20 Mart’ta yayımlanan bir basın açıklamasına göre Duma meclisinde Mali Piyasalardan sorumlu olan komitenin başkanı olan Anatoly Aksakov ve beraberindeki komite üyeleri kripto para birimlerini ve Initial Coin Offerings (ICO)’ların düzenlenmesi için Duma meclisine federal bir yasa tasarısı gönderdikleri belirtildi.
Yapılan basın açıklamasına göre, “Dijital Mali Varlıklar Üzerine” ve “Alternatif Para Toplama Yöntemleri” ismiyle hazırlanan belgeler, Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in son zamanlarda kripto para birimlerinin 1 Temmuz 2018 tarihine kadar düzenlemelerinin yasalaştırılacağı direktifini vermesinin ardından buna uygun olarak tasarlandılar.
“Dijital Mali Varlıklar Üzerine” isimli yasa tasarısı Rus Maliye bakanlığı tarafından ilk olarak bu yılın başında 25 Ocak günü sunulmuştu. Bu yasa tasarısı kripto para birimler ve tokenları birer dijital mali varlık olarak tanımlıyordu ve yalnızca yetkili kripto para borsaları operatörleri aracılığıyla ticaret yapılmasına izin veriyordu. Ayrıca ICO’lar için Know-Your-Customer (Müşterini Tanı) [KYC] düzenlemelerini de getirmişti.
Belgenin şu anki hali ise dijital varlıkları birer mal olarak tanımlamakta ve Rusya Federasyonu toprakları içerisinde yasal bir ödeme aracı olarak saymamakta.
Finans uzmanı Veselin Petkov‘a göre şu anda sunulmuş olan “Dijital Mali Varlıklar Üzerine” yasa tasarısının Ocak ayında Maliye bakanlığına sunulan tasarıya nazaran farklı olan önemli bir noktası bulunmakta.
Yasanın şu anda sunulan versiyonu kripto piyasalarında KYC düzenlemeleri sayesinde müşterilerinin kimliklerini doğrulama imkanı getirmekte. Petkov‘un açıklamalarına göre bu yeni yasa tasarısının da ABD‘nin kripto piyasalarından, müşteri hesaplarının kara para aklama ve terörizme finansman sağlama ile mücadele amacıyla kullanılmasını istemesi gibi bir doğrulama sistemini uygulayabileceğini belirtmekte.
Koinbülteni olarak 25 Şubat tarihinde yapmış olduğumuz haberde Coinbase‘in 13,000’e yakın müşterisinin bilgilerini ABD Milli Gelirler İdaresine verdiğini açıklamıştık. 27 Aralıkta ise büyük kripto borsalarından biri olan Poloniex, müşterilerinin hesaplarının bundan sonra onaylanmış olması gerektiğini açıklamıştı.
Rus yasa tasarısı kripto para birimleri borsalarının operatörleri için aşağıdaki koşulları sunmakta:
“Dijital Mali Varlık borsalarının operatörü tarafından açılacak olan bir dijital cüzdan ancak hesap sahibinin kara para aklama ve terörizme finans sağlama ile mücadele kanununa uygun olarak bir kimlik doğrulama sürecinden geçtikten sonra açılabilecektir.”
Ayrıca bu yeni yasa tasarısında ICO‘lara yönelikte bir takım değişiklikler yer almakta. Daha önceden kalifiye olmayan yatırımcılar için maksimum yatırım miktarı 50,000 ruble (3420 TL) idi fakat yeni yasa tasarısı ile birlikte artık bu üst limite Rusya Federasyonu Merkez Bankası tarafından karar verilecek.
Ocak ayında Koinbülteni tarafından yapılan bir haberde Rus Maliye Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Merkez Bankası arasında kripto para birimleri ticaretinin kabul edilmesi hakkında bir anlaşmazlık çıktığını belirtmiştik. Ria Novosti‘ye göre ise bu sorun nihayet bir çözüme ulaştırıldı ve Rusya Federasyonu Merkez Bankası artık ülke içerisindeki kripto para birimleri piyasasından sorumlu olmakta.