Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple CEO’su Yasal Düzenlemeler Hakkında Konuştu

ABD merkezli bir ödeme ağı şirketi olan Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse, CoinTelegraph‘a röportaj verdi. San Francisco’da gerçekleşen Blockchain Connect konferansında röportaj veren Garlinghouse Ripple’ın küresel çapta çözebileceği sorunlardan, şirketin hükûmetlerin uyguladığı düzenlemelere bakış açısından ve geleneksel finans sisteminden bahsetti.

Harvard mezunu olan Garlinghouse daha önceden Yahoo!’da Kıdemli Başkan Yardımcılığı, AOL’da Müşteri Uygulamaları Başkanlığı yapmıştı. Kendisi aynı zamanda Ancestry.com, Tonic Health ve Animoto gibi organizasyonların kurulunda yer almıştı.

XRP adıyla kendi tokenına sahip olan Ripple, Ripple’ın Blockchain tabanlı teknolojisini kullanarak para aktarımı gerçekleştirmeleri için 100’den fazla şirketle ortaklık kurdu.

Ripple’ın Yükselişi

Ripple Aralık 2017’nin ortalarında fiyat bakımından yükselişe geçmiş, 4 Ocak’ta ise 4 $ gibi bir fiyata ulaşmıştı. Ripple’ın Aralık ayında yaşamaya başladığı yükseliş şirketin Dünya çapındaki pek çok finans şirketiyle kurduğu ortaklıklarla açıklanabilir.

XRP’nin piyasa hacmi Ocak ayında 100 milyar $’ı aşmıştı ve bu artışta Güney Kore’deki kripto para yatırımcılarının da büyük bir payı vardı.

CoinMarketCap Ocak 2018’in başlarında Güney Kore‘deki kripto para borsalarını platformunda göstermeyi bırakmıştı ve XRP’nin CoinMarketCap’teki piyasa hacmi 20 milyar $’dan fazla düşüş yaşamıştı.

Ripple 2018’in başından beri çeşitli finans kurumlarıyla ortaklık duyurmaya devam ediyor. Ripple 7 Şubat’ta Çin merkezli ödeme hizmeti sağlayıcısı Lian-Lian ile ortaklık duyurmuştu. Bu duyurudan bir hafta sonra Ripple’dan yine bir duyuru geldi ve Suudi Arabistan Parasal Otoritesi’nin, bankalar arasındaki sınır ötesi ödeme programlarında Ripple’ı deneyeceği açıklandı.

14 Şubat’ta ise Western Union, bünyesindeki işlemler için Ripple’ın ödeme sistemini denemeye başladığı duyurmuştu.

Garlinghouse ile yapılan röportajı aşağıda okuyabilirsiniz.

Soru: Ripple’ın Ocak ayında yaşadığı yükseliş, sonrasında yaşadığı düşüş, üst üste gelen ortaklık duyuruları göz önünce alınınca sizce Ripple’ın son birkaç ayda gördüğü büyümenin sebepleri nelerdir?

Cevap: Söyleyeceğim ilk şey, herhangi bir piyasaya yön veren şeyin ne olduğunu bilmenin çok zor olduğudur. Ripple’da yapmaya çalıştığımız şey gerçek müşteriler için gerçek sorunlar çözmek. Blockchain sektöründe genel olarak çok bariz bir heyecan olduğunu düşünüyorum ve en nihayetinde uzun vadeli baktığımızda herhangi bir dijital varlığın değerinin, ne kadar kullanışlı olduğuyla ölçülecek olduğu kanaatindeyim.

Eğer gerçek müşteriler için gerçek sorunlar çözmüyorsanız o dijital varlığın hareketliliğini arttıramazsınız.

Defalarca gördüğümüz şey, defalarca derken tüm piyasalardan bahsediyorum yalnızca kripto para ve Blockchain piyasasından değil, gerçek bir sorun çözme isteğidir. Eğer gerçek müşteriler için gerçek bir sorunu çözebiliyorsan değerlisindir. Özellikle çok, çok büyük bir sorun çözüyorsan.

Bence insanlar Ripple’ın değer kazandığının farkına varıyorlar, daha fazla etkileşim kuruyoruz, daha fazla müşteri kazanıyoruz. Buna ilgi duyuluyor.

Blockchain sektöründe çok fazla bilimsel deney yapılıyor. Bence Blockchain sektörünün genel olarak hala daha başlangıç aşamalarındayız. Ancak başlangıç çizgisini ilk biz [Ripple] geçtik. İleride bir maraton bekliyor ve gidilecek daha çok yol. Ancak Ripple’ın başlangıç çizgisini geçtiği çok açık. Bence hala ürünlerinin piyasaya uyup uymadığını anlamakla uğraşan çok fazla kişi var.

ABD Yasaları ve Ripple

2017 yılının kripto para düzenlemeleri açısından gayet hareketli geçtiğini söyleyebiliriz. Çin’in kripto para borsalarını kapatması ve ICO’ları yasaklamasından tutun Japonya’nın kripto para borsasına gayet ılımlı yaklaşmasına kadar türlü türlü düzenleme haberi çıktı. Ancak ABD hala kripto paralar, Blockchain teknolojisi ve özellikle de ICO’lar için belli bir düzenleme taslağı oluşturabilmiş değil.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Federal Rezerv kurulundan Janet Yellen, Federal Rezerv’in kripto paraları düzenlemek için gereken otoriteye sahip olmadığını, FED’in bankaların ABD yasalarına uyup uymadıklarını kontrol ederken itibari para-kripto para diye bir ayrım yapmadığını söyledi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 2017 yılında yatırımcıları ICO’ların riskleri hakkında uyarmıştı. Yakın zamanda SEC ve ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ortak bir oturuma katıldı. 6 Şubat’ta gerçekleşen oturumda SEC ve CFTC’nin başkanları kripto paraları ‘olumlu’ yönde düzenlemek, Blockchain’in gelişmesini sağlamak ve ICO’ların ABD’deki menkul kıymet yasalarına uyduklarından emin olmak için birlikte çalışmayı kabul ettiler.

SEC 16 Şubat’ta müşterileri korumak adına kripto paralarla alakalı üç şirketin ticaret hizmetlerini askıya aldı. 28 Şubat’ta ise SEC aralarında Overstock.com ve TechCrunch’ın kurucusu tarafından oluşturulmuş bir kripto para fonunun da bulunduğu kripto paralarla alakalı 80 şirketi yakından incelemeye başladı.

Şubat 2018’de ABD’deki Arizona, Wyoming ve Georgia eyaletleri kripto paralarla alakalı taslaklar oluşturmuşlardı.

Soru: Ripple’ın merkezi ABD’de bulunuyor. Hem ülke dahilindeki hem de uluslararası düzeydeki düzenlemelerle nasıl başa çıkıyorsunuz?

Cevap: İki şey söyleyeyim.

Birincisi, Ripple’da benim ilgimi çeken şeylerden biri insanların Ripple’ı muhalif olarak algılaması olmuştur. İşin başından beri hük3umetlerle, bankalarla nasıl çalıştığımıza özen gösteriyoruz. Bence kripto para sektöründeki pek çok kişi ‘Hükûmeti nasıl yok ederiz? Bankaları nasıl batırırız?’ mantığında.

Bence bizi ayıran şey bu ve hükûmetlerin gidici olduklarını da düşünmüyorum. En azından dünya gözüyle bunu göreceğimi sanmıyorum.

İngiltere Bankası’nın, Ripple’ın müşterisi olduğunu söyleyebiliyor olmaktan gurur duyuyorum. Kripto para, Blockchain sektöründe iyi düşünülmüş düzenlemelerin yapılması gerektiğini kesinlikle düşünüyoruz.

Müşterilerle etkileşim kurduğumuzda mevcut düzenlemeleri değiştiriyor olmuyoruz. Mesela diyelim ki A Bankası’nın bir hesabı var, sizin KYC’niz (müşterini-tanı) var ve KYC kontrolünü yapmanız gerekiyor. Eğer A Bankası Ripple’ın teknolojisini kullanıyorsa sizin hala KYC kontrolünü yapmanız, AML (para-aklama-karşıtı) kontrolünü yapmanız gerekiyor, hala OFAC’a uyum sağlamanız gerekiyor.

Düzenleyicilerle konuştuğumuzda Ripple’ın mevcut düzenlemelere aykırı olmadığını söylüyoruz ve rahatlayıp “Ha anladım. Tamam tamam anladık. Eğer daha ucuz fiyattan daha iyi bir ürün sunuyorsanız bu bizi memnun eder” diyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment