Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nobel Ekonomi Ödüllü Paul Krugman Ripple’ı Trolledi, Yanlışlıkla Bitcoin Cash’e Koz Verdi

Görünüşe göre Nobel ödüllü ünlü ekonomist Paul Krugman, attığı tek bir tweet ile piyasayı karıştırdı.

”Eğer bir dijital para birimi gerçekten herhangi bir işlem için kullanılmıyorsa, bu gerçekten bir para birimi midir?”

Krugman söz konusu tweeti, bir iş arkadaşının Ripple‘ın XRP‘sinin, kullanıcıları sadece spekülasyon yapmaktan daha fazlasını yapmaya teşvik ettiği yönündeki yazısına hitaben attı. Görünüşe göre Krugman, farkında olmadan, Bitcoin Cash için olan en büyük argümanlardan birisine destek oldu.

Paul Krugman Ripple’ı ve BTC’yi Trolledi

İşe yaramaz. Şeytani. Anti-sosyal. Değersiz. Kullanışsız. Balon. Sahtekarlık. Bunlar ABD‘nin dünyaca ünlü ekonomistinin, kripto para fenomenini tanımlamak için kullandığı sıfatlardan sadece bir kaçı. Kendisi aynı zamanda Bitcoin Core’un fiyatında yaşanan düşüşü manyakçasına kutlayan ve üstü kapalı bir şekilde yatırımcıların ortadan yok olmasını hatta daha fazlasını destekleyen birisi. Çok yakın bir zamanda, XRP ve BTC hayranlarını trollemek için yine Twitter’a girdi ve azarlayan bir tavırda, ”Eğer bir dijital para birimi gerçekten herhangi bir işlem için kullanılmıyorsa, bu gerçekten bir para birimi midir?” ifadesini kullandı.

Krugman bunu yaparken oldukça ilginç bir şekilde, en azından Bitcoin Cash taraftarlarına göre, BCH’nin temel destek noktalarından birisine değinmiş oldu. Kendisi herhangi bir şekilde piyasa hacmine göre dördüncü en büyük kripto para birimine değinmedi ancak, bitcoin cash topluluğu bir kripto para biriminin para birimi olabilmesi için, anlamlı herhangi bir biçimde kullanılması gerektiğini hiç durmadan tekrarlayan bir topluluk.

Krugman’ın bu art niyetli ve alaycı tweetinin, bu hafta The New York Times‘da yayınlanan Nathaniel Popper‘ın ”Here’s Some Cryptocurrency. Now Please Use It,” (İşte Biraz Kripto Para. Lütfen Bunu Kullanın,) isimli yazısı ile alakalı olmalı. Popper bu yazısında Ripple’ın son günlerde yaptığı yoğun basın ve haber baskısından söz etti. Ripple geçtiğimiz günlerde ana akım medya seyircilerinin karşısında, Los Angeles‘taki Ellen Degeneres Show ve New York‘taki Stephen Colbert‘in sunduğu programda 30 milyon dolardan fazla bağış ve XRP dağıtımında bulunmuştu.  Ve dikkat ederseniz bunu sadece iki adet programda yaptı.

”Şimdi işin zor kısmına geldik” diyen Popper, ”insanları XRP kullanmaya ikna etmek, spekülatif ticaretten çok daha farklı bir şeydir. Bu hala genç olan kripto para endüstrisinin önünde duran bir meseledir. Bitcoin ve bunun bir çok taklitçisinden oluşan (XRP gibi) dijital tokenlar, bütün elektronik işlem tiplerini çok daha kolay yapmak için tasarlandı. Ancak günümüzde kripto para borsalarında insanların fiyat üzerine girdiği bahisler dışında neredeyse hiçbir işlem olmuyor.” açıklamaları ile yazısını noktaladı.

Nakit Akışı Eşittir Gelecek

Ripple’ın tanıtım için bütün kuvvetiyle gösterdiği çaba, gerçekten takdire şayan. Firma ünlü ‘yeşilaycı’ rap sanatçısı Snoop Dogg‘un parti sonrası konser vermesini bile sağlamıştı. Buna ek olarak işletmelerin XRP kullanmaya başlamasını hızlandırmak için 300 milyon dolarlık bütçe bile ayırmışlardı. Firmanın amacı şirket bünyesine iyi geliştiriciler çekmek.

Kripto paralar hakkında olan tasarruf aracı tartışmaları uzun bir süre piyasalarda konuşuldu ve bu sebeple çoğu kripto para yatırımcısı ellerindeki kripto parayı kullanmak yerine, bunu ‘hodl’lamayı tercih etti. En azından XRP ve dünyanın en popüler kripto para birimi BTC için durum böyle.

Popper’ın ifadeleri şu şekilde devam ediyor:

”Bu projeler tarafından üretilmiş olan dijital tokenları satın alan kişiler, satın aldıkları tokenları bir gün gerçek işlemler veya buna benzer şey için kullanmayı düşünerek aldılar. Eğer bu projeler yatırımcıların ellerindeki tokenları satmasını engellemek istiyorlarsa, tokenların uzun dönemli bir değere sahip olacağı konusunda yatırımcıları ikna etmeleri gerekmekte.”

Kullanıcıların XRP’yi kullanışlı bir para birimi olarak ikna etme konusu, kripto’nun asi köklerine dönüş gerektiren felsefi bir dinlenmeden daha azını gerektirebilir. XRP gibi projeler yasal olarak menkul kıymet olarak sayılabilme tehdidi ile karşı karşıya hatta Ripple’ın bu konuda devam eden davaları bile var. Popper bu durumun sonucunu, ”bunlar (kripto para birimleri) trading ve hareket etme konusunda kısıtlamalara uğrayacaktır ki bu durum insanların amaçları için token kullanma olasılığını çok daha düşük bir ihtimal haline getirecektir,” olarak vurguluyor. Ripple yöneticileri de ne pahasına olursa olsun böyle bir etiketten kaçmayı istiyor. Firma tam olarak bu sebepten Ripple şirketini, XRP kripto para biriminden ayırmak için ciddi çaba sarf etti ancak bu ortaya çok açık bir ironi doğurdu, ”Ripple’ın XRP’yi tanıtmak ve reklamını yapmak için sergilediği çaba, XRP’nin Ripple’a ne denli bağlı olduğunu gösterebilir.”

Sizce Paul Krugman haklı mı? Bunu yorumlarda bizimle paylaşın!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment