Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Kripto Para Birimlerinin Küresel Finans Sistemi İçin Bir Tehdit Olmadığını Söylüyor

Geçtiğimiz Nisan ayında yayımlamış olduğu bir duyuruda Uluslararası Para Fonu (IMF) kripto para birimlerinin finansal istikrar için bir tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Kripto varlıkların ele alınmış olduğu Küresel Finansal İstikrar Raporu‘nda IMF, uluslararası alanda düzenlemeler yapılmasının halen gerekli olduğunu düşünmekte. Raporda “eğer gerekli tedbirler ve önlemler alınmaz ise giderek bir tehdit oluşturmaya başlayacaktır” denmekte.

Dünyadaki finans sistemi için gelecekte sorunlar çıkacağı belirtilen yazıda aynı zamanda kripto para birimlerinin gelecekte finans dünyasını değiştireceği ihtimali de göz ardı edilmedi. Raporda:

“An itibari ile hangi kripto varlıkların gelecekte finansal altyapıyı oluşturacak elementlere dönüşeceğinin bilinmesi imkansız olmakta. Hatta bu kripto varlıkların 1990‘da yaşanan yükselişten sonra birçok teknoloji şirketinin yaptığı gibi gelecekte kaybolan bir teknolojik yenilik mi olacağı bilinmemekte. Gelecekte anlamlı ve uzun ömürlü birer finansal faaliyete dönüşmelerinden önce kripto varlıkların öncelikle tüketicilerin ve finans kurumlarının güvenini ve desteğini kazanmalıdırlar.”

Rapor ayrıca bu güvenin kazanılabilmesi için küresel düzenleyici kurumların kripto varlıkların bir menkul kıymet mi yoksa bir para birimi mi olduğuna karar vermeleri gerekmektedir.

IMF’de bu yıl içinde açıklama yapan diğer finans kurumlarının izinden gitmekte, özellik ile de Finansal İstikrar Kurulunun (FSB). FSB’nin başkanı ve aynı zamanda İngiltere Bankasının Müdürü olan Mark Carney geçtiğimiz Mart ayında G20 zirvesinde yapmış olduğu bir açıklamasında kripto varlıkların dünya ekonomisi için bir risk teşkil etmediklerini belirtmişti.

Bu sırada IMF‘in yöneticisi Christine Lagarde ise kripto varlıklar konusunda benzer bir tutum sergilemekte. Lagarde kripto varlıkların faydalarından bahsederken kötü amaçlı kullanımlarının da mutlaka göz önünde bulundurulması ve dikkat edilmesi gerektiği üzerine açıklamalar yapmıştı. Geçtiğimiz ay yayımlamış olduğu resmi blog yazısında:

“Kripto varlıklara yönelik tutumumuz ne bizi kripto varlıkları top yekün lanetlemeye ne de kripto varlıkları gözü kapalı bir şekilde benimsemeye izin vermemelidir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment