Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alman Yetkili: Kripto Para Düzenlemeleri Finansal İstikrarı Korumalı

Alman Federal Finansal Denetim Otoritesi‘nin (BaFin) başkanı olan Felix Hufeld, başkanı olduğu kurumun asıl amacının bireysel yatırımcıları değil finansal istikrarı korumak olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

BaFin’in ülke piyasasındaki görevleri arasında müşterileri korumak ve genel finans piyasasının istikrarını korumak bulunuyor ancak Hufeld yaptığı açıklamada BaFin’in yalnızca sistemik riskleri ele alabileceğini ve herhangi bir piyasa içerisindeki her bir yatırımcıyı koruyamayacağını belirtti:

“Bu yüzden geçtiğimiz Kasım ayında ICO’ları uyardık, tokenların fiyat bazından ne kadar değişken olabileceklerini vurguladık. Her yatırımcıyı koruyabilecek bir durumda değiliz ve devlet denetiminin görevi de bu olamaz. Kısacası, eğer finansal istikrarın bütünü tehlikedeyse ya da müşterilere sistematik olarak zarar veriliyorsa ihtiyatlı biçimde harekete geçeriz.”

Hufeld Blockchain teknolojisinin günümüzdeki pek çok sektörü değiştirebileceğini kabul etmekle birlikte bu teknolojinin gerçek potansiyelini henüz görmediğimizi ve bunun için biraz daha zaman gerektiğini düşünüyor. Hufeld, bu gibi teknolojileri erkenden yargılamamak gerektiğini vurguladı ve o zamanlar Microsoft’un CEO’su olan Bill Gates’in bundan yıllar önce İnternet hakkındaki yorumlarını örnek gösterdi. Bill Gates yıllar önce İnternet teknolojisinin abartıldığını söylemiş ancak tabii ki birkaç yıl sonra fikrini değiştirmişti.

Hufeld Bitcoin ve blockchain’in şu anda abartılıyor olup olmadıklarını hakkında veya bu teknolojilerin finans piyasalarında gerçekten bir değişikliğe yol açıp açamayacakları hakkında kapsamlı bir cevap vermedi. Ancak Hufled’in Blockchain teknolojisine karşı genel olarak olumlu bir tutum sergilediğini söyleyebiliriz:

“Bu teknolojinin tek potansiyel işlevi masrafları kısmak olmayacak. Şu anda ne sizin ne de benim düşünebildiğim yepyeni iş modelleri ortaya çıkabilir. İnsanlar her geçen gün blockchain için yeni kullanım alanları bulmaya çalışıyorlar.”

Hufeld kripto paralar konusuna ise biraz şüpheci yaklaşıyor ve yaşanabilecek en kötü senaryoda kripto paraların tamamen para aklama ve terörizm finansmanı gibi şeyler için kullanılabileceklerini belirtiyor. Kendisi aynı zamanda BaFin’in dünya çapındaki diğer düzenleyici kurumlarla işbirliği yapması gerektiğini ve kripto paralar için “küresel standartlar ve uluslararası çapta kabul görmüş denetim standartların” getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Hufeld Nisan ayında gerçekleşen BaFin-Tech 2018 konferansının açılış konuşmasında kripto paralara düzenleme getirirken son derece temkinli olunması gerektiğini vurgulamış, Blockchain için düzenleme yaparken ise teknolojinin yoluna taş koymamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment