Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hollanda: Kripto Paralar Ülke Ekonomisine Tehdit Oluşturmuyorlar

Hollanda hükümetine bağlı kuruluşlardan olan Hollanda Ekonomik Politika Analiz Bürosu (CPB) biri yakın zamanda bir rapor yayınladı ve kripto paraların şu an için Hollanda ekonomisine büyük bir tehdit oluşturmadıklarını belirtti.

CPB kripto paraların şu anda ülke ekonomisine karşı barındırdıkları riskin düşük seviyede olduğunu belirtti ve bunun sebebi olarak da kripto para piyasasının düşük piyasa hacmini ve geleneksel finans kurumlarının ve sistemlerinin kripto para sektörüne tam anlamıyla giriş yapmamış olmalarını gösterdi. CPB tarafından yayınlanan raporda kripto paraların yasa dışı faaliyetleri finanse etmek, sahtekarlık yapmak için kullanılabildikleri de belirtiliyor. Ayrıca kripto para piyasasında fiyat bazında yaşanan oynaklıkların, kripto para madenciliği yaparken tüketilen elektrik miktarlarının da belli oranda risk teşkil edebilecekleri vurgulanıyor.

Yayınlanan rapora göre hükümetin kripto para piyasasına girmesi demek piyasanın ülke ekonomisi için daha da riskli hale gelmesi anlamına geliyor. CPB aynı zamanda kripto paraların tam anlamıyla “alternatif para” olarak değerlendirilmemeleri gerektiğini çünkü kripto para piyasasındaki insanların bu tarzdaki paraları günlük harcamalarda kullanmak için değil yatırım amacıyla aldıklarını söylüyor.

Raporda ayrıca kripto para piyasasına uygulanacak yasal düzenlemelerde dengeli bir tavır sergilenmesi gerektiği belirtiliyor. CPB’ye göre kripto para piyasasını çok sert yasalarla hizaya getirmeye çalışmak en az piyasaya hiçbir yasal düzenleme getirmemek kadar riskli olabilir.

CPB, ülkenin meclisine bağlı Mali Destek Araştırmaları Komitesi’nin talebi doğrultusunda 2012 yılından beri her yıl bir finansal risk raporu oluşturuyor. Kripto paraların ülkedeki ekonomik istikrar için epey düşük seviyede bir risk oluşturduklarını vurgulayan CPB, şu an için en büyük sorunların düşük faiz oranları ve makroekonomik düzeydeki borçların sürdürülebilirliklerini düşürmenin doğurabileceği problemler olduğunu söylüyor.

Bu yılın başlarında Hollanda’daki bir mahkeme Bitcoin’in “aktarılabilir bir değer” olduğu kararını vermişti. Mahkeme söz konusu davada davalın tarafın Bitcoin aracılığıyla borç ödeyebileceğine hüküm kılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment