Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Monex’in CEO’su Kripto Para ve Türev Piyasalarını Birbirlerine Benzetti

Yakın zamanda Japonya merkezli kripto para borsalarından olan Coincheck’i satın almış Monex Group’un CEO’su Oki Matsumoto, New York’ta bir konuşma yaptı ve kripto para piyasasının şu anki halini 1980’li yıllardaki türev piyasalara benzetti. Matsumoto kripto para piyasasının da tıpkı türev piyasaları gibi bir büyüme ve yayılma kaydedeceğini düşünüyor.

Monex Group’un bundan sadece birkaç ay önce 530 milyon dolar değerinde bir saldırıya kurban olmuş Coincheck’i satın alması pek çok kişi tarafından çeşitli tepkilerle karşılaşmıştı. Monex’in kripto para sektörüne böylesine bir giriş yapması kimine ilginç gelmişti ancak Matsumoto’nun açıklamalarına baktığımızda görüyoruz ki şirket kripto para piyasasının geleceğine güveniyor:

“Günümüzde kripto para dünyasında olan şeyler 1980’lerde türev piyasalarında olanlara çok benziyor ve mevcut yasal çerçeveler er ya da geç düzeltilecekler”.

Tarih Tekerrür Ediyor

Türevler 1980’li yıllarda epey yenilikçi ancak bir o kadar da tartışmalı bir finans ürünü olarak görülüyorlardı. Türev piyasaları o yıllarda yasal düzenleyiciler tarafından pek hoş karşılanmamış olsalar da kendilerini bu ‘yenilikten’ mahrum bırakmak istemeyen pek çok finansal şirketin ilgisini çekmeyi başarmışlardı.

İnsana biraz kripto para piyasasını anımsatmıyor değil.

Matsumoto kariyerine Solomon Brothers’ta türevler üzerine çalışarak başlamıştı. Daha sonra Goldman Sachs’e geçiş yapan ve orada 12 yıl boyunca çalışan Matsumoto Wall Street’te edindiği tecrübelerden sonra Japonya’da döndü ve 1999 yılında Monex Group’u kurdu. 2004 yılından beri de Monex’in CEO’luğunu üstleniyor.

Coincheck’i tam anlamıyla bünyesine katması için gereken son yasal süreçleri de tamamlayan Monex’in hisselerinde çok ciddi bir artış da yaşandı. Matsumoto Coincheck hakkında şöyle söyledi:

“Birlikte çok iyi uyum sağlıyoruz. Coincheck çok fazla değer kazanabilir”.

Coincheck çok ciddi bir hack saldırısıyla karşı karşıya almıştı ancak Monex Group, borsanın bu yaralarını sarmaya ve hatta belki Coincheck’i Japon piyasasının üst noktalarına getirmeye kadir olabilir.

Monex’in Coincheck’in gelişimi için ciddi çaba sarf etmesi şaşırtıcı olmayacak çünkü Matsumoto, kripto para piyasasının büyüyeceğine ve gelişeceğine inanıyor ve elbette zamanı geldiğinde bu piyasada sağlam bir yer sahibi olmak istiyor. Matsumoto piyasanın geleceğini türev piyasalarına benzetti ve şöyle söyledi:

“Türevleri çok az kişi anlayabiliyordu, roket bilimcileri filan. Ama aradan beş yıl geçtiğinde dünyanın en büyük üniversiteleri türevler hakkında eğitim vermeye başlamışlardı”.

Matsumoto kripto para ve türev piyasaları arasında ciddi benzerlikler görüyor ancak kripto para piyasasında başarıya ulaşmak için belli değişiklikler yaşanması gerektiği kanaatinde. Matsumoso aynı zamanda zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyor.

Şu anda Japonya’nın kripto paralar için uyguladığı vergiler her şey toplandığında yüzde 55’e kadar varabiliyor ve bunun ne kadar fazla bir oran olduğunu belirtmeye lüzum dahi yok.

Ama buna rağmen R25 tarafından yapılan bir ankete göre yaşları 25 ile 30 arasında değişen Japon erkeklerinin yüzde 14’ü kripto para sahibi. Matsumoto:

“Bireysel Japon yatırımcıların sahip oldukları paraların bir kısmını kripto paraya geçirmeleri bence zaman alacak”.

Japonya’daki yasal düzenleyiciler hala yeni sayılabilecek kripto para piyasasına ne gibi kurallar getirileceği konusunda henüz -en azından tam olarak- hemfikir değiller ama buna rağmen Japonya’nın kripto para düzenlemeleri konusunda zirveyi çektiği yadsınamaz. Kripto para piyasası bakımından Dünya’nın en önde gelen ülkesinde de Monex Group gibi ‘geleneksel’ sayılabilecek şirketlerin kripto para sektörüne giriş yapması umut veriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment