Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Ekonomiste Göre Gelecekte Devlet Destekli Kripto Paralar Görülebilir

Alanının önde gelen isimlerinden olan ekonomist Mohamed El-Erian, gelecekte devlet tarafından “resmi olarak onaylanmış” bir kripto para göreceğimize inanıyor.

Nakit Paraya Son

El-Erian günümüz şartlarında insanların artık nakit paradan çok ciddi ölçüde koptuklarını söylüyor. El-Erian, insanların nakit paradan artık ne kadar uzaklaştıklarını göstermek için İsveç’i örnek gösteriyor.

El-Erian’ın özellikle İsveç‘i örnek göstermesinin elbet belli bir sebebi var. İsveç’teki finansal işlemlerin yalnızca yüzde 2’si nakit para üzerinden yapılıyor ve bu oranın 2020 yılına dek yüzde 0.5’e düşmesi bekleniyor. İsveç haricinde Kanada, ABD, İngiltere gibi yerlere baktığımızda da durumun pek farklı olmadığını görüyoruz.

Uzman ekonomist El-Erian nakit paradan kısmen yakın gelecekte tam anlamıyla uzaklaşılacağını düşünse de olası bir devlet destekli kripto para görmek için hala yıllarca beklememiz gerektiği kanaatinde. El-Erian:

“Müşterilerin alışkanlıklarını değiştirmek ve (müşterilerin) yeni bir ödeme aracına güvenmelerini sağlamak bir gecede yapılacak iş değil. Böyle bir şeyi önümüzdeki üç-beş sene boyunca görmeyeceğiz.”

Devlet Destekli Kripto Para

Dünya geneline baktığımızda belli başlı ülkelerin (Japonya, Rusya, ABD gibi) kripto paralara ve özellikle Blockchain’e epey ilgi duyduklarını, bu sektörlere yönelik adımlar attıklarını görebiliyoruz. Ancak bir ülke var ki diğer ülkelere kıyasla çok daha farklı bir şeyi, bir ilki gerçekleştirdi ve kendi kripto parasını oluşturdu: Venezuela. Hiperenflasyonla, yoklukla, sefaletle, ABD tarafından uygulanan yaptırımlarla uğraşan Venezuela tüm bu sorunların çözümü olarak Petro isimli, devlet destekli bir kripto parayı gördü.

Bazı uzmanlara göre de ilerleyen senelerde ABD gibi ülkeler de devlet destekli bir kripto para oluşturma yoluna gidecekler ve ‘kripto dolar’ kavramı doğacak. Kripto paraların en büyük olayları herhangi bir merkeze bağlı olmamaları, herhangi bir hükümet/şirket tarafındna kontrol edilmemeleri iken bazılarına göre devlet destekli bir kripto para fikri, kripto paraların doğasına tamamen aykırı. Kimine göre ise devlet destekli bir kripto para, devlet için olacağı kadar vatandaşlar için de faydalı olabilir.

Bu tartışmanın tam olarak nerede sonlanacağını, hatta sonlanıp sonlanmayacağını dahi elbette şu an için bilemiyoruz çünkü bu gibi fikirler hala çok yeni sayılır. Devlet destekli kripto para fikrinin nasıl gelişeceğini görmek için şu anda elden yalnızca beklemek geliyor.

Bitcoin Fiyatı Haddinden Fazla

El-Erian Bitcoin’in bir “para birimi” olarak değerlendirilmesine biraz şüpheci yaklaşıyor. Kendisi daha önceden de kripto paralar hakkında yorumlarda bulunmuş, Bitcoin fiyatının haddinden fazla olduğunu ve hükümetlerin belli bir aşamada Bitcoin’in yayılışını önleyeceklerini belirtmişti.

Mohamed El-Erian devlet destekli bir kripto para fikrine ılımlı yaklaşıyor ancak neden böyle düşündüğünü tam olarak bilemiyoruz. Kendisi modern dünyada artık nakit paradan uzaklaşmak gerektiğini düşündüğü için mi devlet destekli bir kripto para fikrini destekliyor yoksa Bitcoin ve diğer ‘anonim, merkezsiz’ kripto paraların bir nevi sonunu getirmek için mi, bilemiyoruz.

Bitcoin konusunda da uzman olan ekonomistlerden Saifedean Ammous, El-Erian tarafından yapılan yorumlara bir cevap verdi ve şöyle söyledi:

“Hiçbir şey aynı anda hem ‘devlet destekli’ hem de ‘Bitcoin gibi’ olamaz. Devlet paraları şu anda zaten büyük ölçüde dijitaller. Bu paraları kriptografik ödeme özellikleri & otomatik parasal politikalar getirerek ‘Bitcoin gibi’ yapmak demek, devletin bu paralar üzerindeki kontrolünün ortadan kalkması demek.”

Hükümetten-hükümete, bankadan-bankaya tarzındaki işlemler için konuşacak olursak devlet destekli ya da en azından devlet tarafından resmen onaylanmış bir kripto para kurumlar için son derece faydalı olabilir ancak vatandaşlar böyle bir kripto paradan nasıl faydalanabilirler, bilinmez.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment