Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’deki Bitcoin Yatırımcıları Hala Daha Vergi Ödemiyorlar

ABD‘deki Bitcoin yatırımcılarına aylardır kripto paralardan elde ettikleri karlar için vergi ödemeleri söyleniyor ancak yatırımcılar hala daha Sam Amca’ya zırnık koklatmıyorlar.

Popüler bir vergi hazırlığı servisinden gelen verilere göre bu yıl içerisinde şu ana dek ABD’li vergi mükelleflerinin çok az bir kısmı -yalnızca %0.04- kripto paralarda yaşadıkları gelirleri ve zararları İç Gelir Servisi’ne (IRS) bildirdi. Amerikalıların %5-7’sinin Bitcoin veya başka bir kripto para sahibi olduğu düşünülünce bu oranın ne kadar az olduğu anlaşılıyor. ABD’deki vergi mükelleflerinin %7’sinin IRS’ye kripto para vergisi ödemesi gerekirken yalnızca %0.04 ödüyor.

Ücretsiz kredi takip hizmeti sunan Credit Karma üzerinden 250 bin kişi vergi beyan eti. Bu 250 bin kişi içerisindeki 100’den az kişi kripto paralar için vergi beyan ederken bu 100 kişi içerisinden yalnızca bir kişi “kayda değer” miktarda kripto para geliri/zararı beyan etti.

Vergi dönemi için hala erken olmasına rağmen en son yapılan sayımda IRS bu yıl şu ana dek yalnızca 18.3 milyon bireysel vergi beyanı aldı ki bu da bu dönem beklenen toplam vergi beyanının %13’üne tekabül ediyor.

Ocak ayında Credit Karma Tax ve araştırma firması Qualtrics tarafından 2,000’den fazla kripto para sahibi Amerikan ile yapılan ankete göre ankete katılanların %57’si kripto para yatırımından gelir elde ettiler -ve IRS bu gelirlerden vergi almak istiyor. Ancak Amerikalıların %59’u şu ana dek IRS’ye hiçbir gelir beyan etmediklerini söylediler.

Credit Karma’nın vergi hazırlık hizmetini kullanan kullanıcılar ABD’deki her vergi mükellefini temsil etmiyor olsa da yine de kayda değer bir veri sunuyorlar. Geçtiğimiz yıl bir milyon insan vergi beyanlarını Credit Karma aracılığıyla yaptı. Bu da Credit Karma’yı ülkenin en büyük beşinci vergi hazırlayıcısı yapıyor ve şirket bu yıl en büyük üçüncü hazırlayıcı haline gelmek istiyor.

Söz konusu vergi ödemek olduğunda Bitcoin yatırımcılarının biraz kaytarıyor olmaları pek şaşırtıcı değil. IRS geçtiğimiz yıl Coinbase’i dava etmiş ve 2015 yılında Bitcoin’den kar/zarar etmiş 802 kişinin bilgisini almıştı. Aslında IRS başlangıçta Coinbase’in 14 bin müşterinin bilgisini vermesini istemiş, Coinbase’in mücadeleleri sayesinde bu sayı 802’ye inmişti ama bilgi bilgidir.

Bu yatırımcılar vergi ödemekten daha ne kadar kaçınabilirler bilmiyoruz ancak milyarder hedge fonu yöneticilerinden Mike Novogratz konu hakkında şöyle yorum yapıyor:

“Dinleyin, IRS insanların peşinden gelecek. İnsanlar artık ciddi paralar kazanıyorlar. IRS de aptal değil.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Türk olmaktan utanıyorum
    Posted 13 Şubat 2018 - 21:20 21:20

    HALA DAHA ? HEY GİDİ GÜZEL TÜRKÇENİZE…

Leave a comment