Monex Tarafından Alınan Coincheck Kendini Toparlayabilecek Mi?
Japonya merkezli kripto para borsalarından Coincheck 26 Ocak’ta bir hack saldırısına uğramış ve bu saldırı sırasında değeri 500 milyon doları aşkın miktarda NEM tokenı çalınmıştı. Bu kadar büyük çaplı bir saldırı yaşanması sonrasında Japonya’daki yasal düzenleyiciler kripto para sektörüne çok daha katı ve temkinli yaklaşmaya başladılar. Ayrıca söz konusu saldırıyı yaşayan Coincheck, yakın zamanda yine Japonya merkezli bir finansal hizmet sağlayıcısı olan Monex Group tarafından 33.5 milyon $ gibi bir fiyat karşılığında satın alındı.
Japonya bundan bir yıl önce Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak tanıdığını duyurmuş ve bu duyuru sonrasında kripto para sektörünün en önde gelen ülkesi olmuştu. Japonya tarafından atılan bu adım zamanında sektörün en büyük borsası olan Mt. Gox’un yaşadığı gibi bir hack saldırısını (2014 yılında 473 milyon $’lık Bitcoin çalındı) önlemek adına atılmıştı.
Ancak Mt. Gox yapılan saldırıdan dört sene sonra, Ocak ayında, Coincheck’in de saldırı yaşaması Japonya’daki Finansal Hizmetler Kurumu’nu (FSA) harekete geçirdi. Coincheck’in maruz kaldığı saldırıdan bu yana FSA kripto para sektörünü çok daha yakından inceliyor ve denetliyor. FSA yakın zamanda Japonya merkezli sekiz kripto para borsasına (Coincheck dahil) bildiri yolladı ve belli başlı geliştirmeler yapılmasını istedi. Kurum bunun yanı sıra üç adet borsaya operasyonları durdurma talimatı verdi.
Coincheck saldırıya maruz kaldıktan hemen sonra para çekme işlemlerini durdurmuştu. Borsanın verdiği bu karar o an için mantıklı görünse de şu an şirketin başını ağrıtıyor çünkü pek çok kişi borsanın o an aldığı bu karar yüzünden Coincheck’e dava açıyor. Bazı kullanıcılar yaşadıkları kayıplar nedeniyle dava açıyorlar ve bu davaların değeri 800,000 $’ı bulabiliyor.
Yaşanan saldırının üstünden neredeyse 3 ay geçmişken saldırıda zarar görmüş kullanıcılara para iadeleri yapılmaya başlandı. Coincheck kullanıcılara para iadesi yapmanın yanında belli başlı kripto paralara koyduğu ticaret engelini de yavaş yavaş kaldırdı ancak bu kripto paralar arasında NEM yok.
Monex’in Coincheck’i Satın Alması
Coincheck yaşadığı devasa saldırının etkilerinden kurtulmaya çalışıyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Borsa bunun yanında Japonya’daki yasalara da uygun hale gelmeye çalışıyor. Şirket tüm bu uğraşlar doğrultusunda Monex Group tarafından yapılan 3.6 milyar yen (33.5 milyon $) değerindeki teklifi kabul etti ve şirketin hisselerinin tamamı Monex’e geçmiş oldu. Aslında teklif yapılmadan birkaç hafta önce dahi böyle bir teklif yapılacağı yönünde söylentiler dolanıyordu ancak iki tarafın da teklifin doğrulunu onaylaması 6 Nisan’ı buldu.
Coincheck’in Monex Group tarafından satın alındığı haberleriyle birlikte Coincheck’in şirket hisselerinde ciddi bir artış görüldü ve 6 Nisan’da geleneksel piyasaların kapanış saatinde hisselerde %20 oranında değer artışı yaşandı.
Şirketin yaşadığı hack saldırısı sıkça Mt. Gox ile kıyaslanıyor. Coincheck’in ve Mt. Gox’un yaşadıkları hack saldırıları sonrasında ne gibi bir yol izlediklerini kıyaslayacak olursak aradaki farkı çok net şekilde görebiliyoruz. Mt. Gox saldırı yaşadıktan sonra iflas ilan etmişti ve aradan yıllar geçmesine rağmen hala kullanıcılara geri ödeme yapmadı. Coincheck ise saldırı yaşandıktan ve NEM tokenları çalındıktan hemen sonra NEM Foundation ile irtibat kurarak bir takip sistemi geliştirdi ve kullanıcılara geri ödeme yapılacağının sözünü verdi.
Biraz Ucuza Mı Gitmiş?
Coincheck’in hisselerinin yüzde yüzü için 33.5 milyon $ gibi bir fiyat ödenmiş olması insanı biraz şaşırtıyor. Coincheck’e saldırı yapıldığında yaklaşık 260,000 kullanıcı bu durumdan etkilendi ve yukarıda da belirttiğimiz gibi borsa bu kullanıcılara geri ödeme yapılacağının sözünü verdi. Yani Coincheck’in 260,000 kişiye ödeme yapmasına yetecek kadar nakit akışı var ve buna rağmen 33.5 milyon $ gibi bir fiyata satıldı.
Ama olay 33.5’ta bitmiyor. Monex Group, Coincheck’i satın aldığını duyuran bir basın duyurusu yayınlamıştı. Bu duyuruya bakarsak açıkça görüyoruz ki Coincheck için ödenen 33.5 milyon $, borsanın Mart 2018 mali yılının bitimindeki net değeri baz alınarak hesaplanmış bir miktar. Yine basın duyurusunda belirtildiğine göre ödeme 33.5 milyon $ ile kısıtlı değil. Hem Monex’in hem de Coincheck’in hissedarları ‘koşullu ödeme’ olarak bilinen bir ödeme tipi üzerinde anlaşmaya vardılar.
“Yapılacak fazladan ödemenin değeri önümüzdeki üç mali yıl boyunca elde edilen net gelirin toplam değerinin yarısını bulabilir.”
Basın duyurusuna göre Coincheck’in 31 Mart’ta biten mali yıl boyunca elde ettiği net gelir, Mart 2017’dekinden daha az olmayacak (yaklaşık 5 milyon $). Ancak eğer ki borsanın yıllık net geliri 5 milyon $ civarında kalırsa ödenecek ‘fazladan ödeme’ yine bir hayli az olacak.
Monex’in CEO’su ve kurucusu olan Oki Matsumoto tarafından 6 Nisan’da yapılan açıklamalara göre Coincheck için kısmen düşük bir ücret ödenmesinin, borsanın bir hack saldırısı yaşamış olmasıyla ve durumun hala riskli olmasıyla bir alakası yok:
“Büyük bir risk olduğu için değil… durum tespit süreci dahilinde riskin kısıtlı olduğunu doğruladık ve kar elde edebileceğimi düşündüm.”
Basın duyurusunda belirtilen bir diğer şey ise “Monex’in Coincheck’i satın almasının Monex’e ve grup bünyesindeki şirketlerin iş performanslarına ne gibi bir etkide bulunacağının henüz belirlenemediği” belirtiliyor.
Monex’in Satın Alma Sebebi
Monex Group neden bundan üç ay önce 500 milyon $’lık bir saldırıya uğramış bir kripto para borsasını satın almak ister? Basın duyurusuna göre bu satın alımın ardında yatan sebep Monex Group’un yeni alanlarda da kendini göstermek ve geliştirmek istemesi:
“Kripto paraları ve Blockchain teknolojisini, insanların ‘paraya’ bakış açılarını değiştirecek platformlar ve yeni nesil teknolojiler olarak görüyoruz. Dolayısıyla geçtiğimiz Ekim ayında yayınladığımız ‘MONEX’in Yeni Başlangıcı’ndan beri kripto para borsası işine girmeyi düşünüyorduk.”
“Monex’in Yeni Başlangıcı’ doğrultusunda Ocak ayında Monex Kripto Para Laboratuvarı da kurulmuştu.
Japonya’daki FSA’nın ülkedeki belli başlı kripto paralarına bildiri yolladığını ve kendilerini geliştirmelerini istediğini belirtmiştik. Bunların arasında Coincheck de vardı. Bu aslında Coincheck için olumsuz bir durum. Ne de olsa ülkenin düzenleyici kurumu gelip diyor ki “kendini toparla”. Ancak Monex yaşanan bu gelişmeyi o kadar olumsuz bulmuyor gibi. Monex, borsadaki güvenliği ve kaliteyi arttırmak için “iş yönetimindeki uzmanlığını ve insan kaynaklarını, sistem riski yönetimini, müşteri varlığı koruma sistemini” kullanacağını söylüyor:
“Coincheck’in Blockchain teknoloji ve kripto para hakkındaki bilgisiyle bizim finans sektörü hakkındaki bilgimizi bir araya getirince ‘MONEX’in Yeni Başlangıcı’ sürecini daha da hızlandıracağız ve kripto para sektörünün güvenli biçimde büyümesine katkıda bulunacağız. Şirketimiz ve Coincheck geleceğin finansı için yeni şemalar tasarlamak ve ortaya yeni değerler koymak için ortak bir görüş geliştirmeye çalışıyorlar.”
Coincheck’in Teklifi Kabul Etme Sebebi
Coincheck’in CEO’su olan Koichiro Wada 6 Nisan’daki basın duyurusunda Coincheck’i satın almak için birden fazla teklif olduğunu, bu teklifler arasından Monex’inkinin kabul edilmesinin çıkar meselesi olduğunu söyledi. Bu ‘çıkar’ tam olarak nedir, bilemiyoruz.
Coincheck’in Geleceği
Monex’in Coincheck’i satın alma süreci tam anlamıyla 16 Nisan’da nihayete erecek ve Coincheck’in kurucuları olan Koichiro Wada ve Yusuke Otsuka, şu an doldurdukları CEO ve Direktör pozisyonlarını bırakacak ancak Coincheck’te işletme görevlisi olarak rol almaya devam edecekler. Monex Group’un Genel Müdürü olan Toshihiko Katsuya Coincheck’in Temsilci Direktörü olarak atanacak ve yönetim kurulundaki Direktör sıfatını Matsumoto üstlenecek.
Coincheck FSA tarafından talep edilen ‘kayıt’ sürecine de başvurmuş ve düzenleyici kurumdan resmi bir kayıt onayı almayı bekliyordu. Matsumoto’ya göre Monex, bu süreci devam ettirecek:
“Sağduyulu olmak adına eğer kripto para borsası olarak kayıt yaptıramazsak hizmete başlamayız bile.”
Matsumoto aynı zamanda Coincheck’in ilerleyen zamanlarda bir IPO düzenleyeceğini ve bu sayede borsaya daha fazla sermaye kazandırılacağını söyledi:
“Kripto para borsası işi bankacılık işi gibi olacak. Bu yüzden ilerleyen zamanlarda sermayeye ihtiyaç duyacağımızı düşünüyorum. Buna ek olarak şirketin yönetim sistemini geliştirmek için harici denetimler ve IPOlar düzenlenecek.”
NEM’in Tepkisi
Coincheck 26 Ocak’ta saldırı yaşamış, 27 Ocak’ta kullanıcılara geri ödeme yapılacağının sözünü vermişti. NEM’in fiyatında da 27 Ocak’ta yüzde 30 oranında bir artışa tanıklık etmiştik. Monex’in Coincheck’i satın aldığı haberleri de NEM’in fiyatına olumlu yönde etki etti. 3 Nisan’da Monex’in Coincheck’i satın alacağına dair söylentiler çıkmış ve bu söylentiler ancak 6 Nisan’da resmi olarak onaylanmışlardı. Ancak CoinMarketCap verilerine bakacak olursak NEM 3 Nisan’daki söylentilerden 6 Nisan’daki resmi onaylamaya kıyasla daha fazla etkilenmiş (olumlu yönde).
Başarı Şansı?
Mt. Gox 2014 yılında saldırıya maruz kaldıktan sonra iflasa gitmişti ve piyasa allak bullak olmuştu. O zamandan beri büyük bir kripto para borsası saldırıya uğradığı zaman her şeyin batacağı gibi bir algı vardı ancak Coincheck bu algıyı çok ciddi ölçüde bozdu. Coincheck’in yarım milyar dolarlık soyguna uğradıktan sonra attığı adımlar ve verdiği kararlar adeta örnek teşkil ediyorlar.
FSA Japonya’daki kripto para borsalarının peşinden koşarken Coincheck’in ne gibi bir geleceğinin olacağını elbette net olarak bilemeyiz ancak belki de Monex Group’un desteği sayesinde Coincheck olması gereken güvenlik düzeyine erişebilir ve itibarını olumlu yönde değiştirebilir.