Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto-Twitter, SEC’in Ether’i Menkul Kıymet Saymaması Hakkında Ne Düşünüyor?

“Ether’in güncel durumu, ethereum ağı ve onun merkezi olmayan yapısı hakkındaki bilgilerime dayanarak söylüyorum, mevcut ether teklifleri ve satışları menkul kıymet işlemleri değildir.”

Bu sözler, 16 Haziran’da San Fransisco’da düzenlenen Yahoo! Bütün Marketler Zirvesi’nde konuşan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kurumsal finans bölümünün yöneticisi olan William Hinman’a ait. Eğer 2018 boyunca süregelen düzenleyici dramını takip ediyorsanız, çevrimiçi kripto para topluluğunun bu açıklamadan sonra aynen umduğunuz gibi çalkalandığını görebilirsiniz.

Peki büyük anlaşma ne? Bu açıklamanın sonucunda dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi, en azından şu an için kanunlarla uyumlu çalışamaz hale geldi ve bu da SEC’in genel anlamda sektöre karşı olan yaklaşımını yumuşatmasını sağlayabilir.

Bu sadece buzdağının görünen kısmı. Konuyla alakalı fikir belirten blog yazıları ve Twitter paylaşımları hızla yayılmaya başladı bile.

Kripto para birimi savunucuları, bunu menkul kıymetler yasası hakkındaki görüşlerinin bir doğrulaması olarak kabul ederlerken; SEC’in sektöre hızla müdahale etmesini bekleyen hukukçular daha şaşkınlar.

Örneğin Birleşik Krallık’tan avukat ve blockchain girişimcisi Preston Byrne, “SEC, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki menkul kıymet yasalarını uygulama sorumluluğunu reddetti.” diye yazdı.

Twitter’dan Ciddi Yanıtlar

Yine de, bu olayın olası gerçek sonuçları hala tam olarak bilinmiyor.

Hinman’ın açıklamaları yönlendirici olsa da herhangi bir kararı temsil etmiyor. Bir Coin Center sözcüsünün CoinDesk’e söylediklerine göre, bu açıklama en iyi ihtimalle “Menkul kıymet sorusuyla en doğrudan ilgilenen bölümün başkanı tarafından yapılan bir konuşma” olarak görülüyor.

Byrne da attığı bir tweet’te yatırımcılara kutlama yapmak için henüz çok erken olduğunu söyledi:

“Not: SEC’in bu varlıklar menkul kıymet değil demesi bir federal hakimin de aynı görüşte olacağı anlamına gelmiyor. Fiyatın düşmesi durumunda davacılar, söz konusu varlıkların doğrudan perakende şeklinde satılmasına dayanarak, bana göre de haklı olarak, karşı argüman üretebilirler.”

Kripto-Twitter’ın bu tarafından çıkarılacak ders nedir? Uyumluluk uzun soluklu bir oyun, planınızı ona göre yapmalısınız.

Colin Wilhelm:

“Kripto para dünyasında birçok insanın göklere çıktığını ve bu açıklamayı diğer potansiyel vakalara da uydurduklarını görüyorum. Açıkça, bu yapılması istenen şey değil. (Ayrıca SEC’in kayıt dışı teklifler yüzünden ethereum temellerine karşı hamle yapma ihtimali de sürüyor.)”

Ve bu görüşün kesinlikle doğruluk payı var.

Tüm konuşmasına bakıldığında, Hinman SEC’in bu gibi kararları nasıl alabileceğini de söyledi ve herhangi bir yaptırım uygulanmayacağına dair bir güvence vermedi.

Drew Hinkes:

“Twitter’daki tüm “oto-öğreticilerin”, “yeterince merkeziyetsiz” tanımı hakkında vereceği lisanssız yasal tavsiyeleri dört gözle bekliyorum. Siz de diğer herkes gibi bir kural, kılavuz, yönetmelik veya yasa için beklemek zorundasınız.”

Burada bahsi geçen “öğretici” kelimesi doğru seçim olabilir.

New York Times muhabiri Nathaniel Popper’ın bize hatırlattığı gibi, bir yönetmelik alamamış olsak bile, konuyla ilgili daha önce yayınlananların ötesine geçen yeni bir SEC stratejisine bir pencere açtık:

“SEC resmi görevlisi Hinman, bir dijital varlığın menkul kıymet olup olmadığını belirleyen ana faktörün bu varlıkta üçüncü tarafların oynadığı rol olduğunu söyledi. Varlığın korunmasında önemli bir rol oynuyorlar mı? Varlık üzerinde bir hisseye sahipler mi?”

Bununla birlikte,bu açıklama bazılarında kanunu takip etmenin en iyi yol olmadığı hissiyatını yarattı.

John Carvalho:

“İşimi fonlamak için ICO çılgınlığına katılmaktan uzak durmaya karar verdim, çünkü hem gerçek anlamda eşitlik sunmadan psödo-menkul kıymet teklif etmeyi etik bulmuyorum, hem de SEC’in buna rağmen bu teklifi bir menkul kıymet olarak görebileceğini de biliyorum. En nihayetinde, benim bağlılığım yine sadece bana mal oluyor.”

“@msantoriESQ’nun da belirttiği gibi, Howey testine göre turuncular menkul kıymet olarak kabul edilmiyor ve ben de ether’in menkul kıymet olmamasını anlıyorum. Beni sinirlendiren şey, eşitlik sunmayan kayıt dışı menkul kıymetler olan ICO’ları teklif eden insanların, besbelli hukuksuz davranmalarına rağmen, asla yaptıklarının sonuçlarıyla karşılaşmamaları.”

Parti (!) Zamanı Mı?

Kripto-Twitter, her şeye rağmen market performansından etkilenen parti duygusunu değerlendirme fırsatını kaçırmadı.

CoinDesk Bitcoin Fiyat Endeksine göre, birçok diğer koin gibi ether’in fiyatı da haberlerden hemen sonra %8.8’lik bir çıkış yakaladı. Artık birçok token’in ethereum üzerinden yayınlandığını düşünürsek, bu sürpriz olmadı.

Yine de, haberler üzerine bitcoin’in fiyatı bile yükseldi ve kripto-Twitter’ın kayıtsız dünyasında yaşanacak kasvetli bir çarşamba gününe dur dedi.

Kısaca, internet üzerinden bir “boğa piyasası” dalgası geçti.

Lil Uzi Vertcoin:

“SEC kripto para birimlerinin üzerine gidiyor, ben de BTC’nin üzerine gidiyorum.”

Colin Platt:

“Şimdi lütfen buradaki en önemli detayı gözden kaçırmayalım. SEC’in ETH’nin menkul kıymet olmadığına karar vermesiyle birlikte, ETH hediye dağıtıcısının menkul kıymet sahteciliği yapmadığını anlamış olduk.”

Bazıları ise hediye teklifini biraz fazla ciddiye aldı.

Warren Buffett:

“SEC, kripto para birimleri bitcoin ve ethereum’un menkul kıymet olmadığını duyurdu. Üzgünüm ayılar, bu bir sallantıydı.”

Her zamanki gibi, tweet’ler eski bir aksiyomu hatırlatıyor: Kripto-Twitter’da neyi okuduğunuza dikkat edin!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment