Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anket: Amerikalıların %60’ı Bitcoin’i Biliyor, %5’i Bitcoin Sahibi

Global Blockchain Business Council ve Survey Monkey iş birliği yaparak Amerikalıların en popüler kripto para olan Bitcoin‘e karşı tutumlarını incelediler. Alınan sonuçlara göre Bitcoin’den haberdar olan Amerikalıların sayısı oldukça ancak Bitcoin sahibi olanların sayısı, oran olarak oldukça az.

Amerikalılar Bitcoin’den Haberdar

Bu yılın ikinci haftasında toplamda 5 bin 761 yetişkine Bitcoin hakkında sorular soruldu. Anketi yapan ortaklardan Survey Monkey, yöntem olarak “Survey Monkey platformunu her gün kullanan 3 milyon kişiden” seçim yaptığını iddia ediyor. Survey Monkey topladığı “verileri Amerika Birleşik Devletleri’nin demografik yapısını yansıtmak için Sayım Bürosu’nun Amerikan Toplumu Anketi’ni kullanıp yaş, ırk, cinsiyet, eğitim ve coğrafya (kriterlerine göre) ayırdı.” Survey Monkey yapılan anketin artı eksi yüzde 2 yanılma payına sahip olduğunu bildiriyor.

Bu kadar büyük bir anket en son Londra konferansı öncesinde On Device tarafından 2013 yılında yapılmıştı. O anketteki sonuçlara göre Bitcoin’den haberdar olan Amerikalıların oranı %25 civarındaydı. Bitcoin o zamanlar yalnızca dört yaşındaydı ve medya tarafından hala daha bu sıklıkta işlenmiyordu.

Survey Monkey ve Global Blockchain Business Council’a göre Bitcoin’in doğumundan hala daha on sene geçmemiş olmasına rağmen bu yıl, 2018’de, Bitcoin’in tanınırlığı iki kat artmış durumda. Tanınırlığın, popülerliğin bu denli artmasına rağmen gerçekten Bitcoin kullanan kişilerin sayısı ise kısmen az. Yapılan yeni ankete göre her 10 kişiden 6’sının Bitcoin’e kulak aşinalığı var. Bu, yıllar önce yapılan ankete kıyasla %33 gelişme demek (iki anket birbirine bağlı değil). Aşinalık sorusunu 5 binden fazla kişi yanıtladı.

Bitcoin Hükûmetten Daha Güvenilir

Bu 6 kişinin ise küçük bir kısmı gerçekten Bitcoin sahibi (cüzdan ve borsalar dahil). Ankete göre katılımcıların yalnızca %5’i Bitcoin sahibiyken; %21’i ilerleyen zamanlarda Bitcoin’i “portföylerine eklemeyi düşünüyorlar”. Bitcoin sahiplerinin çoğunluğu 34 yaş altı, beyaz erkeklerden (%58) oluşuyor. Uzmanlardan biri elde edilen sonuçları kısaca şöyle açıklıyor: yeni neslin %10’u Bitcoin sahibiyken yaşlı Amerikalıların anca %1’i Bitcoin sahibi.

Bitcoin sahiplerinin politik görüşleri ise epey değişkenlik gösteriyor. Bitcoin sahiplerinin %20’sinden azı hükûmete, Bitcoin’den daha fazla güveniyor. Sahiplerin üçte biri Bitcoin’i “hükûmet düzenlemelerinden kaçınmak için kullanıyor”, %28’i Bitcoin’i “değer saklama aracı olarak görüyor” ve %63’ü Bitcoin’i “büyüyen yatırım olarak görüyor”. Bu sonucun ortaya çıkardığı ilginç şey ise neredeyse kimsenin Bitcoin’i ödeme aracı olarak görmüyor olması.

Bunun yanında Bitcoin sahiplerinin, fazladan 1,000 $ sahibi olsalar bu parayı Bitcoin almak için kullanma ihtimalleri, Bitcoin sahibi olmayan katılımcılara kıyasla üç kat daha yüksek.

Güzellik bakan gözdedir sözüne benzer olarak anket de “balonlar gözde olduğu için hala daha risk var” diyerek devam ediyor. Anket Bitcoin-balon ilişkisiyle de ilgili soru sordu ve alınan sonuçlar şu yönde:

“2018’deki muhtemel çöküş ile ilgili soru sorulduğunda tüm Amerikalıların %38’i (ve Bitcoin sahiplerinin %41’i) Bitcoin’i bu yıl patlayacak bir balon olarak görüyor. Yaklaşık %31’i aynı şeyi ABD hisseleri için söylerken %27’si bunu konut fiyatları için söylüyor.”

Ancak anket sonuçlarına göre katılımcıların %70’i Bitcoin’in önümüzdeki beş sene içerisinde yükseleceğine inanıyor. Katılımcıların %10’undan biraz fazlası Bitcoin’in ölüp gideceğini düşünüyor.

Amerika’da ve Rusya’da detaylı anketler yapılırken Türkiye’de de Bitcoin hakkında detaylı bir anket görme umuduyla…

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment