Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’de Kripto Para Borsalarına Lisans Verilmesi Düşünülüyor

Güney Kore hükûmeti, kripto para borsaları için New York Eyaleti Mali Hizmetler Dairesi’nin geliştirdiği Bitlicense modeline dayanan yeni bir onay sistemi kullanmayı düşünüyor.

Bitlicense Kore’ye Geliyor

Business Korea‘nın yaptığı habere göre Güney Koreli düzenleyiciler kripto para borsaları için yeni bir onay sistemi getirmeyi düşünüyorlar. Hükûmetin dijital paralar için oluşturduğu ekibe katılan bir yetkili Pazartesi günü şöyle söyledi:

“Kripto paralara fazladan düzenleme getirmek adına bir borsa onay sistemi getirmeyi düşünüyoruz. Büyük ihtimalle New York Eyaleti’nin seçici izinler veren modelini temel alacağız.”

New York Eyaleti borsaların yalnızca New York Eyaleti Mali Hizmetler Dairesi’nden (NYSDFS) lisans (Bitlicense) veya ayrıcalık almaları durumunda kripto para ticareti yapmalarına izin veriyor. Söz konusu lisansın epey kısıtlayıcı kontrolleri ve sermaye gereklilikleri var ve şu ana dek yalnızca 6 firma bu lisansı alabildi. Circle Internet Financial, XRP II, Coinbase Inc ve Bitflyer USA, Bitlicense almayı başarırken Gemini Trust Company ve Itbit Trust Company ayrıcalıklılar arasında.

“New York’taki model kabul edildiğinde ülke kripto paraları kurumsal bir sisteme oturtabileceği gibi daha sıkı şekilde denetleme de yapabilecek” diyen Business Korea, son kararın büyük ihtimalle Haziran ayındaki yerel seçimlerden sonra verileceğini belirtti:

“Strateji ve Maliye Bakanlığı borsa onay sistemlerini oldukça istekli şekilde benimsemeyi planlıyor.”

Aşırıya Gerek Yok

Güney Kore hükûmeti kripto paralara yönelik düzenlemeleri Aralık ayının ortasında duyurmuştu. Ülkenin hacim bakımından en büyük borsalarından olan Bithumb’daki veriye göre Bitcoin 15 Aralık’ta 20.2 milyon Won (18,500 $) gibi bir fiyata sahipti.

South Korea Considers Bitlicense-Style System for Cryptocurrency Exchanges

görsel: news.bitcoin.com

Kore hükûmeti kripto para piyasasındaki spekülasyonları zap etmek adına kripto para ticaretini toptan yasaklamak ve kripto para borsalarını kapatmak gibi aşırıya kaçan önlemleri dahi düşünmüştü.

Bitcoin’in şu an 8,700 $ gibi bir fiyatı var ve Business Korea’ya göre Koreli düzenleyiciler şu an için “ticaretin tamamen yasaklanması gibi katı politikalar kullanmaya gerek olmadığına çünkü spekülasyonların azaldığını” düşünüyor.

Ülkenin başbakanı geçtiğimiz haftaki bir Ulusal Meclis toplantısında kripto para borsalarının kapatılmasının “ciddi bir düşünce olmadığını” söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Strateji ve Maliye Bakanı Kim Do-yeon da konuyla ilgili yorum yaptı ve şöyle söyledi:

“Dijital paralardan kurtulmamıza ya da (dijital paraları) bastırmamıza gerek yok.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment