Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Mahkemesi Bitcoin İle İlgili Sitenin Yasaklanması Kararını Feshetti

4 Haziran tarihinde yerel medya kaynağı TASS‘ın yaptığı habere göre, Rusya, St. Petersburg şehir mahkemesi Bitcoininfo.ru isimli bir kripto medya internet sayfasının yasaklanması hakkında bölge mahkemesinin verdiği önceki kararı tersine çevirmiş. Bölge mahkemesinin kararı,  Bitcoin gibi kripto para birimlerinin ülkede yasal olmadığı durumu mevcutken ve konu hakkında kripto ile ilgili bilgi kaynaklarını kapsayan bir yasak gereğince, Temmuz 2016 tarihinde verilmişti.

TASS’ın aktardığı habere göre bu yeni karar Rusya Yüksek Mahkemesinin, Bitcoininfo sahibinden gelen bir şikayet üzerine konuyu St. Petersburg Şehir Mahkemesine vermesinden sonra gerçekleşti.

”St. Petersburg Şehir Mahkemesi, Bölge Mahkemesinin Bitcoininfo.ru internet sayfası üzerindeki bilgilerin görüntülenmesinin yasaklanması kararını tersine çevirdi.”

Mahkemenin basın servisi de 2016 yılının Temmuz ayında St. Petersburg Vyborg Bölge Mahkemesinin yerel savcılardan gelen başvuru yüzünden yasaklandığını belirtiyor. Dava internet sayfasının sahibini duruşma esnasında bulunmadan görülmüş.

Bitcoininfo’nun temsilcisine göre, dava duruşması savcılar tarafından tek taraflı olarak görülmüş ve bu esnada internet sayfasının sahipleri olmadan veya yasa dışı buldukları içeriklerin silinmesini talep etmeden bunu yürütmüşler.  Temsilci aynı zamanda Şehir Mahkemesinin yasaklamayı kaldırma kararından sonra herhangi bir temyiz seçeneğini de ortadan kaldırdığını belirtti.

Dava dosyasına göre yerel savcılar internet sayfasına yasaklama talebinde bulunmuşlar çünkü ”hükumet kontrolü dışındaki,” ”gölge ekonomisinin büyümesini teşvik eden”, ve ”herhangi bir spesifik müşteri mülkü bulundurmayan” kripto para birimleri ile bilgi barındırmakta imiş.

Bu yılın başlarında St. Petersburg şehir mahkemesi bir ilk derece mahkemesinin Rusya Federasyonu içerisinde hizmet veren 40 Bitcoin ile alakalı internet sayfasını yasaklama kararını feshetmişti. Yasaklamanın temel nedeni ise bu internet sayfalarının ”herhangi bir gerçek varlık tarafından desteklenmeyen ve kullanıcıları hakkında bir bilgi içermeyen” kripto para birimleri ile ilgili ”bilgi yayması” olarak gösterildi.

Mahkemenin bu kararı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla 1 Temmuz’da yapılması planlanan kripto paralar hakkındaki düzenleyici çerçeveden önce geldi. Bu düzenleyici çerçeve bu yılın Mart ayında sinyalleri verilen dijital varlıklar hakkındaki yeni yasayı da içermekte.

Dijital Mali Varlıklar Üzerine” isimli yasa tasarısı Rus Maliye bakanlığı tarafından ilk olarak bu yılın başında 25 Ocak günü sunulmuştu. Bu yasa tasarısı kripto para birimler ve tokenları birer dijital mali varlık olarak tanımlıyordu ve yalnızca yetkili kripto para borsaları operatörleri aracılığıyla ticaret yapılmasına izin veriyordu. Ayrıca ICO’lar için Know-Your-Customer (Müşterini Tanı) [KYC] düzenlemelerini de getirmişti.

Duma’nı yapmayı planladığı düzenleyici çerçeve ise kripto para birimlerinin bundan itibaren yasal bir ödeme yöntemi olacağı anlamına gelmiyor. Bunun yerine Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve Ekonomik Gelişme Bakanlığının ”kontrollü bir miktarda” ödeme yöntemi olarak kullanılacak kripto para birimleri için belli başlı şartlar ve yasalar getireceği belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment