Başta Bitcoin ve Ethereum olmak üzere çeşitli koinler, geçmişte Rusya hükümetinin kripto paralara bakış açısını sürekli değiştirmesi sonucu tartışmalı zamanlar geçirmişlerdi.
Geçen ay, Rusya kendi çıkardıkları ve yetkililer tarafından kontrol edilen bir koinin kullanıma sunulacağını açıklamıştı. ‘CryptoRuble’ adlı kripto paranın halk tarafından madenciliği imkansız, ancak bu kripto parayı Rus Rublesi ile değiş tokuş etmek mümkün olacak. Bu da kripto paraların merkezi olmayan doğası gereği birçok insanı şüphe içinde bırakmıştı.
Hükümetin CryptoRuble açıklamasından yaklaşık 3 hafta sonra İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov, ülkede Bitcoin alım satımının asla yasal olmayacağını dile getirmişti.
Bu Rus’lar Ne Diyor?!
Resmi kaynaklardan gelen bu tür olumsuz açıklamalara rağmen, Rus halkının Bitcoin farkındalığı ve fanatikliği gün geçtikçe artıyor. Hatta bankalar ve finansal kuruluşlar, konu hakkında ilgi çekici açıklamalarda da bulunmuştu.
Örneğin Rusya devlet bankası Sberbank’da başkanlık görevi yapan German Gref, Bitcoin’in benimseneceğine ve kripto para farkındalığının önüne geçilemeyeceğine inanıyor.
“Ortaya çıkan sanal paralar Blockchain teknolojisinin doğal bir sonucu. Onları yasaklayabiliriz ya da tam tersi kucak açabiliriz. Son zamanlardaki trende bakılacak olursak, insanlar kripto paralarla ilgilenmesinler diye zorlanıyor. Ancak onlar artık hayatımızın bir gerçeği haline geldi.”
Çoğu teknoloji tutkunu rahat bir şekilde Bitcoin, Ethereum ve diğer altkoinlerin alım satımını gerçekleştirme imkanına sahip. Ancak Dünya’daki finansal hizmet sektörü ve hükümetler kripto paralarla sürekli bir mesafe içinde. Gref ise buzların yavaş yavaş eridiğini düşünüyor.
“Korumacılık genelde hükümetlerin yaptığı ilk hareket oluyor. Ancak hem finansal kuruluşlar hem de hükümetler, paranın dağıtım yöntemini değiştirecek. Kripto paraların ekonomideki yeri eninde sonunda bulunacak.”
CryptoRuble, Artan Farkındalığın Kanıtı
Rusya hükümetinin kendi kripto parasını çıkaracağı gerçeği, küresel kurumların Blockchain’in potansiyel uygulama alanlarının farkında olduğunu ve harekete geçtiklerini kanıtlar nitelikte.
Tabii Rusya hükümet üyeleri, CryptoRuble satışlarından elde edilen gelirlere vergi koyma kararı da almış. Burada da yine hükümetlerin her zaman koyduğu engellerden birini görmek mümkün.
Kripto paralar, hükümetler ve bankalar gibi aradaki 3. kişileri tamamen atlamak için tasarlandı. Birçok otoriter kurumun kripto paralara karşı olmasının sebebi de tam olarak bu… Merkezi olmayan kripto paraların alım satımlarından gelen kazanca vergi koyarak kontrol altında tutmak imkansıza yakın. Yani Bitcoin gibi kripto paraların yasallaştırılmasını aksatan en büyük nedenlerden biri hükümetlerin para gözlülüğü desek yanlış olmaz.