Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sahte Hesap Açan Bankaya Dava

ABD’nin Ohio eyaletinde adını büyük ihtimalle duymadığınız Fifth Third Bank adlı bir banka bulunuyor. Bu bankanın ismini muhtemelen duymamışsınızdır çünkü banka uluslararası değil yalnızca yerel ölçekte hizmet veriyor. Fakat bu sizi yanıltmasın. Fifth Third Bank öyle küçük bir banka değil. Toplamda 10 farklı eyalette bin 100’den fazla şubesi bulunan bankanın gözetiminde 410 milyar dolarlık varlık bulunuyor.

Fifth Third Bank’in çalışanları diğer pek çok banka çalışanı gibi yaptıkları işin karşılığında belli miktarda maaş alıyorlar. Ancak banka çalışanları açtıkları yeni hesap, sattıkları yeni ürün, kurtardıkları müşteri sayısı gibi unsurlara göre ikramiye alabiliyorlar. Fakat bu ikramiyeyi almak öyle kolay değil. Çalışanların maaşlarına ek ücret alabilmeleri için gerçekten çok iyi bir performans göstermiş olmaları gerekiyor.

Neler Dönmüş Neler

New York Times’ın dün yayınladığı haberle birlikte ortaya çok ilginç bilgiler çıktı. Meğerse Fifth Third Bank çalışanları on yılı aşkın süredir bu ikramiyeleri alabilmek için müdürlerine sahte belgeler gösteriyorlarmış. Hatta çalışanlar sahte belge göstermekle kalmıyor, banka müşterileri adına sahte hesap da açıyorlar.

Finansal Tüketici Koruma Bürosu bu durumun farkına varır varmaz Chicago’daki federal mahkemede bir dava açtı. Davacı taraf, Fifth Third Bank çalışanlarının bu sahtekarlığı 10 yılı aşkın süredir sürdürdüklerini öne sürüyor:

Fifth Third çalışanları müşterileri bilgilendirmeden ve onların rızasını almadan müşterilerin mevcut hesaplarındaki paraları alıp, usülsüzce açılmış yeni hesaplara aktarmış, kredi kartı çıkarmış, müşterileri online bankacılık hizmetlerine kaydetmişlerdir.

Çalışanların bunu yaparkenki amaçları elbette müşterilerin parasını çalmak, müşterilere para kaybettirmek değil. Çalışanların amacı sadece sanki o ay çok fazla hesap hareketliliği olmuş gibi gösterip bankadan ek ücret almak.

Finansal Tüketici Koruma Bürosu’nun açıklamalarına göre iş banka çalışanlarının yaptığıyla kalmıyor. Çünkü Fifth Bank yönetiminin çalışanların neler yaptığından haberdar olduğu ancak buna rağmen harekete geçmediği iddia ediliyor:

Fifth Bank yönetimi, çalışanların yetki dahilinde olmadan müşteri hesabı açtıklarını 2008’den beri biliyordu ancak bu süreci denetlemek, usulsüzlüklerin önüne geçmek için gerekli adımları atmadı.

Mahkeme belgelerine göre banka bu süreçten zarar gören müşterilere de herhangi bir telafide bulunmadı. Bankada dönen bu sahtekarlıktan tam olarak kaç müşterinin etkilendiği, bu müşterilerin çalışanların yaptıkları usulsüzlükler yüzünden ne kadar para kaybettikleri bilinmiyor. Ancak Fifth Bank, dava açıldıktan sonra konuyla ilgili bir soruşturma düzenledi ve elde ettiği bilgileri mahkemeyle paylaştı. Bankanın kendi içinde, bağımsız bir parti gözetiminde olmadan yaptığı araştırmalar şu ana dek bin 100’den fazla hesabın usülsüzce açıldığını gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment