Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

OECD’den G20’ye: Kripto Paraları Vergilendirme Politikaları Şeffaf Olmalı

Uluslararası küresel bir kuruluş olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), kripto para birimi gibi yeni gelişen teknolojilerin vergilendirilmesi için yeni yasal çerçeveler üzerinde anlaşmaya varılması çağrısında bulundu.

Salı günü OECD tarafından G20 üyesi ülkelerin maliye bakanları ve merkez bankası yetkililerine gönderilen bir raporda, kripto para birimleri ve dağıtık defter teknolojisi gibi “yeni teknolojilerin vergilendirme sonuçlarını incelenmesi” ve bu konuda pratik araçların geliştirmesi konusunda uluslararası toplumda işbirliği kurulmasının amaçlanması gerektiği ifade edildi.

Örgütün söylediği göre OECD’nin geliştirmekte olduğu daha geniş bir Kapsayıcı Çerçevenin parçası olarak işe hemen başlanacak. OECD, yasal çerçevenin 2020 yılında yürürlüğe girmeden önce 2019 yılında yeni bir güncelleme alacağını da açıkladı.

Öncelikle bölgeler arasında ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için çalışan OECD, blockchain gibi yeni teknolojilerin önemli teknolojik avantajlar getirdiği gibi ajansın kendi çerçevesindeki standardizasyonu sağlamak için çalıştığı bir alan olan vergi yükümlülükleri konusunda ise belirsizlikler yarattığını belirtti.

Raporda, “blockchain gibi teknolojiler bir yandan güvenli ve yeni kayıt tutma yöntemlerine sağlarken, diğer yandan ise son on yılda vergi şeffaflığı konusunda elde edilen kazanımlar için risk oluşturacak kripto-para birimlerini hayata geçmesini kolaylaştırıyor” denilmekte.

Halihazırda kripto para birimlerini vergilendirilmesi olayı, devletler arasında bir tartışma konusu olmayı sürdürmekte.

Mevcut durumda kripto para birimi ticaretinden elde edilen kazançların vergiye tabi olup olmadığını tanımlamada küresel bir standart olmasa da, ABD ve Japonya gibi birçok ülke mevcut vergi yasalarını yeni teknoloji üzerinde uygulamaya başlamış bulunmaktalar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment