Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’nın Dijital Ekonomi Yasası, Duma Meclisi Kripto Düzenleme Kurulu Tarafından Destekleniyor

Rusya Duma Meclisi bünyesinde bulunan Duma Yasama İşlemleri Komitesi, Rusya Federasyonu Medeni Kanununa eklenecek olan dijital ekonominin temel modellerinin ilk halini destekleyeceğini açıkladı. Izestia isimli yerel haber kaynağının 16 Mayıs Çarşamba günü duyurduğu habere göre ülkedeki kripto para birimlerini düzenlemek için gereken son adım buydu.

United Russia siyasi partisinin bir üyesi ve Yasama İşlemleri Komitesi’nin başkanı olan Pavel Krasheninnikov, Izvestia yerel haber kaynağına bu girişimin ” dijital objeler kullanarak düzenlenmeyen dijital bir ortama yasa dışı yolla elde edilmiş kazançların yasallaştırılması için, iflas dolandırıcılığı yapmak için veya terörist grupların finansmanını sağlamak için yapılması hakkında bulunan mevcut risklerin minimuma indirilmesi” amacıyla yapıldığını belirtti.

Önümüzdeki hafta gözden geçirilmesi planlanan girişim, kripto para birimlerinin bundan itibaren yasal bir ödeme yöntemi olacağı anlamına gelmiyor. Bunun yerine Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve Ekonomik Gelişme Bakanlığının ”kontrollü bir miktarda” ödeme yöntemi olarak kullanılacak kripto para birimleri için belli başlı şartlar ve yasalar getireceği belirtildi. Mevzu bahis girişimde, akıllı kontrat içerisinde kullanıcı tarafından yapılan dijital onayın kendi yazılı ve imzalı onayına denk olduğu da iddia ediliyor.

Rusya ilk olarak bu yılın Mart ayında ”Dijital Finansman Varlıkları” hakkında bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Tasarının amacı, Başkan Vladimir Putin’in, Haziran 1 itibariyle kripto para düzenlemelerine başlaması kararından ilham alarak kripto para birimleri ve ilk dijital para arzlarını (ICO) denetleyen federal yasalar sağlamaktı.

20 Mart tarihinde yapılan tasarı ise kripto ve dijital tokenlerin sadece onaylı kripto para borsalarında ticaretinin yapılabileceğini ve buna ek olarak kripto para borsasındaki kullanıcı hesabının anti-kara para aklama ve terör finansmanı engelleme düzenlemelerine uygun olması koşulu konulmuştu. Nisan ortalarında bu tasarı hakkında yapılan bir düzenleme ise 9,600 dolardan yüksek miktara sahip  kripto ve itibari para ticaretinin zorunlu para birimi ticaret yaptırımlarına maruz kalacağı da belirtilmişti.

Moskova’da bulunan Plekhanov Russian University of Economics üniversitesindeki ”Blockchain for Lawyers” (Avukatlar için Blockchain) programının müdürü olan Igor Sudets, Izvestia’ya ”kripto para birimlerinin ve tokenlerin Rusya Federasyonunun yasal kapsamına dahil edildiğini” belirtmişti.

Igor şu açıklamalarda bulundu:

”Madalyonun bir yüzüne baktığımızda bu kaçırma şansımız olmayan bir fırsat. Madalyonun diğer yüzünde ise bunlar yasal alanın dışında bulunmaya devam ederek, rüşvet vermek için, iflas durumunda para çekmek için, yasa dışı işlerin maaş ödemelerini yapmak için ve açıkça suçlular için herhangi bir müeyyide olmadan çalınabilir ve buna benzer suç içeren eylemler için kullanılabilirler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment