Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mastercard’ın Sahte Kimliklerle Mücadele İçin Gözü Blockchain Teknolojisinde

Mastercard’ın son yaptığı patent başvurusu öyle gösteriyor ki ödeme devi, kimlik verilerini korumak adına blockchain teknolojisini bir kurtarıcı olarak görüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi tarafından geçtiğimiz perşembe günü yayınlanan başvuruda Mastercard semi-private (yarı özel) ve private (özel) blockchain teknolojisinin ‘isim, adres, vergi numarası gibi kimlik bilgilerini’ toplamak ve saklamak üzere kullanılabileceği bir sistemden bahsediyor.

Aslında Eylül 2017’de teslim edilen patent başvuru dosyasında bu teknoloji sayesinde sahte kimlik verisi kullanımlarının önüne geçilebileceği belirtiliyor. İlgili ifadeler şu şekilde:

Kimlik verilerinin saklanması için blockchain teknolojisinin kullanılması, iyi bir kimlik doğrulama sağlayan veriler için sabit bir saklama alanı yaratılmasına olanak sağlayabilir ve bu verilerin uydurulmasının önüne geçebilir.

Başvuru, bu sistem ile her bir birim için bir public key ve “coğrafi yetki” ile ilişkilendirilebilecek bir “veri dosyası” oluşturulacağını söylüyor. Daha üst bir birim kendi veri dosyalarında imzasını bulundurabilirken, bu birimler birer alt birim olarak varlık gösteriyor. Bir “işlem sunucusunun hash modülü” sonuç olarak her birim için bir “kimlik değeri” oluşturabilir ve zaman damgası bulunduran bir blok yaratırken, blockchaine en son eklenen bloğun kaydını tutabilir.

Bir public blockchaine karşın Mastercard’ın önerdiği ağ, verilerin iletilmesi için sadece belirli düğümlere (nod) izin veriyor. Bu yetkili düğümler uygulama gereği “orada saklanan verilerin doğruluğunu tehlikeye atabilecek verilerin eklenmesini” engelleyebilir.

Daha basite indirgemek gerekirse, sistem içerisinde kimlik bilgilerini güncelleyebilen tek şey Mastercard onaylı düğümler. Ayrıca, Mastercard’a göre, önerilen sistem büyük olasılıkla uydurma ve yanlışlıklara duyarlı olabilen kimlik denetleme araçlarının yerini alabilecek.

Şirketin açıklamaları şu şekilde:

Bu tarz örneklerde birimler için yanlış kimliğin doğru olmadığını kanıtlamak zor olabilir çünkü bu kimliği doğrulanmamış bir kimse veya birimle etkileşime sebep olacaktır. Bundan dolayı, kimlik bilgileri için uydurma ve yanlışlıkların önüne geçebilecek sabit bir depolama alanı geliştirmek üzere teknik bir çözüme ihtiyaç var.

Mastercard, bugüne kadar blockchain teknolojisine yönelik birçok patent başvurusunda bulunmuştu. Bir başvurusu, kripto para kullanıcıları için geri ödeme servislerini kolaylaştıran bir altyapı geliştirmek üzerine iken; bir diğerinde blockchain tabanlı anlık olarak ödeme alınabilen ve böylece işlem süresini azaltan bir veri tabanından bahsediliyordu.

Fikri mülkiyet oyunlarına ek olarak, Mastercard kendi blockchain kabiliyetlerini güçlendirmek üzere de harekete geçiyor.

Ödeme teknolojileri şirketi geçen hafta blockchain uzmanları da dahil olmak üzere 175 yeni teknoloji developerı İrlanda’da ofis dışında çalışmak üzere işe alacağını duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment