Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Quebec Hükümeti Kripto Madencilerinin Enerji Yasağını Kaldırıyor

30 Mayıs tarihinde konuya yakın bir ismin yerel haber kaynağı Le Journal De Montreal‘e bildirdiklerine göre, Quebec hükümeti kripto para madencilerine temin edilen elektrik satışının geçici olarak durdurulma kararını kaldırabilir.

Söylenenlere göre Enerji Bakanı Pierre Moreau’nun, yaptıkları işlemler için inanılmaz oranda elektrik tüketen kripto para madencilerine yapılan elektrik satışı hakkında bir kararname yayınlayacağı düşünülüyor. Şubat ayında Moreau ”bu tip bir işin kontrol altında olduğundan emin olmalıyız ki böylece Hydro-Quebec‘in bütün üretim kapasitesinin emilmemesini sağlayabiliriz,” ifadelerini kullanmıştı.

Enerji tüketim miktarı 10 TWh’ın üzerine çıkan 100‘den fazla organizasyon Hydro-Quebec’den enerji satın almak için talepte bulunmuştu. Hydro-Quebec tahmini 13Twh‘ı geçen üretim miktarı ile 60’a yakın hidro elektrik tesisine sahip.

Le Journal’a göre bu kadar yüksek oranda bir talep kesinlikle umulmayan bir şey. Ocak ayında Hydro-Quebec CEO’su Eric Martel, gelecek yıllarda kripto madencilik sektörüne 5 TWh civarı bir enerji satmayı planladıklarını belirtmişti.

Bakanın sunacağı kararname kripto para madencileri için farklı oranlar belirleyecek ve enerji şirketlerinin ”zorla boşaltım” yapmasına imkan sağlayacak. Zorla boşaltım olayını açıklamak gerekirse, Hydro-Quebec, Quebec şehrinin güç nakil şebekesinin maksimum kapasitesine ulaştığı anlarda madencilerin elektriğini her yıl 100 ile 300 saat arasında kesme yetkisine sahip olacak.

Hydro-Quebec sözcüsü Marc-Antoine Pouliot konu hakkında şunları ifade etti

”Bu kritik dönemlerde kesintiye uğratılabilme imkanına sahip müşterilere sahip olmak daha çoğunu şebekeye bağlamayı mümkün kılıyor,”

”Hydro-Québec’in bu durumdaki görevi, ekonomik faydaları ve elektrik arzımızı en üst seviyeye çıkartarak halkın  istikrarını sağlamak ve Quebec’teki kripto para uygulamalarının yapılabilmesine imkan tanımaktır.”

Mart ayında Quebec hükümeti Bitcoin madencilerine ucuz elektrik sağlama konusu ile ”ilgilenmediklerini” belirtip kripto madencilerini ”herhangi bir ek maliyet” olmadan indirimli bir fiyattan desteklemenin yerel ekonominin aleyhine olduğunu ifade etmişti.

Nisan ayında ABD Washington Eyaleti içerisindeki Chelan Public Utility District delegelerinin bir kaç yetkisiz madencilik aktivitesini tespit etmesi üzerine kripto para madenciliğine enerji vermeyi durdurma kararı almıştı. Yetkililer tarafından tespit edilen her bir madencilik binası endüstriyel yükleme için tasarlanmamış olduğu için yangın güvenliğine bir tehlike oluşturacak çapta elektrik tüketmekteydi.

Bunun hemen ardından 14 Nisan tarihinde başka bir ABD eyalet bölgesi daha güncel madencilik operasyonlarını durdurma kararı aldığını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment