Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Ağının Hashrate’i En Yüksek Seviyede

Bitcoin (BTC) ağının hashrate’i, bugünlerde tırmanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylardan süregelen bu artış, Bitcoin’in Şubat ayındaki pazar düşüşünden sonra 10.000 $’ı geçememesine rağmen madencilerden devamlı gelen ve artan ilgiden kaynaklanıyor.

Bitcoin fiyatının geçen sene Aralık ayında 20.000 $ olmasından sonra, yeni yılın da başlangıcıyla piyasada bir düşüş başladı. Piyasa kendini biraz toparlamış olsa da, Bitcoin’in 9.144 $ civarında seyredip ve 24 saatlik bir zaman diliminde %3 artış göstermesiyle, fiyatlar hala Aralık ayındaki rekorunun %50 altında.

Piyasanın Durgunluğundan Etkilenmedi

En son 1 Mayıs’ta kaydedilen ve yükselen hashrate oranı, piyasadaki dalgalanmalara rağmen sürekli Bitcoin avlayan yeni madencilerin oluştuğuna işaret ediyor. Bu durumda madenciler ağın genel güvenliğinin geliştirilmesi konusunda bir rekabet yaratıyor.

Mart ayının ortalarında, Fundstrat’tan Tom Lee, Bitcoin madenciliğinin piyasada düşüş yaşandığı zamanlarda daha az karlı ve dolayısıyla daha az popüler olacağını söylemişti. Pazar durgunken bile yüksek hash oranında kalınca bu tahminleri yanlış çıkmış oldu.

Bitcoin Cash (BCH) ise şu anda durgun bir hash oranına sahip. BCH, Bitcoin blockchaininin bir çatallanması. Daha ucuz ve daha hızlı bir alternatif olarak öne sürülmüş. Ancak Şubat ayında BTC’nin işlem ücretleri bir yerde BCH’ninkilerden daha azdı.

ShapeShift.io ‘nun kurucusu ve CEO’su Erik T. Voorhees, geçen ay Bitcoin’in en yüksek PoC’ye sahip olması hakkında bir tweet atmıştı. Bu özelliğinin BCH’ye kıyasla ağ hash oranından kaynaklandığını belirtmişti.

“@jchudyk: Bu aldatmadan çok yoruldum. Bitcoin hakkında çıkan haber makaleleri bile sonradan yalan çıkıyor. Ne kadar sahtekar. Biraz dürüst olmanız lazım.”

“Roger- lütfen Bitcoin Cash’in Bitcoin olması hakkındaki iddialarını desteklemek için beni kullanmayı bırak. Öyle değil. Bitcoin en yüksek iş ispatına sahip olan ve genesis bloğundan gelen bir zincir. Bitcoin Cash çatallanması ise çoğunluğu kazanmada başarısız oldu, bu yüzden o Bitcoin değil.” 

Geçtiğimiz Ağustos, Bitcoin ağının hash oranı, dört günlük bir süre içerisinde saniyede 8000’den 4000 petahash’e düşerek %50 oranında kayıp yaşadı. Bu düşüşün sebebi BCH madenciliği için daha yüksek blok ödüllerinin vaat edilmesiyle çekilen ilgiye atfediliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment