Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple Yöneticisi Ağzındaki Baklayı Çıkardı: XRPL Tabanlı CBDC mi Geliyor?

XRP fiyatı özellikle 12 Aralık tarihinden bu yana düşmeye devam ediyor ve 0,50 doların altına inildi. Bu esnada yatırımcıların bir kısmı Ripple’a tepki gösterse de blockchain devinin XRP ağı için çalışmalara devam ettiği görülüyor. Ripple yöneticilerinden Ross Edwards, katıldığı bir web seminerinde ise CBDC’ler ve XRP Ledger hakkındaki baklayı ağzından çıkardı.

Edwards konuşmasına merkez bankası dijital para birimlerinin “tamamıyla küresel” ve birlikte çalışabilir bir finans sisteminin geleceğini şekillendirme konusunda “kilit rol” oynayacağını belirterek başladı. Ripple yöneticisi bunun devamındaki açıklamalarında ise Ripple’ın CBDC konusunda önemli adımlar attığını ve atmaya devam edeceğini belirtti.

Ripple ortaklarını arttırıyor 

Üst düzey yönetici, Ripple’ın geleneksel finans sisteminden güçlü ortaklıklar kurduğunu ifade etti. Ripple’ın ortakları arasında Japon devi SBI Holdings, ABD’nin önde gelen finans kurumlarından Bank of America ve Banco Santander yer alıyor. Ripple gerçekten kurumsal işbirliğini ve büyük çaplı ortaklıkları arttırdı.

Ortaklıklara vurgu yaptıktan sonra konuyu CBDC ve Ripple ekosistemine getiren Edwards, Ripple’ın işletmelere ve ortaklarına sınır ötesi ödeme altyapısı konusunda “gelecek nesil” bir standart sunmak için ürünler ve çözümler oluşturduğunu belirtti. Özellikle Ripple’ın ODL (On-Demand-Liquidity) benzeri ürünleri kurumsal yatırımcıların sınır ötesi ödemelerini kayda değer oranda arttırıyor.

Ripple, CBDC’ye göz kırptı

Edwards, Ripple’ın işletmelere sunduğu çözümlerin yanı sıra gerçek dünyaya ait problemleri çözmek için de kullanıldığını belirtti ve ekledi:

“Biz bu teknolojiden tamamen işlevsel bir CBDC’nin keşfi, oluşturulması ve nihai olarak da teslimatı için bir altyapı olarak kullanma şeklinde faydalanabilmekteyiz.”

Ripple yöneticisinin bu açıklamasında  XRP Ledger ağını veya Ripple’ın önemli ödeme platformlarını CBDC için kullanma olasılığına değindiği görülüyor. Edwards, Ripple’ın ürün grubu içerisinde Interledger Protocol, PayID ve PayString’in olduğunu vurgulayarak bu araçların CBDC için kullanılabileceğini ve yeniden tasarlanabileceğini belirtti. Üst düzey yöneticisinin açıklamasına göre herhangi bir merkez bankası kendi tercihine göre merkezi veya merkeziyetsiz kayıt, konsensüs algoritması veya yetki erişimi gibi konularda değişiklikler yapabilir. Bu da olası bir CBDC’nin XRPL tabanlı olarak piyasaya sürülebileceği algısını yaratıyor.

Aslında bu açıklamadan önce Ripple CTO’su David Schwartz da konu ile ilgili ifadeler kullanmıştı. Ekim 2020 tarihinde konuşan Schwartz, XRP’nin stablecoinler veya tokenleştirilmiş diğer varlıklar arasında likidite sağlamak için kullanılabileceğini aktardı. Schwartz’a göre XRP bu konuda bağımsız ve tarafsız varlık niteliğini taşıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!