Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralarınızı Korumanızı Sağlayacak 16 Önlem

Son zamanlarda abartısız milyonlarca insan kripto para piyasasına giriş yaptı. Örneğin en büyük platformlardan biri olan Coinbase, geçtiğimiz 4 ay boyunca 2 milyon yeni müşteri kazandı. Aynı zaman diliminde Blockchain.com adlı yazılımsal cüzdan sitesi, 1.8 milyon yeni kullanıcıya hizmet etti.

Yeni kullanıcıların birçoğu tamamen acemi sayılır, bu durumda tabii ki kripto paralarda artan risklere karşı da bilgisizler. Yaşanan acemilik atmosferi siber suçluları, hacker’ları ve hırsızları cezbediyor.

En büyük dolandırıcılık örneklerinden biri de şaşırtıcı da olsa telefon üzerinden gerçekleştiriliyor. Kullanıcılar bilgi almak üzerine forumlarda ve sosyal medyada geziyor, bu arada email ve telefon numaralarını da paylaşıyorlar. Bu telefon numaralarını bulan dolandırıcılar, kullanıcıları arıyor ve güvenlik sorunlarını bahane ederek telefon numarasını veya email adresini ele geçiriyor. Bunun kontrolünde olan biri de kişilerin elektronik cüzdanlarına ve kullandığı borsalara rahatlıkla erişebilir…

Tahmin edebileceğiniz gibi, iş telefon dolandırıcılığında bitmiyor. Hacker’lar evlerdeki bilgisayarları da hedef almakta. Kimlik avcılığı, ponzi oyunları, kişisel dosyalar karşılığında istenen fidyeler kripto para endüstrisindeki örneklerden sadece bazıları. Bu tür olaylarda bir insanın en iyi ve en acı tecrübesi hesaplarının kırılıp kripto paralarının çalınması oluyor. Dolandırıcılık mağduru insanlar o andan itibaren çok dikkatli olmaya başlıyor.

Peki bunlar olmadan paralarınızın, bilgisayarınızın ve hatta kendinizin güvenliğini nasıl sağlayabilirsiniz? Doğrusunu söylemek gerekirse %100 koruma sağlayan herhangi bir yöntem yok. Ancak yaşadığımız bu dijital dünyada hard diskler, laptoplar ve telefonlar bile bir cüzdan olarak kullanılabiliyor. Bu durumda da eski güvenlik önlemleri artık geçerliliğini yitirmiş durumda. Bizler de siz değerli okurlarımız için uygulamanız önerilen koruma yöntemlerini derledik.

Kripto Para Cüzdanlarınızı En İyi Nasıl Korursunuz?

  • Yazılımsal cüzdanınızı korumak bilgisayarınızı korumakla eş değer. İnternette gezerken normalden biraz daha paranoyak olmanız oldukça faydalı. Örneğin her verilen linke tıklamayın, veya email eklerini açmayın.
  • Kullanımı kolay olan bir alım satım platformu bulmuş olabilirsiniz, ancak bu tür borsaların kullanıcılar tarafından önerilmesine ve güvenli olmasına da dikkat edin. Eğer piyasada sözü geçen insanlar bir projeden uzak duruyorsa ortada önemli bir problem olabilir. Aynı zamanda Bitcoin’lerinizi borsalardan çekerken yaşadığınız problemler de borsanın güvenilebilirliğinin düşük olmasına işaret eden önemli bir sinyal.
  • Kişisel dosyalarınızı mutlaka yedekleyin. Yazılımsal kripto para cüzdanınızın yedeğini almanız paralarınızı donanımsal sorunlardan ve –format atma gibi– insan hatalarından kurtarabilir. Tabii ki bilgisayarınız veya telefonunuz çalınadabilir, böyle bir durumda almış olduğunuz bir yedek oldukça yararlı olacaktır.
  • Cüzdanınızı veya bu cüzdanları barındıran cihazları şifrelemeniz oldukça önemli, bu olası bir çalınma senaryosunda hırsızın dosyalarınıza erişememesini sağlayacaktır.
  • Cihazlarınıza şifre koyup hırsızlardan korunabilirsiniz, ancak sisteme bulaşmış virüsler de önemli bir olasılık. Örneğin keylogger programları, klavyenize girdiğiniz her şeyi kayıt altına alıyor olabilir. Bu konuda alınması gereken önlem ise anti-virüs programları olacaktır. Sık sık güncellenen anti-virüs programları en başta tercih etmeniz gerekenler, üstelik piyasada birçok ücretsiz alternatif mevcut.
  • Bu kadar da değil diyebilirsiniz, ancak borsalarda hesap açarken sadece o platformda kullanacağınız bir email adresi açmak oldukça güvenli. İş amacıyla kullandığınız email’ler veya kişisel email adresleri bu iş için pek de güvenli sayılmaz.
  • Hesaplarınıza uzun ve karışık şifreler koymayı tercih edin. Akıldan hatırlayamasanız bile bir kağıda not alıp güvenli bir yerde saklarsanız sorun yok. Üstelik kağıdın çalınması durumunda –eğer çalan kişinin olaydan haberi yoksa– hırsız muhtemelen şifrenin ne için olduğunu bile anlamayacaktır.
  • Sosyal medyada veya forumlarda tartışmalara katılıyorsanız hangi borsayı veya cüzdanı kullandığınızı söylemeyin. Aynı zamanda toplam yatırım miktarından bahsedenlere de sıkça rastlayabilirsiniz, siz onlardan biri olmayın. Zira bu sizi direkt hedef haline getirecektir.
  • Telefon servis sağlayıcınıza sundukları güvenlik önlemlerinin neler olduğunu sorun. Uzun şifreler, gizli güvenlik soruları, pin kodları vs. ne varsa kullanmanızı öneriyoruz. Bunların yanında eğer sağlayıcınız destekliyorsa numaranızın başka SIM kartlarına aktarılması seçeneğini de iptal ettirin.

2 Aşamalı Güvenlik Doğrulama Kullanmak Şart

  • Mobil kullanıcılar Google Authenticator adlı 2 aşamalı güvenlik doğrulama uygulamasını kullanmalı. Aynı zamanda borsalarda bir tanınmış IP adresi listesi oluşturmanız da öneriliyor. Bunun yanında VPN kullanmak da güvenliği önemli bir derecede artırabilir.
  • Üstte bahsettiğimiz Google Authenticator, 2 aşamalı güvenlik yöntemlerinden sadece biri. Bunlardan birini kullanıyorsanız sadece giriş için değil, para çekme ve hesap değişimleri için de 2 aşamalı güvenliği aktifleştirmeniz çok yararlı. Ancak giriş dışındaki şeyler için borsanız 2 aşamalı güvenlik doğrulamasını desteklemiyor olabilir.
  • İnternetteki borsalar ve cüzdanların hepsi müşterilerin güvenliği için alınabilecek bütün önlemlerin alındığını iddia eder. Bu ifade bir seviyeye kadar doğru, yine de hiçbir platforma güvenmemenizi tavsiye ederiz. Bu tür şirketler sonuçta banka değiller, yani aynı seviyede güvenlik beklemeyin. Sanırsak bankaların bile soyulabildiğini hatırlatmamıza gerek yok.
  • Kripto paralarınızı tek bir borsada veya cüzdanda barındırmayın. “Riski paylaştırmak” alabileceğiniz en iyi önlemlerden birisi. Kripto paralarınızı aynı anda çalmak, birden fazla borsa ve cüzdanla çalışıyorsanız mümkün değil. Tabii ki üye olurken farklı email ve şifreler kullanmanız da ekstra güvenlik yerine geçecektir.
  • Büyük kripto para yatırımlarınızı internet yerine donanımsal cüzdanlara koymaya özen gösterin. Donanımsal cüzdanlar, kripto paralarınızı internete bağlı olmadan, harddisk veya kağıda bile yazmadan güvenli bir şekilde saklamanızı sağlayan bir teknoloji. Bu tür cüzdanlara hiçbir hacker uzaktan erişim sağlayamaz. Ancak yazılımsal cüzdanlar tam tersine internete bağlı işlem yapıyorlar. Yazılımsal cüzdanlar her gün yaptığınız işlemler için kullanışlı olabilir. Donanımsal cüzdanlar ise bankalardaki tasarruf/para biriktirme hesaplarına benziyor, yani sık sık erişim yok. Kullanımı en yaygın olan donanımsal cüzdan şu anda Ledger Nano S.
  • Alım satım yapacaksanız merkezi olmayan borsaları tercih etmeye çalışın. Aldığınız kripto paralar merkezi değilse bile kullandığınız borsalar kesinlikle merkezi kuruluşlar. Merkezi olmayan bir borsada paranız size özel bir cüzdanda saklanır ve buna sizden başka kimse erişemez.
  • Piyasada tanıştığınız insanlara ve arkadaşlarınıza da bu maddeleri hatırlatın. Bütün kullanıcıların güvenliklerine eşit miktarda dikkat ettiği ekosistemler siber suçlular için haliyle tercih edilmeyecektir.

Kripto Paraların Genel Güvenliği Nasıl Artırılır?

Bu işe yeni giren tanıdıklarınız varsa mutlaka güvenli bir şekilde işlem yapmaları gerektiğini söyleyin. Kripto paralar, daha geniş çapta düşündüğünüzde insanlık tarihinde oldukça yeni sayılır. İnsanların güvenlik konusunda birbirine yardım etmesi genel güvenlik seviyesini artırmak için en iyi seçenek. Üstelik paylaştığımız güvenlik önlemlerini benimsemek uzmanlık gerektirmiyor, ayrıca ileride sizleri büyük dertlerden kurtarabilirler. Bu makalenin paranoya yaydığını düşünebilirsiniz. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi, paranoya sizi koruyabilecek en büyük güvenlik önlemi. Kripto paralarınızın ve kendinizin en büyük güvenlik görevlisi de yine sizsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment