Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Üç Avrupalı Düzenleyici Kripto Paraların ‘Riskleri’ Hakkında Uyardı

Menkul kıymetler, bankacılık ve emekli maaşı üzerinde denetim yetkisi bulunan üç Avrupalı düzenleyici 12 Şubat’ta Avrupalı vatandaşları kripto para yatırımı hakkında uyaran bir açıklamada bulundu.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Borsa Otoritesi (ESMA), Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) ve Avrupa Sigorta ve Bireysel Emeklilik Otoritesi (EIOPA), kripto para piyasasında yaşanan fiyat değişkenliklerine, piyasadaki düzenleme eksikliklerine ve yaşanabilecek ağır zararlara değinerek yatırımcıların “sözde dijital para satın almanın ve/veya tutmanın yüksek riskleri” konusunda uyardı.

Bir araya geldiklerinde Avrupa Denetim Otoriteleri (ESAlar) olarak anılan düzenleyiciler, kripto para yatırımı yapmaya karar vermiş kişilerin yatırdıkları parayı kaybetme olasılıklarının hayli yüksek olduğunu ve şu anda kripto para piyasasında çok bariz bir balon olduğunu söylediler.

Otoriteler şöyle belirtti:

“Dijital paralar ve müşterilerin ticaret yapabildikleri borsalar AB yasası altında düzenlenmemiştir ve bu da dijital paraların yasal olarak düzenlenmiş mali hizmetlere sunulan hiçbir korumadan faydalanamadıkları anlamına gelmektedir. Örnek olarak bir dijital para borsasının işi sonlandırması ya da müşterilerin, sahip oldukları dijital para hesaplarının bir siber-saldırıya hedef olması yüzünden paralarını kaybetmeleri durumunda (müşterilerin) zararları karşılayacak bir AB yasası bulunmamaktadır.”

Otoriteler tarafından yapılan uyuruda Bitcoin’den, Ethereum’dan, Litecoin’den ve XRP’den detaylı olarak bahsedilirken diğer kripto paraların genelde hiçbir bilgi sahibi olunmadan ticarette kullanıldığı ve bu kripto paraları satın almanın riskli olduğu söyleniyor.

Otoritelere göre var olan risklerin bir kısmı, işlemlerde yaşanan gecikmeler yüzünden kripto para almanın ya da satmanın zor olmasından kaynaklanıyor. Kullanıcılar belli bir fiyattan belli miktarda kripto para alabilirler ancak ağda yaşanan bir tıkanıklık, aldıkları bu miktarın daha yüksek bir fiyattan ellerine geçebileceğini söylüyorlar.

Otoriteler tarafından yayınlanan notta, hala daha kripto para yatırımı yapmak isteyen AB vatandaşlarının piyasada satılan token’ın özelliklerini kapsamlı biçimde araştırmaları ve kaybetmeyi göze alabileceklerinden daha fazlasını yatırmamaları öneriliyor. Buna ek olarak notta kullanıcıların kullandıkları dijital cüzdanları da güvenli tutmaları gerektiği belirtiliyor.

Yapılan bu uyarı yakın zamanda Avrupa’da kripto paralar hakkında yapılmış ilk uyarı değil. Özellikle yakın zamanlarda pek çok Avrupalı kurum kripto paralar hakkında konuşuyor.

ESMA geçtiğimiz hafta kripto paraların 2018 yılında öncelikleri arasında olacaklarını söylemiş, bundan bir gün sonra ise Fransa ve Almanya’dan yetkililer önümüzdeki ay Buenos Aires’te gerçekleşecek G20 zirvesinde kripto paralar hakkında konuşulması gerektiğini söylemişlerdi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment