Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase IRS Kararından Etkilenen 13 Bin Kullanıcısını Uyardı

ABD’li merkezli bir kripto para borsası olan ve aynı zamanda kripto para cüzdanı da bulunan Coinbase 23 Şubat Cuma günü yaklaşık 13,000 kullanıcısına bir bildiri yolladı. Bu 13,000 kullanıcı rastgele olarak seçilmedi. ABD’nin İç Gelir Servisi (IRS) yakın zamanda Coinbase’ten bu bilgileri “yasal” olarak talep etmişti.

IRS’nin bilgilerini talep ettiği kullanıcıların sayısı aslında çok daha fazlaydı. IRS Temmuz 2017 dönemlerinde Coinbase’ten 500,000’den fazla kullanıcısı hakkında oldukça detaylı bilgi vermesini talep etmişti. IRS’nin bunu yapmasındaki amaç kim vergi veriyor kim vermiyor öğrenmek ve gerekeni yapmaktı. Ancak Kasım 2017’de verilen mahkeme kararıyla birlikte IRS 500,000 kullanıcının değil yalnızca “yüksek işlem hacimli” 14,000 kullanıcının bilgisini talep etti. Coinbase şimdiyse bu sayının 13,000 olduğunu söylüyor ve bunun “Coinbase ve müşterileri için kısmi ama yine de önemli bir zafer” olduğunu belirtiyor.

Coinbase 23 Şubat’ta bu durumdan etkilenen 13,000 kullanıcısına bir bildiri yollayarak şirketin bu kişilerin vergi kimlik numaralarını, adlarını, doğum yerlerini, adreslerini ve 2013-2015 yılları arasındaki işlem kayıtlarını 21 gün içerisinde IRS’ye göndermek durumunda olduğunu söyledi.

Coinbase yolladığı bu bildiride söz konusu kullanıcıları eğer bir soruları varsa “en kısa sürede bir avukattan yasal tavsiye almaya” da teşvik ediyor. Ayrıca platformun sitesinde belli başlı sorulara Coinbase’in Vergiler FAQ kısmında da cevap bulunabileceği belirtiliyor.

Coinbase ve ABD hükûmeti arasındaki bu mücadele Kasım 2016’dan beri süregeliyor. IRS Kasım 2016 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri California Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde “John Doe Celpleri” çıkartmıştı.

13 Şubat’ta kişisel finans hizmeti sunan Credit Karma bir rapor yayınlamış ve bünyesindeki müşterilerin yalnızca %0.04’ünün kripto para için vergi ödediğini ortaya çıkarmıştı.

Not:
John Doe Celpleri, IRS’nin kimliğini bilmediği kişiler için yolladığı özel bir celp türü.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment