Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nobel Ödüllü Ekonomist Paul Krugman: ‘Bitcoin 300 Yıllık Mali Gelişimi Siliyor’

Amerikalı ekonomist Paul Krugman yine Bitcoin’e sataştı ve bu sefer lider kripto para biriminin, diğer kripto para birimleri gibi, 300 yıllık bir ekonomik gerilemeyi temsil ettiğini ve ”büyük ihtimalle tam bir çöküş” yaşayacağını ifade etti.

Kendisinin düzenli olarak yazı yazdığı New York Times köşesinde daha önce Bitcoin’i ”şeytani” olarak da kötülemiş olan Krugman, uzun bir süredir kripto para birimlerine karşı olan şüpheciliğinin neden doğru ve yerinde bir karar olduğunu ‘açıkladı.’

Nobel ödüllü ekonomist kripto para birimleri ile ilgili temel iki probleminin olduğunu ifade etti: işlem masrafları ve ”tethering eksikliği.” (Tether tokeni ile isim benzerliğine sahip ironik bir terim. Genel olarak sınırlama veya kısıtlama için kullanılıyor.)

Bitcoin Ekonomiyi Üç Yüzyıl Geriye Götürüyor

Krugman tarih boyunca paranın kademeli olarak gelişim gösterdiğini ve şu an kredi kartları ve bankamatik kartları ile diğer dijital ödeme metotlarının sahip olduğu duruma gelmek için ciddi bir süreç geçtiğini ifade etti.

Krugman’a göre Bitcoin ise mali sistemlere hatayı ve uyumsuzluğu geri getirdiği için 300 yıllık gelişimsel bir geriye dönüşe sebep olmakta. Ekonomiste göre Bitcoin’in buna sebep olmasının temel nedeni ise blockchain işlemlerini doğrulama ile madencilik işlemlerinin oluşturduğu masraflar ve tüketim.

Paul Krugman konu hakkında şunları ifade etti:

”Paranın tarihine karşı cephe almış bu kripto para birimi coşkusu çok garip gözüküyor çünkü bu tam olarak uzun dönemli trendin aksi yöne gitmekte… Başka bir deyişle, kripto para hayranları bu son moda teknolojiyi mali sistemi 300 yıl geriye götürmek için kullanmayı kutluyor. Neden bunu yapmak isteyesiniz ki? Bu hangi problemi çözer? Henüz bu soruya temiz bir cevap verildiğini göremedim.”

Hükümetlerin ”zaman zaman itibari para üretme lüksünü kötüye kullandığını” kabul eden Krugman, geleneksel merkez bankası sisteminin yapması gereken görevi ”gayet iyi” bir şekilde yerine getirdiğini ve kullanıcılara az sorunlu işlem fırsatı ile stabil satın alma gücü sağladığını ifade etti. Krugman’a göre Bitcoin ise – büyük ihtimalle cümlenin sonunu şimdiden tahmin edebiliyorsunuz – bir değişim aracı veya tasarruf aracı olarak pek kullanışlı değil.

”Kripto Para Birimleri Sınırlamaya ve Bağıl Değere Sahip Değil”

Krugman konuyu dijital altın ve dijital nakit para konusuna getiriyor ve insanların yüksek değerlere sahip nakit parayı ellerinde tek bir sebeple tuttuklarını ifade ediyor: vergi kaçırma da dahil yasa dışı etkinlikler. Krugman’a göre Bitcoin de aynı işi görüyor ve bu yüzden revaçta.

Ancak 100 dolarlık banknotlar yasal işlemler için pek kullanışlı bir değişim aracı olmayabilirken – çünkü bir çok dükkan bu büyük bir para birimi olduğu için bunu kabul etmeyi reddediyor ve bozukluk istiyor – Krugman bunların Bitcoin’e kıyasla bir kilit öneme sahip olduğunu ifade etmekte: bunların değeri daha küçük banknotlara ”bağlı.” Krugman’a göre bu küçük banknotların ”silahlı adamların bir değere sahip olduklarını belirtmesinden dolayı” belirli bir değeri var.

Krugman açıklamasına şu şekilde devam ediyor:

”Bunun tam aksine kripto para birimleri ise, herhangi bir dayanağa veya gerçeklik ile bir bağa sahip değil. Onların değeri tamamen bireysel tahminlere dayalı ki bu da toplu bir çöküşün gerçek bir olasılık olduğunu ortaya koyuyor. Eğer spekülatörler toplu bir şüpheye düşerse ve Bitcoin’lerin değersiz olduğu korkusuna kapılırsa, Bitcoin’ler gerçekten de değersiz hale gelir.”

Peki bu çöküş gerçekleşecek mi? Krugman kendi adına bunun mümkün olduğunu söylüyor. Krugman böyle bir çöküş olmazsa Bitcoin’in bir kara borsa varlığı olarak yaşamını sürdüreceğine inanıyor.

Krugman bu ayın başlarında da kripto para birimleri ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment