Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Moskova’daki Çinli Tüccarlar Paralarının Çoğunu Kripto Para’ya Çeviriyor

Moskovanın dev toptancı pazarlarındaki Çinli tüccarlar, kripto para piyasalarının Rus başkentindeki en aktif alıcı ve satıcıları haline geldi. Orada yapılan satışların tahmini miktarı ise aylık 10 milyar Dolar civarında. Yetkililer bu miktarın büyük bir bölümünün kripto para birimlerine çevrilip yuan’a dönüştürülmek üzere Çin’e gönderildiğini belirtti.

Kripto Para Akışını Takip Etmek Nakit Akışını Takip Etmekten Daha Kolay

Rus başkentindeki en büyük üç pazar olarak kabul edilen ”Moskva”, ”Sadovod”, ve ”Food City”, aylık olarak 600 milyar ruble (10 milyar dolar) kazanmakta. Bu Rusya Federasyonundaki perakende satış miktarının neredeyse çeyreğine denk geliyor. Merkez Bankası Finansal Kontrol ve Para Kontrol Departmanı’nın genel müdürü Yuri Polupanov’a göre, yapılan bu cironun neredeyse hiçbir miktarı banka hesaplarına yatırılmamakta. Moskova’daki Thomson Reuters Forum’u sırasında yapılan bir röportajda, Polupanov, o pazarlardaki %90 işletmenin sahibinin Çinli tüccarlar ve üretimciler olduğunu da belirtti.

Bu perakende satış merkezleri kripto para ticaretinin de öncüleri haline geldi. Bir Rus bankası olan Centrobank, Çinli tacirlerin gelirlerinin çoğunu kripto para birimlerine çevirip sonra yuan’a dönüştürülmek üzere memleketlerine gönderdiğine inanıyor. Finansal yetkililer bu pazarlarda bunlara ek olarak kripto para borsalarının da ‘tezgah açtığını’ öğrendi. Polunapov bunlardan bazılarının finansal servis sağlayıcısı olarak kayıtlı olduğunu söyledi. Müfettişler CBR tarafından elde edilen veriler ve kendi tuttukları muhasebe hesaplarında çelişkiler tespit etti.

Duma meclisinde Kripto para sirkülasyonunu araştırmakla görevli çalışma grubunun lideri olan Elina Sidorenko, kripto para birimlerinin toptan ve perakende satış sektöründe kullanıldığını inkar etmeye gerek olmadığını belirtti. Sözlerine şu şekilde devam etti:

”Çinli tacirlerin anonim cüzdanlar (DLT) aracılığıyla kripto para birimlerini kullandığını sağır sultan bile duydu. Ama bu akışlar yasalara göre tanımlanır tanımlanmaz, kontrolleri çok kolay bir hale gelecek. Onları takip etmek nakit akışını takip etmekten daha kolay.”

Sidorenko bu durumun bir kaç yıl içinde gelişeceğini düşünüyor. Eğer hükumetin elinde yasadığı kripto para-resmi para ticareti hakkında kanıt varsa, bunu savcılık ofisine sunması gerekmekte. Elina Sidorenko bu piyasadaki yasa dışı aktivitelerin çok da yeni bir olay olmadığını da aktardı. Yasa dışı aktivitelerin aklanması ile bağlantılı göçmenlik yasaları ve suçlarının ihlali durumları orada iyice büyümeye başladı diye belirten Sidorenko, ”Bu olaylarım önünü çok önceden kesmeliydik.” diye de ekledi.

90’lı Yıllardan Kalma Tarihi Eserler Bile Var

Rusya’daki bu perakende pazarlarının ve bit pazarlarının başlangıcı ta Sovyetler Birliğinin dağılması dönemine kadar gider. Bunların bir çoğu başkente 90’lı yıllarda kuruldu. 2000’li yılların başından beri de yetkililerin hedefi halinde. Buradaki ticaret genellikle kontrol edilemeyen ve vergilendirilemeyen bir yolla yapılıyor. Hükumet müfettişleri daha önce hijyen şartları, ateşli silah standartları, gümrük ve göçmenlik yasaları çerçevesinde bir çok ihlal tespit etti.

2009 yılının yazında, bu piyasanın en büyüklerinden birisi olan ”Cherkizovskiy” pazarı yetkililer tarafından kapatıldı. Rus polisi 2 milyar dolar değerinde 6.000 konteyner dolusu kaçak mal buldu. Daha yeni ticaret merkezleri olan ”Sadovod” ve ”Moskva” kıyafet ve ayakkabı sektörünün lider toptan satış merkezi olarak bilinmekte. ”Food City” ise adından da anlaşılabileceği üzere ana gıda dağıtım merkezi. Rus başkentindeki toplam perakende satış hacmi 2017 yılı için 72 milyar dolardan daha fazla olarak tahmin edilmekte. Aylık ciro ise 5.5 ile 7.7 milyar dolar civarlarında. Ulusal seviyede ise aylık 49 milyar dolar seviyesine ulaşıyor.

Rusların %12’sinin ana gelir kaynağı olarak kripto para birimlerini gösterdiği Rusya’da, bitcoin gibi kripto para birimleri popülarite kazanmakta. Kripto para sektörünü denetlemeyi hedefleyen iki yasa tasarısı, parlamentonun bir alt kademesi olan Duma Meclisine sunuldu. ”Dijital Finansal Mal Varlıkları” adıyla bilinen ilk tasarı ICO’lar ve madencilik faaliyetleri gibi işlemleri yasallaştırma peşinde. İkinci yasa tasarısı ise ödemelerde kripto para kullanılmasının önünü açmak için medeni kanunda iyileştirmeler ve eklemeler yapmayı amaçlamakta. Kripto para birimlerinin sirkülasyonunun ülkede serbest bırakılıp bırakılmayacağı ise hala gizemini korumakta. Geçenlerde yayınlanan bir Rus medyası haberine göre, yeni kripto para döviz bürosu bitcoin karşılığında nakit para alımı ve satımı işlemlerine başlamış.

Sizce kripto para birimlerini denetlemek ve düzenlemek bunların yasa dışı kullanımını minimize etmeye yetecek mi? Düşüncelerinizi bizimle yorum bölümünden paylaşın!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment