Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bobby Lee: ICO’ların Yüzde 95’i Aslında Veri Tabanı Projesinden İbaret

Çin menşeli kripto para borsası BTCC‘nin kurucu ortağı Bobby Lee, 30 Mayıs tarihinde de merkezi blockchain‘ler hakkında yorum yapmaya devam etti ve bunları ”veri tabanlarına” benzetti.

Düpedüz Entelektüel Sahtekarlık

Lee attığı bir seri tweette, ünlü kripto para konuşmacısı ve eğitimcisi Andreas Antonopoulos‘un merkezi olmayan blockchain’lerin eksikliği hakkındaki yorumlarına cevap verdi.

”İnsanlar Blockchain’in ondan yıllar önce icat edilen Veri Tabanlarından farklı ve ayrı olması gerektiğini fark etmiyor. Bitcoin’in gerçek blockchain altyapısı aslında 2009 yılında icat edildi. Dijital cüzdan kullanan herkes işlevsellik olmasa bile buna Blockchain diyor. ”

”Düpedüz entelektüel sahtekarlık! ”

 

Bitcoin’s real Blockchain was only invented in 2009. Everyone using a digital ledger is calling it Blockchain, (without) regards to functionality. Complete intellectual dishonesty!

Blockchain hakkındaki eleştiriler geçen aydan beri yapılan güncel bir tartışma konusu haline geldi. Polonya’daki bir konferansta konuşan Antonopoulos teknolojinin merkeziyetsiz özellikleri olmadan sadece ”çok kötü bir veri tabanı” olduğunu ifade etmişti.

”Bitcoin geleceğin ta kendisi, Blockchain ise  saçmalık.”

ICO’ların %95’i Veri Tabanı Projesi

Bu açıklamalardan bir ay sonra Bitcoin geliştiricileri Jimmy Song ve Jonathan Corgan kripto para kullanıcılarının blockchain ”klişe kelimesi” ile hakiki yeniliğin arasında ayrım yapamadıklarını belirtmişti. Konuyu gündeme getiren ise Consensus 2018‘de konuşan Song’un ta kendisi oldu.

Jimmy şu yorumda bulunmuştu:

”Bir çok insan yeni olduğundan veya kendilerine gösterilen değerlendirmelerden tam olarak emin olmadığından, bir şeyleri kaçırdıklarını düşünüyorlar. Bu eksik olma ve yeterince iyi olmama düşüncesi sebebiyle çoğu şeyi kibarca alkışlayıp kafalarında vızıldayan şüpheyi görmezden geliyorlar.”

Lee ise Antonopoulos’a çok yakın kelimeler kullanarak, ICO projelerinin ”%95’inin” Blockchain projesi olduğunu iddia ettiğini ancak aslında sadece veri tabanı projelerinden ibaret olduklarını belirtti.

”Blockchain’e giren bütün verilerin bağımsız ve halka açık bir şekilde doğrulanabilir olması gerekir ki herhangi birisi tarafından görüntülenebilsin,” diyen Lee böyle veri tabanı projelerine ise ”ezik” kelimesini uygun buldu.

Bu hafta içerisinde Çin hükumeti bile blockchain ”projeleri” hakkında ihtiyatlı davrandı ve bir araştırma yayınlayarak bu projelerin %92’sinin şimdiden ortadan kaybolduğunu ve bunların ortalama piyasada kalma süresinin bir yılı zar zor aşabildiğini belirtmişti.

Ancak araştırmadaki bulgular Çin’in kendi blockchain tekliflerini içermiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment