Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Sektörüne Getirilen Yasalar Yine Tartışma Konusu Oldu

Son zamanlarda kripto para düzenlemeleriyle ilgili birkaç gelişme yaşandı. Shapeshift’in kurucusu ve COO’su olan Jon, ABD’de uygulanan kripto para düzenlemeleri hakkında olumsuz yorumlarda bulundu. Almanya’daki Federal Finansal Denetim Otoritesi’nin başkanı olan Felix Hufeld, Alman düzenleyicilerin önceliklerinin bireysel yatırımcıları korumak değil ülke ekonomisinin istikrarını sağlamak olduğunu vurguladı. İngiltere’deki Finansal Davranış Kurumu (FCA), “kripto-varlıklara ilişkin hizmetler sunan” şirketlerin CEO’larına dijital paraların yasa dışı alanlardaki riskleri hakkında açık mektup yolladı.

ABD’deki Düzenlemeler Gittikçe Kötüleşiyor

Washington ve New York eyaletlerinde kripto para borsalarının yasal düzenleyicilere müşteri bilgisi ve ticaret verisi gibi bilgiler sunmasını yükümlülük haline getiren tasarının meclisten geçmesi bazı tartışmalara yol açtı. ABD’nin kripto para düzenlemeleri alanında attığı adımları en sert eleştiren şirketlerden biri de Shapeshift.

Shapeshift’in COO’su olan Jon yakın zamanda verdiği bir röportajda “ABD’deki düzenlemelerin özellikle son 6 ayda çok daha kötüye gittiğini” söyledi. Kripto para piyasasında özellikle 2017 yılının sonunda yaşanan artışla birlikte pek çok düzenleyicinin sektöre giriş yaptığını belirten Jon, yasal düzenleyicilerin “büyük bir kısmının kripto paralardan anlamadığını ama yine de sektörü kontrol etmek istediğini” vurguladı. Jon aynı zamanda şu anda uygulanan düzenlemelerin piyasaya hiçbir ‘açıklık’ kazandırmadığını da söyledi ve şöyle ekledi:

“(Sektördeki) şirketler, avukatlar ve lobiciler yasal düzenlemeleri fal bakar gibi okuyup çıkarım yapmak zorunda kalıyorlar. Hiç kimsenin kurallardan haberi yok ve herkes kendi başına anlamaya çalışıyor. Şu an içinde bulunduğumuz durum tehlikeli.”

Jon özellikle merkezsiz kripto para borsalarının günümüzde uygulanan yetersiz düzenlemelere karşı iyi bir duruş sergilediklerini de vurguladı. Shapeshift’in COO’su olan Jon, merkezsiz borsaların aslında yasal düzenleyiciler için iyi birer örnek teşkil edebileceklerini, piyasaya yetersiz düzenleme getirilmeye devam edilmesi durumunda pek çok şirketin bu metoda geçiş yapmak zorunda kalabileceğini söyledi:

“Bence (merkezsiz borsalar) kripto para sektöründeki kafası çalışan düzenleyiciler için ders niteliği taşıyorlar. Eğer düzenleyiciler şirketlerle işbirliği yapmazlarsa işleri yokuşa sürecekler ve sektörde bir etki yaratmak git gide daha da zor bir hal alacak. Düzenleyiciler bu işi ne kadar zorlarlarsa bu iş o kadar düzenlenemez bir hal alacak.”

Jon, kripto para sektörüne daha açık ve anlaşılır yasalar getirilmesi için sektördeki şirketlerin bir arada durması ve çalışması gerektiğini söylüyor. Jon sözlerini daha fazla kripto para şirketinin bir araya gelip sektördeki düzenleyicileri eğitmesini umduğunu söyleyerek bitiriyor.

Alman Düzenleyicilerin Derdi Ekonomide İstikrar

Almanya’daki Federal Finansal Denetim Otoritesi’nin (BaFin) başkanı olan Felix Hufeld yakın zamanda yaptığı bir konuşmada kripto paralardan bahsetti ve BaFin’in asıl amacının bireysel yatırımcıları korumak değil finansal istikrarı sağlamak olduğunu vurguladı:

“Her yatırımcıyı koruyabilecek bir durumda değiliz ve devlet denetiminin görevi de bu olamaz. Kısacası, eğer finansal istikrarın bütünü tehlikedeyse ya da müşterilere sistematik olarak zarar veriliyorsa ihtiyatlı biçimde harekete geçeriz.”

Hufield’in yorumu bazılarınca olumsuz yönde yorumlanmış olsa da kendisinin kripto para ve Blockchain teknolojisi hakkındaki görüşleri pek de olumsuz değil. Hufield yaptığı konuşmada “etkili kontrol mekanizmalarının veya güvenilir kurumların olmadığı alanlarda yapılan (dağıtılmış ana defter) uygulamalarının gelecek vaat ettiğini düşündüğünü” söyledi ve Blockchain’in özellikle kriptografi alanındaki faydaları ve sağlamlığı sayesinde epey işe yarayabileceğini belirtti.

İngiltere’de Kripto Para CEO’larına Açık Mektup

İngiltere’deki Finansal Davranış Kurumu (FCA), dijital paralarla alakalı hizmet sunan şirketlerin CEO’larına kripto paraların risklerini açıklayan bir açık mektup gönderdi.

FCA tarafından yayınlanan mektupta “kripto paraların yasa dışı olmayan amaçlar için de kullanılabilecek olmalarına karşın bu tarzdaki varlıkların anonimlikleri ve ülkeler arası aktarım özellikleri sayesinde kötüye de kullanılabilecekleri” belirtiliyor ve şirketlere “kripto para kullanımının beraberinde getirdiği finansal suç risklerini ortadan kaldırmak için gereken sorumlu ve orantılı önlemleri almaları” yönünde uyarıda bulunuluyor. FCA’nın bu konuda şirketlere verdiği tavsiyelerden birisi de şirket çalışanlarının kripto paralar hakkındaki bilgilerini arttırmak ve çalışanlara eğitim sağlamak.

CFT Tradign & Compliance Forum’un kurucusu olan ve yasal uyumluluk alanında uzman olan Mohammed Adil Siddiqui, FCA tarafından yayınlanan yazı hakkında şöyle bir yorum yaptı:

“FCA’nın yakın zamanda kripto para sektöründe hizmet veren bankalar ve finansal kurumlar için yayınladığı bildiri pek de sürpriz olmadı. Kötü olan işler daha da kötü hale gelmeye başlayınca FCA’nın tutumu zaten genel olarak bu yönde oluyor. Küresel çapta dijital para düzenlemeleri ön plana çıkmaya başlamış olsa da FCA’nın rahatsız olduğu bazı temel zayıflıklar bulunuyor, ‘para kaynağı’ gibi. Kripto paralar sayesinde ülkeler arasında para aktarmak süt almak kadar kolay ve bankaların, borsaların ve genel olarak piyasanın seri davranması gerekiyor. Sorgulanabilir veya şüpheli işlemler fark eden bankalar, güveni korumak ve finansal suç riskini azaltmak için bir an önce gerekli kontrolleri yapmalılar.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment