Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar Rus Kripto Para Kullanıcılarının Yüzde 12’sinin Asıl ‘Ekmek Kapısı’

Yapılan yeni bir ankete göre, kripto paralar Rusça konuşan %12 kullanıcının ana gelir kaynağı durumunda. Röportajdaki kişilerin %90’ından fazlası kripto paraları bir ödeme aracı olarak kullanmak istediklerini ve bunların çeyreği ise halihazırda kullanmakta olduklarını belirtti. %40 çoğunluk ise bitcoin gibi kripto paraları iyi bir uzun-dönem yatırımı olarak görmekte.

Rus Kripto Para Kullanıcılarının %40’ı ‘Hodl’ Yapıyor

Ankete göre, Rus kripto para kullanıcılarının çoğu bu ticarete son bir kaç yıl içinde dahil olmuş. Buna rağmen, bunların %28’i kendilerini aktif kullanıcı, %12’si ise kripto parayı ana gelir kaynağı olarak kullanan kişiler olarak tanımlamakta.

Kripto para alışveriş platformu olan Fatcats.market, yaş ortalamaları 27 olan, %93’lük çoğunluğunun erkekler, %7’lik azınlığının ise kadınlar tarafından oluşturulduğu ve %10’luk bir kısmın ise 18 yaş altında olduğu belirtilen 382 tane Rusça konuşan kripto para kullanıcısı ile Telegram kanalları üzerinden 22 Marttan 2 Nisan’a kadar süren bir röportaj yaptı.

Anket yapılan kişilerin büyükçe bir kısmı bitcoin gibi kripto paraları ellerinde tutmayı ve onları ödeme için kullanmayı sürdürmek istediklerini belirtti. %40 ise farklı kripto paralara yatırım yaptığını itiraf etti. %14’ü aktif olarak artık eskisi kadar popüler olmayan madencilik işleri ile uğraşıyor ve %11 ise bulut madenciliği yaptığını belirtiyor.

Başka bir %40’lık kripto para kullanıcısı ise kripto paraların iyi bir uzun dönem yatırım aracı olduğunu düşünüyor. Yakın gelecekte koinlerini devlet parası karşılığında satmayı düşünmediklerini vurguluyorlar. Anketin yazarlarına göre, Ruslar kripto paraları hem bir yatırım aracı hem de bir ödeme aracı olarak kullanmaya hazır.

Devam etmekte olan bir anket, %20’lik bir kısmın kripto para temelli hizmetlere ödeme yapmaktan çekindiğini ve sadece %8’lik bir katılımcı oranının kripto para kullanarak ürün almaya hazır olmadığı sonuçlarını veriyor.

Ürün satın alma konusunda ise bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve diğer teknolojik aletler %77’lik bir oranla en çok tercih edilenler listesinde. %65 ise ses ve görüntü ekipmanları satın almak isterken bir diğer %66’lık dilim kripto paralarını seyahat ve uçak biletleri gibi harcamalar için kullanmayı tercih ediyor. Kullanıcıların %60’ı kripto paraları ile bir mülk veya araba almaya hazırken %45 yiyecek, mobilya veya fırın alma peşinde.

Sadece %1 Kripto Paraların ‘Balon’ Olduğunu Düşünüyor

Anketi düzenleyen kişiler kripto paraların Rus kullanıcılar için önemini ölçmeye de çalıştı. Kullanıcıların %28’i kripto paraların iletişim teknolojileri alanının ilginç bir bölümü olduğunu, %26’sı ek bir gelir kaynağı olduğunu, %17’si ise yatırım portfolyolarının %30’unun kripto paralardan oluştuğunu düşünmekte veya söylemekte. Başka bir %16 için kripto paralar önemli bir gelir kaynağıyken %12 içinse hem yatırımlarının hem de gelirlerinin çoğunu (%70 ve üstü) oluşturan bir kaynak.

Ankete katılan kullanıcıların sadece %1’i kripto paraları yakında havası sönecek bir ‘balon’ olarak görüyor. Anketten alınan veriler aynı zamanda gösteriyor ki katılımcıların çoğu bu kripto alemine yeni yeni ‘yelken açmış’. %80’i bu başlangıcı 2016 ve 2018 yılları arasında yapmış, yaklaşık %12’si ise kripto para kullanmaya 2012 ve 2015 arasında başlamış. %10’dan daha düşük bir kısmı ise – ne yazık ki – daha kripto para dünyasının avantajlarından yararlanmaya başlamamış.

Fatcats.market’in bulgularına göre, Rus kripto para kullanıcılarının çoğunluğu bitcoin (%55) ve ethereum (%45) sahibi. %11 ise cüzdanlarını bitcoin cash (BCH) ile doldurmuş. Ripple (XRP), litecoin (LTC), ve cardano (ADA) da popüler tercihler arasında. Kullanıcıların %40’ı ise kripto yatırım fırsatlarına önemli bir katılımı kanıtlar nitelikte olan ”ICO’lar (ilk dijital para arzı; initial coin offerings) aracılığıyla token sahibi olduklarının” altını çizdi.

Çoğu kripto para kullanıcısı (>43%), koinlerini resmi para birimine çevirebilmek için kripto para tacirlerinin hizmetlerinden faydalandıklarını belirtti. Bunu ise koinlerini başka kripto para birimlerine çevirmek isteyenlerin oranı (>38%) takip etmekte. Neredeyse %18 ise ya alternatif metotlar kullanıyor ya da kripto paralarını hiç satmamayı tercih ediyor. Anket yapılanların çeyreğinden fazlası ise ödedikleri işlem ücretlerinin genellikle %2 ve %5 arasında olduğunu belirtti. Bunların yarısı ise işlem süresini 1 ve 60 dakika arasında bir yerlerde olarak hesaplamakta. Rus kripto para kullanıcılarının çoğu, daha fazla kripto para harcaması yapmanın önündeki en büyük engel olarak fiyat değişkenliğini ve karışık alışveriş işlemlerini göstermekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment