Risk Yönetim Devi LexisNexis, Avustralyalı Kripto Para Borsası BlockBid İle Anlaştı
4 Haziran tarihinde Blockbid‘in Medium hesabından yapılan bir duyuruya göre, risk yönetimi devi LexisNexis, Blockbid’in güvenlik önlemlerini arttırmak için ortaklık imzaladıklarını belirtti. Blockbid, LexisNexis ve başka bir güvenlik teknolojisi firması ThreatMetrix ile birlikte gönüllü olarak küresel kara para aklama önlemlerine göz atacak ilk kripto para borsalarından birisi.
Sahtekarlığı önlemeyi ve bankalar ile olan ilişkilerde KYC standartlarını ve önlemlerini uygulamayı planlayan ”Trade with Confidence” (Güvenle ticaret yapın) programı kripto para birimlerinin kara para aklama, terör finansmanı, insan kaçakçılığı veya diğer yasa dışı aktivitelerde kullanılmasını önlemeyi amaçlıyor.
Blog gönderisine göre Melbourne merkezli kripto para borsası Blockbid tarafından uygulanmaya başlanılan bu yeni teknoloji fiziksel ve dijital kimlik verilerini, hükumetin verdiği kimlikleri, adresleri ve biyometrikleri, cihaz kimliği belirleme, konum belirleme, davranışsal analiz ve tehdit istihbarat teknolojisi ile birleştirmeyi hedeflemekte.
LexisNexis Risk Solutions bünyesinde ABD ticari piyasa ve küresel piyasa gelişimi departmanı kıdemli başkan yardımcısı Thomas C. Brown, ”Trade with Confidence” sisteminin büyük bankalar tarafından kullanılan aynı düzenleyici yaptırımları uygulamasından dolayı halktan gelen güven unsurunu arttıracağını belirtiyor.
”Dünyadaki en büyük bankaların uyguladığı kontrolleri uygulamak kripto para borsalarına düzenleyici kurumların ve müşterilerin bakış açısından iyi ölçüde bir güven kazandırır. Bunun sonucunda da sağlanan bu güvenlik unsurları Blockbid’in ve diğer şirketlerin büyüyebileceği ve kar elde edebileceği somut bir yapı ortaya çıkartır.”
ABD menşeli LexisNexis Risk Solution 1970‘li yıllarda küresel bilgi ve analitik şirketi RELX Group (LSE: REL/NYSE: RELX) bünyesindeki bir alt kuruluş olarak kuruldu ve şu an firmanın kendi LinkedIn profiline göre 10.000 çalışana sahip.
Düzenleyici kuruluşlar ve hükumetler kripto para birimlerinin terör finansmanı, kara para aklama ve diğer yasa dışı aktivitelerde kullanılması konusunda hassas olduklarını çok defa belirtmişlerdi. Bu yılın başlarında ABD meclis üyesi kripto para birimlerinin ”saçmalık” olduğunu belirtmişti ve bunların sadece yasa dışı kullanım için hizmet ettiğini vurgulamıştı. Geçen hafta Hollanda hükumeti içerisinde kripto para birimlerinin ülkenin finansal sistemine çok düşük bir risk teşkil ettiğini ve bunların hala yasa dışı kullanım için piyasada olduğunu belirten bir rapor yayınlamıştı.
Bu araştırmanın aksine, Hong Kong Mali Hizmetler ve Hazine Departmanı (FSTB) 1 Mayıs tarihinde bir araştırma yayınlayarak kripto para birimlerinin kara para aklama veya terör finansmanı konularında herhangi bir görünen etkisi olmadığını vurgulamıştı. Bugün ise ABD federal savcısı yaptığı bir röportaj esnasında kripto para ile yapılan yasa dışı aktivitelerin itibari para ile yapılan yasa dışı aktivitelere göre daha düşük bir orana sahip olduğunu vurgulamıştı.