Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Şili’deki Kripto Para Borsaları Bankalarla Mücadele Ediyorlar

Şili’de aralarında ülkenin merkez bankasının da bulunduğu birkaç banka ülkedeki kripto para borsalarıyla olan ilişiklerini kesme kararı almıştı. Bankalar aldıkları bu karar doğrultusunda kripto para borsalarının banka hesaplarını kapatmışlardı. Şimdi ise BUDA, Orionx ve CryptoMarket (CryptoMKT) gibi merkezi Şili’de bulunan birkaç kripto para borsası, banka hesaplarının kapatılması olayını bir temyiz mahkemesine taşıdılar. Davanın mahkemede görülmesine karar kılınsa da borsaların banka hesapları hala kapalı durumda.

Şili’deki Itau Corpbanca ve Scotiabank adlı bankalar 19 Mart’ta BUDA’nın ve CryptoMKT’nin banka hesaplarını kapatma kararı aldılar. Bu kararın alınmasından bir hafta sonra devlete bağlı Banco del Estado de Chile bankası da üç kripto para borsasının hesaplarını kapatma yoluna gitti.

Ülkedeki kripto para destekçileri Twitter üzerinden #ChileQuiereCryptos (Şili Kripto İstiyor) etiketi altında bankalar tarafından alınan kararları protesto etmeye ve kripto para sektörünü desteklemeye başladılar. Hernan Maureira adlı bir vatandaş “Dünya bu teknolojinin peşinden koşarken Şili geri geri koşuyor” diyerek kripto para sektörüne karşı atılan adımları kınadı.

BUDA’nın CEO’su olan Guillermo Torrealba bankaların borsa hesaplarını kapatmaya yönelik aldıkları kararın “sektörü katlettiğini” söyledi. Bloomberg’e göre BUDA adlı kripto para borsası, banka hesabı kapatılmadan önce günlük 1 milyon dolarlık hacme sahipti. Borsanın CEO’su Torrealba şöyle konuştu:

“Şili’de güvenli bir şekilde kripto para alım-satımı yapmak mümkün olmayacak. Beş yıl geriye dönüp yüz yüze ticarete geçiş yapmak durumunda kalacağız. Alınan karar çok pervasız.”

BUDA ve CryptoMKT, 27 Mart’ta ortak bir bildiri yayınlayarak Şili Banka Birliği’nin (ABIF) kripto paralara ve kripto para ticaretine ne gözle baktığını sordular. Ancak kurum sektördeki mevcut sorunu bankalar ile kripto para borsalarının birlikte çözmeye çalışmasının sorumlu bir davranış olmayacağını, sektöre “her kurumun kendi özelinde” düzenleme getireceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment