Polonya Kendi Ulusal Kripto Parasını Geliştiriyor
Polanya hükümeti ulusal kripto para sisteminin ödeme yöntemleri ve bankacılık sistemi üzerinde devrim niteliğinde bir gelişme olmasını umuyor. İş Avrupa’daki blockchain teknolojilerinin gelişmelerine gelince hemen hemen ilk akla gelen ülke Polonya oluyor. Bir polonya gazetisi olan Puls Biznesu‘nun haberine göre Dijitalleşme Bakanlığı altında çalışan Polonya Blockchain Hızlandırma Teknolojisi (PATB) projesine bağlı bir ekip Digital PLN (dPLN) olarak adlandırılan dijitalleştirilmiş bir ulusal kripto para birimi üzerinde çalıştığını açıkladı. Varşova‘daki Lazarski Üniversitesi’nde çalışan ve dPLN projesini başlatan Prof. Krzysztof Piech‘de ekibi ile birlikte halen bu proje üzerinde çalışmakta. Ekip hali hazırda dPLN’in çalışan basit bir versiyonunu geliştirmiş durumda ve şu anda bu kodlamayı daha ileri bir seviyeye getirmek için uğraşıyorlar. Ayrıca iki hafta içerisinde ise yazılım deneme aşamasına geçmeyi planlıyorlar.
Aynı zamanda PATB’nin başkanı olan Prof. Krzysztof Piech’in Puls Biznesu’ya proje hakkında yaptığı yorumda:
” Biz şu anda spekülatif özelliklerden yoksun bir halde kriptografik bir para birimi yaratmış bulunmaktayız. Biz ekonomimize kar amacı gütmeyen ve pahalı bir altyapı gerektirmeyen bir para birimi sunmak istiyoruz ve eklemek gerekirse bu para birimin transfer hızı olağanüstü düzeyde.”
Ayrıca bazı uzmanlara göre merkezden yoksun bir para birimi olduğu için döviz fiyatlarındaki değişim riskinden etkilenmesini engellemek için dPLN’in yaratıcıları döviz kurunu Polonya zloty (PLN)‘ye bağlayabilirler. Bu 100 adet dPLN’in değerinin 100 adet PLN’e eşit olması demek olur. Fakat böyle bir planın uygulanması için hükümetin onayı gerekmekte.
Polonya ve Avrupa Birliği’nin düzenleme kurallarına uygun olarak yasal olabilmesi için bu proje bir çok farklı açıdan gözlem altında tutulmakta. Şu anki kurallar sebebiyeti ile diğer kripto para birimlerinin aksine bu kripto para anonim olamamakta ve yapılan bütün işlemler otoritelerin görebileceği bir şekilde şeffaf olmak zorunda.
Prof. Krzysztof Piech’e göre 2018 yılında bir çok ülke blockchain tabanlı ulusal paralara geçiş yapacak ve Polonya’nın yaratmış olduğu dPLN dünyadaki bütün para birimleri ile eşleşebilecek.
dPLN projesi üzerinde çalışan ekip aynı zamanda merkezsiz banka yaratabilme seçeneğini de düşünmüşlerdi fakat yasal karışıklıklar ve böyle bir kurumun uygulanmasının bir çok zorluğu da beraberinde getireceğinden bu fikirden vazgeçildi. Prof. Krzysztof Piech bu konuda:
“Blockchain teknolojisi tabanlı bir bankacılık konseptinden daha önceden vazgeçmiştik ve bu kararımız sayesinde operasyon maliyetlerinden %35’lik bir kar elde ettik. Aslına bakıldığında dağınık bir veritabanı kullanarak bütün menkul değerleri veya önemli dökümanları güvence altına alabilirsiniz.”
Prof. Piech aynı zamanda şu anda proof-of-rate diye adlandırılan bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu sistem sadece en çok dijital koine sahip olan tarafların gerçekleşen işlemlere onay verebilmesini sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde Piech’in ekibi işlem süresini 1 dakikanın altına çekmeyi başarıyor fakat hedeflerinde Lightning Network’ü kullanarak işlem süresine 1 saniyenin altına indirmek var. Bu proje için toplam bütçe 12.4 milyon PLN ve bunun 10 milyon PLN‘den fazlasını PATB’a Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından sağlandı.