Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Şili Merkez Bankası Yöneticisi: ‘Kripto Para Piyasası Düzenlenmeli’

Şili Merkez Bankası’nın başkanı olan Mario Marcel, Şili’deki kripto para piyasasını düzenlemek istiyor. Marcel, piyasaya getirilecek düzenlemelerin kripto paralara ilişkin riskleri takip etmede faydalı olabileceklerini düşünüyor.

Kripto paralar şu anda Şili’de ne para birimi ne de menkul kıymet olarak kabul görüyor ama ülkede vatandaşların ürün, hizmet karşılığında kripto parayla ödeme yapmasını önleyen herhangi bir yasa yok.

Marcel vekiller arasında gerçekleşen finansal bir komisyonda yaptığı açıklamalarda kripto para piyasasına “yasal düzenlemeler getirerek piyasada faal olan kişilerin kaydının tutulabileceğini ve böylece (kripto paralara) ilişkin risklerin takip edilebileceğini” vurguladı. Marcel:

“Bu tarz eylemler özellikle de piyasa şeffaflığı, müşteri hakları, para aklama ve terörizm finansmanı karşıtlığı gibi alanlara getirilecek daha güçlü standartlar ve mekanizmalar altında gerçekleşebilirler.”

Şili merkezli kripto para borsalarından olan Buda ve Crypto MKT, Mart ayının sonlarında Şili Bankalar Birliği ile iletişime geçerek kripto paraların ülkedeki yasal durumları hakkında net bir bilgi edinmek istemişlerdi. Buda ve Crypto MKT gibi borsaların böyle bir talepte bulunmuş olmalarının sebebi de ülkedeki bazı bankaların bu borsalarla iş yapmayı kesmiş olmasıydı.

Buda, Orionx ve Crypto MKT gibi Şili merkezli borsalar Nisan ayının ortalarında bankalar tarafından alınan bu kararı protesto etme amacıyla temyiz mahkemesine başvurmuşlardı. Nisan ayının sonlarına gelindiğinde ise mahkeme kısmen sona ermiş ve Banco del Estado de Chile ve Itau Corpbanca adlı bankaların, Buda’nın banka hesaplarını geri açmalarına karar kılınmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment