Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alman Hükümeti Kripto Paraları Tehdit Olarak Algılamıyor

Alman Federal Hükümeti’nin temsilcileri bugün yaptıkları bir açıklamada kripto paraların finansal istikrara karşı herhangi bir tehdit oluşturmadıklarını belirttiler. Hükümet her ne kadar kripto paraları birer tehdit olarak algılamıyor olsa da dijital para birimlerini kontrol altına almak için belli başlı adımlar atmak istiyor.

Federal Hükümet’e göre kripto para üzerinden yapılan işlemlerin sayısı, küresel finans sisteminin çok düşük bir kısmını oluşturuyor ve dolayısıyla mevcut düzene karşı bir tehdit oluşturmuyor. Ancak Alman hükümeti bu hususu G20 düzeyinde araştırmaya devam etmek ve mümkünse kontrol altına almak istiyor. Hükümet yetkililerinin söylemlerine bakılacak olursak Almanya bu konudaki görüşlerini G20 ülkeleriyle de paylaştı.

Alman hükümeti aynı zamanda sağcı bir parti olan Almanya için Alternatif tarafından başlatılan meclis soruşturmasını da yanıtladı. Başlatılan soruşturmada kripto paraların risklerine ilişkin bir rapor hazırlanması isteniyordu. Hükümet yetkililerinin verdikleri cevaba göre kripto paralar para aklama, yasa dışı gelir, online kumar, terörizm finansmanı gibi eylemlerde kullanılma gibi riskler barındırıyorlar. Şu anda önümüzdeki yıl tamamlanması beklenen ulusal bir risk analiz raporu üzerinde çalışılıyor ve bu rapor doğrultusunda hükümetin kripto paraları nasıl ele alacağı büyük ölçüde belirlenecek:

“Bitcoin’in ve diğer ‘kripto paraların’ risklerini kontrol altında tutmak için Almanya’da önemli düzenlemeler yapılıyor. Mesela Almanya’da ikamet eden kripto para al-satçıları ve diğer finansal servis sağlayıcıları belli başlı para aklama karşıtı düzenlemelere uymak zorundalar.”

Federal Hükümet yetkilileri aynı zamanda kripto paraları ticari amaçlarla kullanmak için Almanya Federal Finansal Denetim Otoritesi’nden (BaFin) izin alınması gerektiğini de vurguladı. Hükümetin üstünde durduğu bir başka nokta ise kripto para sektöründe uluslararası bir kontrol sağlamanın ne kadar önemli olduğuydu:

“Avrupa’yı da kapsayan uluslararası düzeyde adımlar atılması gerekiyor. Dolayısıyla Fedral Hükümet kripto para konusunun hem Avrupa’da hem de uluslararası düzeyde ortaklaşa biçimde ele alınması için uğraşıyor.”

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Mayıs ayında yaptığı bir açıklamayı da hatırlatmak gerekiyor. IMF bundan bir süre önce kripto paraların küresel finansal istikrara bir tehdit oluşturmadıklarını söylemiş ve bu söylemine dayanak olarak Alman yetkililerle neredeyse aynı şeyi göstermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment