Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Snowden Belgelerinde “NSA Bitcoin Kullanıcılarını Devamlı İzliyor” İddiası

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), bitcoin ağındaki kullanıcıları tanımlamak için gözetlemeler yaptığı iddia ediliyor.

Intercept’in Salı günü düzenlediği bir rapora göre, medya kuruluşu, sızdırdığı bilgilerle gündeme gelen ABD’nin Bilgi İşlem Uzmanı Edward Snowden’dan, Bitcoin gözetiminin ajansın en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirten gizli belgeler elde etti.

Belgeler, NSA’in gündeminin bitcoin’in kamu muhasebelerini takip etmenin ötesine geçebileceğini, ajansın kullanıcıların küresel internet trafiğini analiz ettiğini hatta kullandıkları takma isimlerin gizliliğini zayıflatmak için yazılımlar ürettiğini gösteriyor.

Örneğin, NSA ajandasında yer alan bir rapor, ajansın bitcoin kullanıcı şifreleri, kullanım dahilindeki internet etkinlikleri ve erişim sağlanan cihaz tanımlayıcıları gibi özel bilgileri topladığını öne sürüyor.

Rapora göre, NSA 2013 yılından beri bitcoin kullanıcılarının internet aktivitelerini OAKSTAR olarak kodlanan bir program aracılığıyla izliyor. Yine de yeni sızıntı, OAKSTAR altındaki bir başka alt program olan MONKEYROCKET ile, ajansın bir kripto para birimi işlemini başlatan kullanıcıları tespit etmeye daha da yakın olabileceğinden bahsediyor, ilgili bir notta ise şöyle deniliyor: “SSG11 analistleri, göndericilerin ve bitcoin alıcılarının izlenmesine yardımcı olmak için MONKEYROCKET erişimini değerli buldular.”

Sızan belgeler, NSA’in 2013 yılında ilk kez Snowden ajansın gözetim faaliyetleri hakkındaki gizli belgeleri ifşa ettiği zaman ortaya çıkan güçlü bir global internet izleme sistemi  XKeyScore programını da bitcoin kullanıcı bilgilerini araştırmak için kullandığını ima ediyor.

Haberin, ABD hükümetinin yasama ve yürütme kurumları aracılığıyla, terörizm finansmanında ve kara para aklamada kripto paraların yasa dışı kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirdiği bir zamana denk gelmesi ise dikkat çekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment