

ABD Vergi Dairesi ve Chainalysis, Monero, BTC Lightning Network gibi ağların gizliliğini çözmek için el sıkıştı. IRS, programı geçtiğimiz ay başlattı ve kazanan projeler sayesinde, Monero (XMR) gibi anonimlik odağında işlemler yürüten kripto paraların izini sürebilmeyi planlıyor. ABD Vergi Dairesi kazanan bir ya da birden fazla kişi/kurum için 500 bin dolarlık bir ön ödeme teklif etti. Bu parayı prototip geliştirmek için de kullanabilecek olan kazananlar, devamında yapılan çalışmaların gidişatına göre 125 bin dolar daha elde edebilecekler.

Resmi verilere göre programı, önde gelen kripto para veri analiz platformu Chainalysis ve geleneksel finans alanında faaliyet gösteren adli veri analiz şirketi Integra FEC LLC kazandı. Henüz iki kurumdan da resmi bir açıklama gelmedi. Monero cephesi ise hala sessizliğini koruyor.

Chainalysis ve Integra FEC LLC için Aşamalar Ne Olacak?

IRS yapılan anlaşma gereği Chainalysis ve Integra FEC LLC’den iki aşamayı tamamlamalarını bekliyor. Toplam 8 ayda tamamlanması beklenen ilk aşama, konseptin kanıtı ve ilk çalışma sisteminin denemelerinden oluşacak. Bu süre zarfında ikiliden, kripto para soruşturmaları için faydalı çözümler üretmeleri istenecek.

İkinci aşamanın ise 4 ayda tamamlanması ve daha detaylı işlevsel geliştirmeler içermesi öngörülüyor. Bu aşamada projelerin, ikincil testlerden ve pilot uygulama aşamalarını geçmesi gerekiyor. IRS’nin planladığı yol haritasına göre her şey yolunda gider, Chainalysis ve Integra FEC LLC’nin projeleri belirli işlem ayrıntılarının tanımlanmasına ve ağ etkinlikleri hakkında belli başlı bilgiler sağlanmasına olanak tanırsa; 2021 yılının sonu, Monero ve başka anonim ağlar için dönem noktası haline gelebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment